28.3.2022 Liiga: Puolivälierät

Liigan puolivälierät starttasivat jo sunnuntaina, kun Tampereella Ilves kaatoi Kärpät selvin 5-1 lukemin ja TPS oli kotiottelussaan parempi HIFK:ta vastaan 2-0. Maanantaina pelataan kolme pudotuspeliottelua, kun Jukurit ja KooKoo sekä Tappara ja Lukko aloittavat oman sarjassa. Oulun Raksilassa Kärpät ja Ilves pelaavat sarjan toisen ottelun. Ensimmäisestä pudotuspeliottelussa poiketen nämä sarjat pelataan paras seitsemästä -taktiikalla. Maanantain kierrokselle on tarjolla heti muutama mielenkiintoinen ja maistuva pelikohde.

Jukurit (2.) – KooKoo (8.)

Olli Jokinen täksi kaudeksi penkin taakse palkanneen Jukureiden kausi on ollut suorastaan loistava ja joukkue etenkin pudotuspeleihin suoraan runkosarjan kakkospaikalta. Mikkeliläisten pelaajamateriaalia ja valmentaja Jokisen osaamista epäiltiin laajalti ennen kauden alkua, mutta pitkän NHL-uran pelannut ”Päällikkö” on näyttänyt kyntensä kotimaan kentillä.

Jukureiden kausi on ollut tasaisen hyvä ja tuntuu, että sarvipäiden voittamisen rutiini ja hyvä pelillinen taso vain parani kauden vanhetessa. Runkosarjan lopulla ote ei herpaantunut missään vaiheessa ja hetken aikaa näytti jo siltä, että Jukurit etenee historiallisesti jopa runkosarjan voittoon. Jukurit on loistavassa iskussa pudotuspelien alla, sillä perussarja päättyi kolmen ottelun voittoputkeen ja viimeisestä kymmenestä ottelustaan Jukurit voitti peräti kahdeksan. Runkosarjan 20 viimeisen ottelun otoksella Jukurit oli koko sarjan paras joukkue.

Runkosarjassa Jukurit keräsi 60:ssa ottelussa yhteensä huimat 113 pistettä, mikä tekee ottelukohtaiseksi pistekeskiarvoksi 1,88 pst per ottelu. Maalieroksi muodostoi 166:138, mikä on vahva luku. Runkosarjan toiseksi sijoittuminen oli Jukureiden kannalta tärkeä detalji, sillä näin se onnistui välttämään levänneen Kärpät ja sai vastaan joukkueen sijoilta 7.-10. Lopulta vastustajaksi löytyi KooKoo, joka kaatoi Pelicansin ensimmäisellä kierroksella.

KooKoo niukinta mahdollista tietä kahdeksan parhaan joukkoon

KooKoo oli pääsarjassa lopulta sarjan kahdeksas joukkue ja se sai pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella vastaansa Pelicansin. Voitot olivat kahden ensimmäisen pudotuspelin jälkeen 1-1, joten heti jälkimmäisen ottelun perään pelattiin jatko-ottelu. KooKoo onnistui lopulta kairaamaan tiensä jatkoon tshekkihyökkääjä Radek Koblizekin näyttävällä osumalla. KooKoolle Jukurit on varmasti vastuksena mielenkiintoinen, sillä näiden joukkueiden välillä on pitkä pudotuspelihistoria jo Mestis-ajoilta.

KooKoo oli lopulta ansaitusti parempi Pelicansia vastaan, sillä joukkue esiintyi selvästi lahtelaisia tasaisemmin ja venyi tarvittavissa paikoissa riittävästi. Perustasoltaan KooKoo ei ole Jukureiden tasoinen kokonaisuus, mutta paikka puolivälierissä on kouvolalaisten osalta ansaittu. KooKoon tärkein yksittäinen pelaaja kevään pudotuspeleissä on maalivahti Nick Malik, joka osoitti jo Pelicans-sarjassa, että hän pystyy tarvittaessa voittamaan lähes yksin otteluita oranssimustille.

Itseluottamusta tuonut Pelicans-voitto on varmasti unohdettu Kouvolassa ja tällä hetkellä kaikki focus on käännetty Jukurit-sarjaan. KooKoo joutuu antamaan mikkeliläisille selvästi tasoitusta rasituspuolella, sillä se on pelannut edellisen kolmen päivän aikana kolme täyttä ottelua + yhden jatko-ottelun. Jukurit on samaan aikaan huilannut ja pitänyt kevyttä virettä yllä harjoitusten muodossa.

