3.5.2022 Mestarien liiga: Villarreal – Liverpool

Jalkapallon Mestarien liigan välierävaihe jatkuu tällä viikolla toisilla osaotteluilla. Espanjassa kotijoukkue Villarreal on ison haasteen edessä, sillä se on ottelusarjassa 2-0 tappioasemassa ja kotikenttä Estadio de la Cerámicalla hyökkäystehoja pitää löytyä tai paikka finaalissa jää haaveeksi. Perustasoeron turvin Liverpool on kuitenkin selvä suosikki myös vieraskentällä. Pelimielessä kutkuttavimmat vaihtoehdot löytyvät runsasmaalisista lopputuloksista, sillä riskitasoja nostava kotijoukkue tarvitsee maaleja ja se avaa totta kai paikkoja myös tulivoimaiselle vierasjoukkueelle.

Liverpool käsittämättömässä iskussa

Jurgen Kloppin luotsaama Liverpool on tällä hetkellä niin valtavassa iskussa, että on todella vaikea kuvitella, että UCL-finaali karkaisi vielä punapaitojen käsistä. Pool on jokaisella osa-alueella Euroopan kiistatonta huippua ja omissa papereissa tällä hetkellä ehkä suurin mestarisuosikki nostamaan isokorvaista kannua. Kovimmat viholliset Manchester City ja Real Madrid eivät ole pystyneet suorittamaan huipulla yhtä tasaisesti kuin Pool, joten Kloppin joukkue on nostettava tällä hetkellä suurimmaksi suosikiksi.

Tämän otteluparin avausosa päättyi viime viikolla Anfield Roadilla varsin selvien vaiheiden jälkeen isäntien 2-0 voittoon ja samalla Liverpool nappasi ison kiinnityksen kohti koko turnauksen finaalia. Liverpool on ollut läpi kevään hurjassa vireessä ja Klopp teki viime viikonloppuna odotetun päätöksen, kun hän lepuutti avainpelaajiaan sarjaottelussa Newcastlea vastaan. Kenraali meni hyvässä vireessä olevalta Poolilta odotetusti ja kolme pistettä irtosi 0-1 vierasvoitolla.

Poolin kokoonpanotilanne on pysynyt hyvänä läpi kauden ja isoilta loukkaantumisaalloilta on vältytty. Fysiikkapuolella on tehty jo vuosien ajan hyvää työtä ja pelaajien terveenä pysyminen on tästä paras osoitus. Ainoa epävarma osallistuja vierailla on brassitaituri Roberto Firmino, jonka jalkavamma saattaa pitää sivussa tästä ottelusta.

Poolin kokoonpano on kuitenkin niin leveä, että Firminon poissaololla ei juurikaan ole merkitystä joukkueen iskukykyyn. Kaikki muut profiilipelaajat ovat esiintyneet niin vakuuttavasti, että Firminolla olisi tuskin tällä hetkellä edes asiaa avauskokoonpanoon, vaikka hän terve olisikin. Toki brassi pystyy tuomaan lisää ulottuvuuksia hyökkäyksiin myös vaihtopelaajana tarvittaessa.

Villarreal ison haasteen edessä

Kotijoukkue Villarreal selviytyi sensaatiomaisesti aina Mestarien liigan välieriin saakka, mutta nyt alkaa valitettavasti näyttämään siltä, että eväät on syöty. Liverpool nappasi helpon 2-0 voiton kotikentällään ja espanjalaisten pitäisi pystyä tekemään kaksi maalia kotikentällään ja pitämään samalla yksi Euroopan kovimmista joukkueista samaan aikaan nollilla.

Villarreal-manageri Unai Emeryn tiukka puolustustaktiikka toimi avausosassa ensimmäisen puoliajan, mutta lopulta Liverpool sai vyörytettyä tarvittavat maalit. Poolin johtaessa 2-0 Emeryn työkalupakista ei tahtonut löytyä enää taikasauvaa, jolla oma hyökkäyspeli olisi käynnistetty mistä kertoo myös maalipaikka-tilastot, jotka kirjattiin Liverpoolille 20-1. Pallonhallinta meni sekin näytöstyyliin punaisille 71-29%.

Nyt Emeryn joukkueen täytyy muuttaa taktiikkaa, sillä pelkkä kilpikonnapuolustus ei enää riitä vaan pallollisena pitää pystyä tekemään myös itse aloitteita. Kaksi maalia tarvitaan, mikäli finaalipaikasta mielitään vielä taistella. Tämä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan riskitasojen merkittävää nostoa, joka avannee paikkoja samaan aikaan myös vierasjoukkueelle. Yksi iso kysymysmerkki kotijoukkueen kohdalla on myös kokoonpanotilanne.

Varmuudella sivussa ovat tärkeä puolustaja Alberto Moreno sekä keskikentän nuori sähikäinen Yeremy Pino. Epävarmoja osallistujia ovat Albiol, Coquelin, Danjuma sekä G. Moreno, joista etenkin viimeisenä mainitun poissaolo olisi iso takaisku isännille.

Kas näin heiluu reppu, reppu heiluu näin

Lähtökohdat tähän ratkaisevaan toiseen osaotteluun ovat varsin selkeät. Villarrealin pitää pystyä luomaan maalipaikkoja ja kaikessa yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa sitä, että taktiikka käännetään avausottelusta päälaelleen. Emeryn suojattien täytyy hyökätä isolla riskilläkin ja nopeihin vastaiskuihin pystyvä Pool hyödyntänee nämä tilanteet kovalla prosentilla. Toki Pool saattaa pitää palloa ja hidastaa pelin tempoa, jolloin se pääsee kontrolloimaan tilannetta paremmin. Klopp ei varmasti halua nähdä viime viikon City-Real –matsin kaltaista coast to coast -palloa omalta joukkueelta.

Varmaa on kuitenkin se, että viime viikon 1. osaottelusta poiketen tällä kertaa ottelun maaliodotusarvo on selvästi isompi. Panokset päästäänkin tänään iskemään yli 2,5 maalista tarjotulle kertoimelle 1,68 joka kelpaa lapulle 65% todennäköisyysarviolla. Rajakerroin pelattavuudelle on 1,54.

Pelivalinnat: