28.3.2023 Liiga: Pelicans – KalPa

Liigassa on tarjolla tämän pudotuspelikevään ensimmäisen game seven, kun Pelicans ja KalPa taistelevat Isku Areenalla viimeisestä paikasta välieriin. Sarjaa ovat toistaiseksi värittäneet muutamat kurinpitoa työllistäneet törkeydet sekä kotimenestys, sillä kaikki kuusi ensimmäistä ottelua ovat päättyneet kotijoukkueiden voittoon. Ratkaisuottelussa panokset ovat tapissa ja lähtökohdat otteluun ovat todella tasaiset. Vakuuttavasti lauantaina Niiralan Montussa sekä perjantaina Lahdessa esiintyneen KalPan jatkopaikka on hieman kerrointaan todennäköisempi voittaja ja vierasmenestys nostetaan peli-ideaksi.

KalPa hallinnut edellisiä kohtaamisia

Lahden Pelicansin ja Kuopion KalPan välinen puolivälieräsarja on ollut yksi liigan lähihistorian tasaisemmista ja hyvää taistelukiekkoa tarjonnut sarja on saanut täysin ansaitusti koko kiekkoa seuraavalta kansalta. Ottelusarja on tällä hetkellä tasan 3-3 ja kaikki ottelut ovat toistaiseksi päättyneet kotivoittoon. KalPa on kuitenkin ollut joukkueista lähempänä vierasvoittoa ja tässä isojen panosten pelissä viime otteluissa pirteästi esiintyneellä vierasjoukkueella on seuraava paikka napata jatkopaikka lahtelaisten nenän edestä.

Viime perjantaina Lahdessa pelatussa viidennessä ottelussa KalPa vei tuttuun tapaan kiekonhallinnan sekä laukaukset nimiinsä, mutta kotijoukkueen tehokas ylivoima ja Pelicansin hyökkäjä Lars Bryggman kaksi maalia olivat KalPalle liikaa. Loppulukemat 3-1 viimeisteli kotijoukkueen tehomies Lukas Jasek. KalPa sortui tuossa ottelussa kurittomuuteen ja kuopiolaiset kärsivät ottelussa peräti kaksi viiden minuutin alivoimaa, kun ensin Aleksi Klemettin poikittainen maila toi ison rangaistuksen 1. erässä ja toisessa erässä isoista ovista poistui laitataklauksen seuraksena Andreas Okany.

Lauantaina Kuopiossa pelatussa kuudennessa ottelussa KalPa näytti lahtelaisille kaapin paikan nappaamalla selvän 5-1 voiton ja tasoittamalla ottelusarjan 3-3:een. KalPa voitti ottelun laukaukset selvästi 26-11 ja oli kentän jokaisella osa-alueella selvästi aktiivisempi kooste. KalPan murheena on ollut ykkösvahti Juha Jatkolan loukkaantuminen, mutta viime otteluissa kuopiolaisten maalilla torjunut ruotsalainen Robin Rahm on nostanut tasoaan runkosarjasta ja pelannut vahvasti kuopiolaisten maalilla vaikka tilastot ei pudotuspeleistä Jatkolan tasoiset olekaan.

Kuten sarja on osoittanut, niin joukkueiden välillä ei tasoeroa juuri ole. Ennen sarjaa arvostin Pelicansia niukasti paremmaksi koosteeksi, mutta nyt puntit ovat kääntyneet niukasti vieraiden hyväksi. Kotietu tasoittanee etua tässä kohtaamisessa, joten lähtökohdat otteluun ovat 50-50. KalPa on saanut aktiivisella liikkeellä ja juonikkaalla kiekollisella pelaamisella ajettua Pelicansin ahtaalle, joten samaa pirteää peliä on muutaman välipäivän jälkeen luvassa myös Lahden tiistai-illassa. Kuopiolaisten täytyy pitää pää viileänä ja pysyä jäähyboksista poissa, niin sarja on täysin voitettavissa.

Vierasjoukkueen kertoimissa tarjolla niukkaa etua

Vaikka ottelusarja on edennyt vuorovoitoin tasaisissa merkeissä, niin pelillisesti KalPa on ollut mielestämme niskan päällä edellisissä kohtaamisissa. Vaakakuppi onkin kallistumassa niukasti kuopiolaisten suuntaan, mutta tässä yksittäisessä ratkaisuottelussa kotiedun sekä viimeisen vaihto-oikeuden merkitystä ei sovi vähätellä. Markkina on arvostanut Pelicansin niukaksi suosikiksi kertoimissa ja meidän arvioilla vierasjoukkue KalPan menestyskertoimissa on tarjolla niukkaa etua.

KalPan suorasta vierasvoitosta tarjottu kerroin 2,80 on niukka ylikerroin, mutta käytetään peleissä osuvampaa moneyline-kohdetta, joka kattaa myös mahdolliset jatkoerät. Luvassa on takuulla huipputasainen kohtaaminen, joten 50% arviolla KalPan moneyline-kerroin 2,05 kelpaa pikkupanoksen jännityspeliksi tiistai-illan kierrokselle.

Pelivalinnat: