28.9.2023 Liiga: Tappara – Ilves

Liigassa on tarjolla torstaina yksi ottelu, kun Nokia Arenalla on luvassa kauden ensimmäisen Tampereen paikallistaisto Tapparan ja Ilveksen välillä. MTV Sub lähettää kello 18:30 alkavan ottelun ilmaiseksi kaiken kansan nähtävälle, joten laadukasta kiekkoherkkua on luvassa myös niille, jotka eivät normaalisti kiekkolähetyksiä suorana seuraa. Pelimielessä tämän tulikuuman paikalliskamppailun kiehtovinta antia ovat Tapparan maalimäärät, sillä Ilveksen maalivahtipeli ei ole alkukaudella vakuuttanut ja kirvesrinnoilta on löytynyt tehoja varsin leveällä rintamalla viime kierroksilla.

Nokia Arenalla luvassa tulikuuma paikalliskamppailu

Tapparan alkukausi on ollut väkivahva vaikka joukkue on kärsinyt alkukaudella muutamista poissaoloista. Materiaali on kuitenkin leveä ja laadukkaita pelaajia löytyy rosterin kunnossa ollessa jopa viiteen ketjuun. Alkukaudella pelatut viisi ottelua ovat tuoneet neljä suoraa voittoa sekä yhden ja-voiton, jonka joukkue haki eilen KooKoon vieraana lukemin 3-4. Kerätyt 14 pistettä oikeuttavat tällä hetkellä sarjan piikkipaikkaan. Neljä aiempaa voittoa ovat tulleet Pelicansista (4-0), HIFK:sta (4-3), JYPistä (4-0) sekä KalPasta (5-4). Maaliero on viiden pelatun ottelun jälkeen vahva 21:10 ja joukkue on päästänyt keskimäärin vain kaksi osumaa per peli omiin.

Heljanko huilasi eilen KooKoo-ottelussa, joten hän palannee tolppien väliin tässä kiihkeässä paikallispelissä. Alkukaudella Heljanko on ollut odotetun vahva ja hän on torjunut joukkueelleen lähes kaksi maalia plussaa maaliodottamiin verraten. Tapparan tehomiehenä alkukaudella on kunnostautunut kanadalainen Carter Camper, joka on iskenyt viiteen otteluun tehot 2+6=8. Muita tehomiehiä ovat Anton Levtchi (2+4=6) sekä Veli-Matti Savinainen (1+5=6), jotka ovat molemmat iskeneet kuusi tehopistettä.

Ilveksen alkukausi ei ole ollut toivotunlainen, sillä peli ei ole kulkenut ja jobinpostia on tullu loukkaantumisten muodossa. Tupsukorvat ovat keränneet seitsemästä pelatusta ottelusta 10 pistettä ja voittoja on kertynyt toistaiseksi kolme, kun alkukierroksilla kaatuivat Ässät (3-4), HPK (6-3) sekä Lukko (2-4). Tällä hetkellä joukkueella on alla kolmen ottelun tappioputki, kun kuokkaan on tullut Pelicansilta (1-3), TPS:ltä (3-0) sekä viimeisimpänä KalPalta, joka haki tiistaina Tampereelta 1-2 vierasvoiton.

Ilveksen murheenkryyni alkukauden aikana on ollut oma pää, sillä 20 päästettyä maalia ei ole se mihin Pennasen joukkueissa on totuttu. Muista seuroista vain sarjan viimeisinä olevat KooKoo ja HPK ovat päästäneet enemmän maaleja. Ilveksen valopilkkuina alkukaudella ovat häärineet tshekkihyökkääjä Petr Kodytek (5+2=7) sekä Oula Palve (1+6). Ilveksen tehot ovat jakautuneet kuitenkin kohtalaisen kapealle rintamalle ja joukkue kaipaisi selvästi apuja tehojen muodossa myös alemmista ketjuista.

Kirvesrinnat selvänä suosikkina otteluun

Perustasoltaan ja pelivoimaltaan joukkueiden välinen tasoero ei ole iso, mutta joukkueiden vireet ovat tällä hetkellä täysin päinvastaiset, joten kotijoukkueen virkaa tässä matsissa hoitava Tappara on kohtalaisen selkeä, noin kerran kahdesta voittava suosikki otteluun. Ilves syttynee toki paikallismatsiin, mutta joukkueelta on ennakkotietojen mukaan sivussa useampi tärkeä pelaaja, joten lähtötilanne otteluun ei ole paras mahdollinen. Tappara nauttii selvää etua myös maalivahtien välisessä kamppailussa, joten pelimielessä kiinnostavin valinta kohteeseen on Tapparan maalimäärät.

Arviomme mukaan Tappara iskee ottelussa vähintään kolme maalia hieman yli kuusi kertaa kymmenestä (62%) ja rajakertoimella 1,61 pelattavaa on tarjolla. Bankonbet tarjoaa kohteeseen kerrointa 1,71 joka otetaan ilomielin vastaan. Myös runsasmaaliset lopputulokset ovat total-vedoissa aivan pelattavuuden rajoilla, sillä ottelusta saattaa muodostua jäähyrikas, jolloin erikoistilanteita nähdään normaalia enemmän.