Jukurit selvänä suosikkina ottelusarjaan

Mikkelin Jukurit lähtee tähän yksittäiseen otteluun sekä koko ottelusarjaan selvänä suosikkina. Olli Jokisella on käytössään selvästi parempi materiaali maalivahti-osastoa lukuunottamatta, josta annamme pienen edun KooKoolle. Jukurit-maalilal torjuva Oskari Salminen on Malikin tapaan laatukassari, joten isoa eroa näiden kahden laatuveskan välillä ei ole. Mikkeliläisten koti- sekä rasitusetu puoltava niin ikään sarvipäiden suosikkiasemaa ja olisi iso yllätys, mikäli KooKoo onnistui tästä sarjasta kairaamaan itsensä neljän joukkoon.

Tähän yksittäiseen otteluun Jukurit on samoin perustein kohtalaisen iso suosikki, mutta samalla toki KooKoon paras yllätyssauma sarjassa osuu tähän avauskamppailuun, jossa Jukureiden pelituntuma voi olla hiukan kadoksissa tauon jäljiltä. Arvostan Jukurit kuitenkin selväksi, hieman yli kerran kahdesta voittavaksi suosikiksi ja parhaat peli-ideat löytyvät kotijoukkueen menestyskertoimista.

Pelataan:
  • Jukurit-KooKoo (1X2): Jukurit, kerroin 2,00 (STSbet)
  • Jukurit -1,5 AH, kerroin 2,85 kerroin 2,85 (STSbet)

Kärpät (6.) – Ilves (3.)

Tämä sarja alkoi jo sunnuntaina Tampereella, kun Ilves näytti heti pudotuspelisarjan ensimmäisessä erässä 2000-luvun kestomenestyjä Kärpille kaapin paikan. Kotijoukkueen kolme maalia ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin lamaannutti vierasjoukkueen täysin ja Kärpät ei toipunut tästä shokkialusta kunnolla koko ottelun aikana. Nicholas Baptisten 4-0 osuma toisen erän puolivälissä oli lopullinen kuolinisku vierailijoille. Loppulukemat kirjattiin lopulta 5-1 kotijoukkueelle.

Ilves osoitti ensimmäisessä ottelussa todella kypsää pudotuspeliosaamista ja kurinalaista pelaamista, sillä joukkueelle kirjattiin koko ottelussa ainoastaan kaksi jäähyä. Kärpät onnistui hallitsemaan ottelun viimeistä erää ja tekemään yhden maalin, josta se lähtee varmasti ammentamaan virtaa tähän maanantai-illan kamppailuun. Kokonaisuutena Ilves oli joukkueista selvästi paremmin valmistautunut ja se realisoitui nopeasti tulostaululle.

Mielenkiintoista on kenet valmentaja Lauri Marjamäki luisteluttaa kotijoukkueen maalin suulle tänään. Runkosarjassa ykkösmaalivahdin viittaa kantanut Stanislav Galimov joutui eilen penkille kolmen nopean päästetyn maalin jälkeen. Galimovin korvannut Joel Blomqvist selvisi omasta iltapuhteestaan varsin hyvin ja hän saattaa hyvinkin jatkaa Kärppien maalilla tässä ottelussa.

Kumpikin joukkue pääsee otteluun ihan hyvistä kokoonpanotilanteista. Ilvekseltä puuttuu ottelusta eilisen tapaan ykköspakki Les Lancaster, mutta hän on palaamassa kokoonpanoon tällä viikolla. Kärpillä ei merkittäviä poissaoloja ole.

Ilveksen menestyskertoimet kiinnostavat

Perustasoltaan arvostan joukkueista tällä hetkellä Ilveksen niukasti paremmaksi joukkueeksi. Se on pelannut pitkään yhdessä ja valmentaja Jouko Myrrän pelitapa on iskostunut jokaisen pelaajan selkärankaan. Ilveksellä on vahvat erikoistilanteet ja maalivahti Marek Langhamer pystyy ottamaan isoja torjuntoja ja auttamaan joukkuetta voittamaan. Kärpät on tässä yksittäisessä ottelussa toki kotiedun turvin suosikki voittamaan, mutta niin vakuuttava oli Ilveksen esitys eilen, että pelimielessä tupsukorvat kiinnostavat.

