3.9.2022 Valioliiga: Everton – Liverpool

Brittifutiksen ystäviä hemmotellaan tulevana viikonloppuna oikein kunnolla, kun Valioliigassa on ohjelmassa täysi kymmenen ottelun kierros. Huipputasokas viikonloppu alkaa lauantaina kello 14:30 Suomen aikaa, kun kierroksen ensimmäisenä otteluna on Evertonin ja Liverpoolin kohtaaminen Goodison Parkilla. Merseyside derby on yksi legendaarisimmista derbyistä ja luvassa on takuulla vauhdikas ja tapahtumarikas ottelu.

Liverpool saanut koneen käyntiin alkuvaikeuksien jälkeen

Kaudella 2019-2020 Valioliigamestaruuden pokannut Liverpool lähti kauteen kovin odotuksin, sillä viime kaudella pisteen erolla tullut hopeasija halutaan täksi kaudeksi kirkastaa mestaruudeksi. Jürgen Kloppin luotsaama joukkue pysyi hyvin pitkälle samana kuin edelliskautena vaikka muutamia muutoksia joukkueeseen tulikin – isoimpana Sadion Manen myynti pois hyökkäyksestä. Perustasoltaan Pool on kuitenkin Manchester Cityn ohella sarjan kuohkeinta kermaa ja Cityn ykköshaastaja mestaruustaistelussa.

Kausi ei kuitenkaan alkanut Kloppin toivomalla tavalla, sillä avauskierroksella joukkue jäi vieraskentällä 2-2 tasapeliin Fulhamin kanssa. Toisella kierroksella peli takkusi edelleen ja Crystal Palace onnistui nappaamaan Anfieldilta pisteen 1-1 tuloksella. Kauden kolmas ottelu päättyi kirvelevään 2-1 tappioon Old Traffordilla Manchester Unitedin vieraana. Neljännessä ottelussa Pool sai vihdoin ketsuppipullon toden teolla auki, kun joukkue murskasi kotikentällä Bournemouthin peräti 9-0. Kauden ensimmäinen voittoputki näki päivänvalon viime kierroksella, kun Liverpool kaatoi Anfieldilla pirteän alkukauden pelanneen Newcastlen 2-1.

Kotijoukkue Everton oli pitkään vakiokalustoa sarjan ylemmässä keskikastissa, mutta viime kausina trendi on ollut laskeva. Joukkue jäi viime kaudella sarjataulukossa sijalle 16 ja se oli varmasti iso pettymys koko joukkueelle sekä faneille. Rosteri on tällä hetkellä ihan laadukas ns. Alemman keskikastin joukkueeksi, mutta kärkijengien haastamiseen rahkeet eivät taida tälläkään kaudella riittää. Perustasoltaan Toffees on yhä sarjan keskikastia, mikäli manageri Frank Lampard saa pelitapansa iskostettua joukkueen runkopelaajiin.

Kauden alku on ollut kuitenkin Evertonille vaikea, sillä viisi ottelua on tuonut kaksi tappiota ja kolme tasapeliä. Kausi alkoi kahdella tappiolla, kun selkäsauna tuli ensin Chelsealta (0-1) ja sitten Aston Villalta (2-1). Tasapelit joukkue on pelannut Nottinghamia (1-1), Brentfordia (1-1) sekä viimeisimpänä Leedsiä (1-1) vastaan. Everton on profiloitunut alkukaudella selvästä vähämaaliseksi joukkueeksi, sillä maaliero viiden pelatun ottelun jälkeen on 4:6, tasan 2,00 maalia per peli.

Derbyhenki tasoittaa puntteja, odotettavissa tasoeroa tasaisempi kohtaaminen?

Perustasoltaan Liverpool on joukkueista selvästi laadukkaampi kokonaisuus ja kun Evertonin koheesio hakee vielä uomiaan, niin Pool on ansaitusti iso suosikki vieraskentästä huolimatta. Kotietu ja derbyhenki sytyttää kuitenkin takuulla myös Evertonin parhaimpaansa ja mitään murskajaisia ottelusta on tuskin luvassa. Everton on puolustanut Liverpoolin tapaan tällä kaudella ihan laadukkaasti, joten ottelusta voi hyvinkin kehkeytyä ennakoitua vähämaalisempi. Perusajatus ottelussa on kuitenkin runsasmaalisuus.

Kerroinmarkkina on kuitenkin karannut aivan liian runsasmaaliseksi ja under-vedoissa on tarjolla pientä etua. Arviomme tähän kiivashenkisen derbyn under 2,5 -valintaan on 44% ja kerroinrajalla 2,27 peleihin päästään nostamaan TonyBetin tarjoama kerroin 2,40.

Pelivalinnat:
  • Everton – Liverpool: Alle 2,5 maalia, kerroin 2,40 (TonyBet)