3.3.2023 Liiga: JYP – KalPa

Liigassa pelataan perjantai-iltana viiden ottelun kierros ja yksi kierroksen mielenkiintoisimmista otteluista on Järvi-Suomen derby, jossa iskevät yhteen käytännössä pudotuspelihaaveensa edellisellä kierroksella menettänyt JYP sekä hyvävireinen KalPa. Teoriassa kotijoukkueella on vielä voitolla mahdollisuudet pitää pudotuspelihaaveet elossa, mutta sauma on tällä hetkellä seitinohut. Viimeisestä kotietupaikasta pudotuspeleihin taisteleva KalPa on ollut hienossa iskussa viime aikoina ja lähtee otteluun vieraskentästä huolimatta selvänä suosikkina.

Onko JYP lyönyt jo hanskat tiskiin?

Jyväskylän JYP lähti kauteen kovin odotuksin. Penkin taakse hankittiin kaiken nähnyt Jukka Rautakorpi esikuntineen ja urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen keräsi paperilla vahvan joukkueen Jyväskylään. Kausi on ollut kuitenkin totaalinen pannukakku, sillä JYP on keikkunut läpi talven sarjan peräpäässä ja viime keskiviikkona tullut 3-2 tappio Porissa Ässiä vastaan oli kuin pienoiskuva JYPin kaudesta. Joukkue johti ottelua ensimmäisen erän jälkeen, mutta täysin tyhmät hyökkäyspään jäähyt ja muutamat virheet ympäri kentään toisessa ja kolmannessa erässä siivittivät kotijoukkueen lopulta 3-2 voittoon varsinaisen peliajan toiseksi viimeisellä minuutilla.

Käytännössä JYPin pudotuspelihaaveet sulivat lopullisesti tuon tappion myötä ja onkin mielenkiintoista nähdä minkälaisella latauksella JYP tähän normaalisti kuumaan kotiotteluun ”paikallisvastustaja” KalPaa vastaan lähtee. JYPin vire on ollut viime aikoina varsin kehno, sillä kymmeneen edelliseen otteluun joukkue on onnistunut keräämään vain 11 pistettä, joka on auttamatta liian heikko saldo joukkueelle, jonka tulisi taistella materiaalinsa puolesta pudotuspelipaikasta.

Vierasjoukkue KalPan kausi on ollut vahva ja joukkue keikkuu täysin ansaitusti sarjan ylemmässä keskikastissa. Tällä hetkellä KalPa on sarjataulukon viides ja joukkue taistelee yhä vimmatusti viimeisestä kotietupaikasta yhdessä neljäntenä olevan Lahden Pelicansin kanssa. Tällä hetkellä molemmilla joukkueilla on kasassa 95 pistettä, mutta KalPa on pelannut yhden ottelun lahtelaisia vähemmän ja pistekin tästä ottelusta nostaisi KalPan Pelicansin edelle. KalPa on ollut viime viikkoina mainiossa vireessä ja kymmenestä edellisestä ottelusta joukkue on kerännyt 22 pistettä.

Keskiviikkona KalPa pelasi tyhjennysmyynnin suorittaneen SaiPan vieraana ja tuloksena oli täysin ansaittu 0-3 vierasvoitto, jonka eteen kuopiolaisten tarvitsi tehdä vain minimivaade. Ennen SaiPa-ottelua KalPa kukisti hyvävireisen Kärpät kotikentällään lukemin 5-2, joten kuopiolaiset ovat tällä hetkellä oikein hyvässä formissa. Perustasoltaan KalPa on joukkueista selvästi laadukkaampi kokonaisuus ja motivaatioetuakin joukkueelle on laskettava, sillä JYP tuskin uskoo enää edes itsekään omaan pudotuspelipaikkaansa.

Maaleja luvassa Hippoksen perjantai-illassa?

Kuten jo alussa mainitsimme, niin KalPa on vieraskaukalosta huolimatta ottelussa selvä suosikki. JYPin latausta otteluun on vaikea arvailla, vaikka totta kai derbyhenki on tässä ottelussa vahvasti läsnä ja joukkueiden välillä on nähty kiihkeitä kamppailuita viime vuosina. Kyseessä on tämän kauden kuudes keskinäinen kohtaaminen ja tällä hetkellä voitot ovat kuopiolaisille 4-1. Merkille pantavaa keskinäisissä on ollut myös runsasmaalisuus vaikka perustasoltaan KalPa kuuluu maalimääriltään sarjan keskikastiin. JYP puolestaan on sarjan runsasmaalisimpia joukkueita.

Vetomielessä tämän ottelun kiehtovimmat pelivalinnat löytyvät isomaalisista lopputuloksista, sillä ottelu saattaa repsahtaa runsasmaaliseksi, mikäli JYP pystyy olemaan tehokas kotikentällään ja sen puolustus virheilee totuttuun tapaan. Toisaalta kotijoukkueessa piilee myös selkeä romahdusvaara. KalPa pystyy iskemään isoja maalimääriä, joten yli 5,5 maalista tarjottu kerroin 2,12 on 52% arviolla loistava pelikohde perjantai-illan kiekkokierrokselle. Myös yli 6,5 maalista tarjottu kerroin 3,25 XLBetiltä on mojova ylikerroin, mutta käytetään vihjeessä osuvampaa over 5,5 valintaa.

Pelivalinnat:
  • JYP – KalPa: Yli 5,5 maalia, kerroin 2,12 (XLBet)