Suomi kohtaa MM-turnauksen puolivälierässä Tshekin

3.6. Jääkiekon MM: Puolivälierissä tarjolla kuumia otteluita

Jääkiekon MM-kisat ovat edenneet pudotuspelivaiheeseen ja torstaina on vuorossa neljä puolivälieräottelua. Tarjolla on todella mielenkiintoisia ottelupareja, joista löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia myös vedonlyönnin näkökulmasta.

Sveitsi – Saksa

Sveitsi ja Saksa taistelevat paikasta neljän parhaan joukkoon Keski-Euroopan derbyssä. Ottelun ennakkoasetelmat ovat kohtalaisen kutkuttavat, sillä vastassa on naapurimaat, jotka ovat kohdanneet MM-kisoissa edellisen kerran vuonna 2015, jolloin Sveitsi oli parempi lukemin 1-0. Luvassa on takuuvarmasti kuuma kohtaaminen, sillä kummankin joukkueen kiikarissa on varmasti paikka neljän parhaan joukossa ja mitalipeleissä.

Sveitsin tie MM-kisojen puolivälieriin oli A-lohkosta kohtalaisen helppo, sillä Ruotsin kompurointi ja omat hyvät otteet takasivat lohkon kakkospaikan Venäjän vanavedessä. Seitsemästä alkusarjan ottelusta vuonomaan ihme voitti viisi ja hävisi kahdesti. Tukkaan tuli Venäjältä lukemin 1-4 ja toinen tappio puolestaan tuli alkulohkoon jäänyttä Ruotsia vastaan rumin 0-7 luvuin.

Näitä kahta heikompaa esitystä lukuunottamatta Sveitsi esiintyi alkusarjassa varsin ryhdikkäästi ja 1-0 päättynyttä Tanska-ottelua lukuunottamatta Sveitsi pöllyytti maaliverkkoja varsin tiuhaan tahtiin. 27 tehtyä maalia seitsemään otteluun on vahva osoitus joukkueen iskukyvystä ja erikoistilannepelaamisesta.

Saksan tie pudotuspeleihin ratkesi vasta B-lohkon viimeisessä ottelussa, kun se onnistui kaatamaan isäntämaa Latvian lukemin 2-1. Saksan tavaramerkki tämän kevään MM-kaukaloissa on ollut tiivis puolustuspeli ja erikoistilanteiden hyödyntäminen tilaisuuden tullen. Ville Peltosen ja Toni Söderholmin johtama Saksa lähtee varmasti passiivisella taktiikalla myös tähän otteluun ja pyrkii iskemään tilaisuuden tullen vastaan. Luvassa onkin

Sveitsi on ottelussa ennakkosuosikki, mutta Saksan tiivis viisikko saattaa pitää alkusarjassa hyvässä vireessä olleen Sveitsi-hyökkäyksen yllättävän hyvin kurissa. Saksa pystyi lohkovaiheessa pitämään Sveitsiä laadukkaammat joukkueet pienissä maalimäärissä ja myös tämän ottelun maaliodottama on kohtalaisen matala. Lapulle isketäänkin alle 4,5 maalista tarjottuja kertoimia eri operaattoreilta. Ottelu alkaa kello 16:15 Suomen aikaa.

Pelivalinta:

Sveitsi – Saksa, alle 4,5 maalia: 2,03

Suomi – Tshekki

Leijonat kairasivat tiensä pudotuspeleihin kohtalaisen stabiililla esityksellä vaikka esimerkiksi maalinteon tehokkuus ja viimeistely jättivätkin joukkueen ylle kysymysmerkkejä. Joukkue hävisi seitsemästä alkusarjan ottelusta vain yhden, kun Kazakstan onnistui niistämään Leijonat rangaistuslaukauskisan jälkeen. Suomen tavaramerkki alkusarjan otteluissa oli tiivis puolustuspeli, sillä omissa kolisi lohkovaiheen otteluissa yhteensä vain 10 kertaa.

Tshekin peli parani koko lohkovaiheen ajan ja kahdesta ensimmäisestä ottelusta tulleet tappiot Venäjälle (4-3) ja Sveitsille (2-5) herättivät joukkueen ja loput viisi ottelua se voitti. Voitoista kaksi tuli vasta varsinaisen peliajan jälkeen, mutta etenkin stabiili 4-2 voitto Ruotsista ja 7-3 voitto Slovakiasta kertoo paljon punapaitojen iskukyvystä.

Perustasoltaan Tshekin materiaali on Suomea vahvempi, mutta Leijonien pelitaktiikka Jukka Jalosen johdolla on toiminut ennenkin materiaaliltaan parempia joukkueita vastaan. Kurinalainen pelitapa, tiivis viisikkopuolustus ja laadukas maalivahtipeli olivat joukkueen kulmakiviä myös kaksi vuotta sitten kultajuhliin päättyneessä mestarijoukkueessa.

Markkina ennakoi ottelusta vähämaalista, mutta meidän silmissä tässä ottelussa saattaa verkot pölistä odotettua useammin. Tshekillä on tulivoimaa rosterissa yllin kyllin, mutta myös Suomen terävä, mutta kapea kärki on vaarallinen etenkin erikoistilanteissa. Uskomme ottelussa nähtävän viisi maalia tai enemmän noin kerran kahdesta ja kerroin 2,12 mahtuu hyvin lapulle.

Pelivalinta:

Suomi – Tshekki, yli 4,5 maalia: 2,13