30.1.2023 FA Cup: Derby – West Ham

FA Cupin neljäs ottelukierros jatkuu maanantai-iltana kello 21:45 Suomen aikaa, kun Ykkösliigassa pelaava Derby County isännöi Pride Park Stadiumilla valioliigaseura West Hamia. Cupeille ominaiseen tapaan myös neljännellä kierroksella on nähty yllätyksiä, kun mm. Liverpool lähti laulukuoroon Brightonin käsittelyssä. Ylimmän sarjatason Hammers on luonnollisesti suosikki vieraskentästä huolimatta, mutta Derby County ei takuulla myy nahkaansa halvalla kotikentällään.

Derby mukana League Onen nousukamppailussa

Maanantai-iltana FA Cupissa on tarjolla todellista historian havinaa, kun tulessa on jo vuonna 1884 perustettu Dervy County FC. Viime kauden päätteeksi Mestaruussarjasta Ykkösliigaan pudonnut Derby on pelannut vahvan kauden League Onessa ja tavoitteena on luonnollisesti tehdä paluu toiseksi korkeimmalle sarjatasolle heti ensi kaudeksi. Tällä hetkellä Derby on Ykkösliigan sarjataulukon vitospaikalla 50 pisteellä. 27 pelattua ottelua ovat tuoneet saldon 14-8-5 maalierolla 40:21.

FA Cupissa Derbyn taival on kulkenut niin ikään varsin laadukkaasti. Ensimmäisellä kierroksella joukkue murskari Torquayn yhteismaalein 2-7. Toisella rundilla kaatui vieraskentällä Newport 1-2 ja kolmannella kierroksella Ykkösliigan nousukamppailussa niin ikään oleva Barnsley 3-0. Derby on ollut viime aikoina mainiossa iskussa ja joukkueen edellinen tappio on marraskuun alusta, kun EFL Cupissa joukkue taipui Liverpoolille 1-0. Kaikki sarjat huomioiden tällä hetkellä alla on kuusi voitokasta ottelua.

Vierasjoukkue West Ham on varmasti tuttu seura monille brittifutista seuraaville katsojille, sillä Hammers on esiintynyt korkeimmalla sarjatasolla lähes koko 2000-luvun. Tämä kausi on ollut lontoolaisille Valioliigassa vaikea ja tällä hetkellä Irons taistelee putoamista vastaan sarjataulukon tyvipäässä, sijalla 16. 20 pelattua ottelua ovat tuoneet pistepottiin saldon 5-3-12 ja 18 pistettä maalierolla 17:25. Sarjan viimeisellä sijalla olevat Southampton on perässä vain kolme pistettä, joten kevään aikana Premierissä tullaan näkemään todella mielenkiintoinen taistelu putoamista vastaan.

FA Cupissa Hammers on ollut ihan kelpo iskussa ja joukkue on ansaitusti mukana neljännellä kierroksella. Joukkue aloitti Cup-taitaleensa suoraan kolmannelta kierrokselta ja tuosta ottelusta lontoolaiset hakivat 0-1 vierasvoiton loistavaa kautta Valioliigassa pelaavan Brentfordin vieraana. West Hamin focus on varmasti sarjapaikan säilyttämisessä Valioliigassa, joten FA Cupin menestystä ei ole varmasti prioriteettilistan kärjessä David Moyesin miehistöllä. Edellisen kerran joukkue pelasi reilu viikko sitten, kun Premierissä otettiin tärkeä 2-0 kotivoitto Evertonista.

Hammers suosikki, mutta Derby ei ole vaaraton kotikentällään

Perustasoltaan joukkueiden välinen tasoero on selvä vieraiden hyväksi. Vaikka Derby kuuluu Ykkösliigan kärkijoukkueisiin ja West Ham Premierin heikompaan puolikkaaseen, niin kaksi sarjatasoa tarkoittaa useamman pykälän perustasoeroa. Hammersin katseet ovat kuitenkin Valioliigassa säilymisessä ja Moyes saattaa hyvinkin kierrättää pelaajistoaan tässä ottelussa. Derby on ollut tällä kaudella todella vahva kotijoukkue ja tässäkin ottelussa se nauttii hyvää kotietua.

Vierasjoukkue on ottelussa noin kerran kahdesta voittava suosikki, mutta aivan kerroinasetelman mukainen suosikki se ei mielestämme ole. Isäntien menestyskertoimissa onkin tarjolla pientä ilmaa ja maanantai-illan parhaaksi jännityspeliksi kohoaa Derby Countyn +0,5 tasoituskerroin, joka kattaa myös mahdollisen tasapelin.

Pelivalinnat: