26.9.2023 Liiga: Ilves – KalPa

Kotimainen kiekkoviikko starttaa Liigan osalta tiistaina, kun ohjelmassa on yhden ottelun kierros. Kahden ottelun tappioputkeen ajautunut ja viime aikoina vaisusti esiintynyt Ilves pyrkii takaisin voittojen tielle kotikentällään, kun vieraaksi saapuu kauden pirtästi aloittanut Kuopion KalPa. Kello 18:30 alkavan ottelun pelillisesti mielenkiintoisinta antia ovat runsasmaaliset lopputulokset.

Ilves ollut odotettua heikompi alkukaudella

Tampereen Ilves oli HIFK:n ja Tapparan ohella kauden alla yksi sarjan suurimmista mestarisuosikeista. Isossa kuvassa asetelmat eivät ole toki muutaman pelatun kierroksen jälkeen muuttuneet, mutta aivan odotetun laadukasta Ilvestä ei toistaiseksi kaukalossa olla nähty. Alkukaudella pelatut kuusi ottelua ovat tuoneet kolme voittoa sekä kolme tappiota yhteismaalierolla 18:18. Tällä hetkellä tupsukorvilla on alla kahden ottelun tappioputki, kun viime viikonloppuna tuli perättäiset tappiot Pelicansille (1-3) sekä TPS:lle (3-0).

Huolestuttavinta Ilveksen pelaamisessa on se, että joukkue ei ole kolmesta voitosta huolimatta pärjännyt tilastoissa. Joukkue on maaliodottamissa sarjan häntäpäässä ja vielä surkeampia lukuja näyttää corsi-tilasto, jossa tamperelaiset ovat sarjan heikoin kooste. Tehokas viimeistely on tuonut toistaiseksi kohtalaisesti pisteitä, mutta pitkän kauden aikana pelejä pitää jatkossa pystyä myös hallitsemaan, mikäli Antti Pennasen suojatit haluavat kamppailla runkosarjan kärkitilastoissa. Materiaali on laadukas, mutta alkukautta ovat sotkeneet totta kai myös muutamat poissaolot. Ilveksen sopiikin odottavan parannusta syksyn aikana.

Vierasjoukkue KalPa ei kuulunut ennen kauden alkua sarjan kuumimpiin suosikkeihin, mutta kauden alku on ollut plus-merkkinen kuopiolaisten osalta. Viisi pelattua ottelua on tuonut kahdeksan pistettä, joka oikeuttaa tällä hetkellä sarjataulukon seitsemänteen sijaan. KalPan otteluohjelma oli viikolla varsin tiukka, mutta joukkueen onnistui silti raapia kolmesta ottelusta kaksi voittoa. Ensin kaatui Pelicans 5-2, jonka jälkeen joukkue nollasi kotikaukalossaan Lukon 2-0. Viikon ainut tappio tuli lauantaina kivenkovan Tapparan vieraana 5-4 lukemin.

Uusi valmentaja Petri Karjalainen on tehnyt hyvää työtä kuopiolaisseurassa, sillä tilastojen valossa KalPa ei ole kerännyt aivan niin paljon pisteitä kuin odottamat näyttävät. Yksi osasyy tähän on ailahteleva maalivahtipeli. Maaliodottamien valossa joukkue kuuluu alkukauden perusteella sarjan kärkipäähän ja mikäli samat otteet jatkuvat ja Juha Jatkola parantaa maalilla, niin pistetili karttuu myös tulevaisuudessa.

Maalirikas tiistai-ilta luvassa Tampereella?

Perustasoltaan arvostamme Ilveksen joukkueista paremmaksi koosteeksi, mutta kuten sanottu, tamperelaiset eivät ole esiintyneet alkukaudella aivan odotetulla tasolla. KalPa puolestaan on pelannut odotettua paremmin, joten nykykunnossaan joukkueiden välinen tasoero ei ole iso. Kummankin joukkueen vahvuudet löytyvät hyökkäyspelistä, joten vauhdikasta peliä sekä maaleja sopii odottaa myös Nokia Arenan tiistai-illassa.

Todennäköisyysarviomme vähintään kuudelle maalille on 48% kerroinrajalla 2,08 joten iBetin tarjoilema kerroin 2,25 yli 5,5 maalista kelpaa jännityspeliksi tiistai-illan ainoaan liigakamppailuun.