Ilveksen itseluottamus on eilisen esityksen jälkeen rautaisessa kunnossa ja kun tähän yhtälöön lisätään oululaisten mahdolliset ongelmat mv-pelissä, niin soppa alkaa olla valmis. Ilveksen menestyskertoimissa on tarjolla niukkaa etua. Suora vierasvoitto on myös niukka ylikerroin, mutta käytetään peleissä osuvampaa ML-kohdetta, joka kattaa myös mahdolliset jatkoerät.

Pelataan:
  • Kärpät – Ilves: Ilves (ML), kerroin 2,10 (STSbet)

Tappara (1.) – Lukko (10.)

Koko kevään suurimpana mestarisuosikkina pudotuspelit aloittaa runkosarjan voittanut Tampereen Tappara, joka on saanut jälleen kerran rivit hyvin kasaan ennen kevään huipputärkeitä otteluita. Tapparan kone yskähteli talven aikana otteluruuhkassa, mutta sittemmin päävalmentaja Jussi Tapola on saanut orkesterin viritettyä nuottiin ja kirvesrinnat ovat tällä hetkellä kiistatta kovin kandidaatti nostelemaan Kanada-maljaa kevään päätteeksi.

Runkosarjan loppu sujui Tapparalta todella vahvasti, sillä 20 viimeistä ottelua tuottivat peräti 43 pistettä. Viimeisestä kymmenestä ottelustaan se voitti peräti kahdeksan ja tämä kova saldo varmisti runkosarjan voiton lopulta kahden pisteen erolla ennen Jukureita. Tapparan maaliodottamat ovat myös sarjan parasta luettavaa, joten tuloskunnon takana on myös paljon oikeita asioita.

Rauman Lukko selvisi pudotuspeleihin hieman vaikeampaa polkua, sillä runkosarjan kymmenes sija tarkoitti sitä, että pudotuspelien 1. kierroksella tuli vastaan sarjaseiska HPK, joka oli pitkään kiinni suorassa pudotuspelipaikassa. Otteluruuhkassa paininut Lukko onnistui voittamaan kotiottelussaan HPK:n 3-0 ja vieraskentältä haettu 2-2 tasapeli riitti viemään raumalaiset tästä sarjasta jatkoon.

Mielenkiintoinen yksityiskohta tässä ottelussa ja koko ottelusarjassa on juuri raumalaisten kova pelitahti, jota vastaan Tappara pääsee iskemään. Lukko pelasi viime viikolla viiden päivän sisään neljä kovaa ottelua, joten Tapparalla on selvä iskun paikka fyysisellä puolella. Lukon eduksi tässä sarjassa voidaan katsoa se, että joukkue on pelannut pudotuspelejä jo yli viikon, sillä myös runkosarjan viimeiset ottelut olivat sille tavallaan pudotuspelejä.

Tappara iso suosikki jatkamaan neljän parhaan joukkoon

Joukkuuet kohtasivat viime keväänä pudotuspelien välierävaiheessa ja silloin Lukko oli parempi lukemin 3-1. Silloin Lukko oli materiaaliltaan Tapparaa parempi ryhmä, mutta nyt asetelmat ovat kääntyneet päälaelleen. Tapparan materiaali on äärimmäisen leveä ja kärki terävä. Kyllä Lukoltakin laatua löytyy joukkueesta, mutta perustasoltaan se ei missään nimessä ole Tapparan tasoinen kokonaisuus. Maalivahtipelissä etu menee niin ikään Tapparalle, sillä Christian Heljangon kausi on ollut huomattavasti tasaisempi ja parempi kuin Lukko-maalilla aloittavan Laasi Lehtisen. Puolustus on ainoa osa-alue, jossa Lukko pystyy muutaman yksilön erikoisosaamisella haastamaan kirvenrinnat materiaalissa.

Tappara on jokaisella osa-alueella parempi joukkue, joten kaikki muu kuin tamperelaisten jatkopaikka tästä ottelusarjasta olisi iso yllätys. Lukon peli ei ole keväällä ollut tasollaan ja kuormitus avainpelaajien osalta on ollut kova. Pelituntuma on ainut seikka, jolla Lukko voisi Tapparan tässä avausottelussa yllättää. Tässä avauskamppailussa on mielestämme selvästi aineksi maalijuhlaan ja otetaan kupongille varsinaisen peliajan yli 4,5 maalista tarjottu kerroin 1,80.

Pelataan:
  • Tappara – Lukko: Yli 4,5 maalia, kerroin 1,80 (STSbet)