30.3.2022 Liiga: Ilves – Kärpät

Eilen saatin Liigasta maistuva osuma, kun HIFK-TPS -otteluun pelattu yli 5,5 maalia tuli kotiin muhkealla kertoimella 2,75. Tänään Liigan puolivälierissä on ohjelmassa yksi ottelu, kun 2-0 ottelusarjaa johtava Ilves yrittää katkaista Kärppien selkärangan lopullisesti Tampereen Nokia Areenalla. Vakuuttavasti ottelusarjassa esiintynyt Ilves jatkaa peli-ideanamme.

Ilves ollut parempi kahdessa ensimmäisessä ottelussa

Ilves on voittanut puolivälieräsarjan kaksi ensimmäistä ottelua ansaitusti vaikka etenkin toisessa ottelussa myös kotijoukkue Kärpillä oli paikkansa. Kärppien peliä on leimannut kurittomuus ja edellisen ottelun ratkaisuksi nousi Juhamatti Aaltosen typerä huitomisjäähy ensimmäisessä jatkoerässä, josta Ilves rankaisi armotta ja nappasi toisen kiinnitykseen välieräpaikkaan.

Ilveksen peli pudotuspeleissä on kulkenut runkosarjan tapaan varsin tasaisesti ja laadukkaasti. Päävalmentaja Jouko Myrrä peluuttaa kaikkia neljää ketjua kohtalaisen tasaisesti ja vaikka päävastuu erikoistilanteista on totta kai profiilipelaajilla, niin tasakentällisin peliaika pyritään jakamaan tasaisesti.

Ilveksellä on tänään kotihallissaan loistava sauma napata jo kolmas kiinnitys välieräpaikkaan ja luoda sitä myöden itselleen neljä ottelupalloa mitalipeleihin pääsemiseksi. Ilveksen tekemisestä on paistanut hyvä itseluottamus ja usko omaan peliin kahdessa ensimmäisessä ottelussa, joten Myrrä tuskin muuttaa reseptiä tähän kolmanteen otteluun. Ilves nauttii ottelussa kohtalaisen vahvaa kotietua, sillä tupsukorvat ovat saaneet luotua hienon Ilves-buumin Tampereelle ja mökki tulee olemaan täynnä vihreäkeltaisia faneja myös keskiviikkona.

Kärpät valumassa kuilun partaalle

2000-luvun suurimpiin kestomenestyjiin Tapparan ohella lukeutuva Kärpät on ajautunut ottelusarjassa vaikeaan tilanteeseen. Ilves on kaksi voittoa edellä ja huipputärkeään kolmanteen otteluun joukkue joutuu vieraskentälle. Kärpät pystyi parantamaan ensimmäisen ottelun flegmaattisia otteita toiseen osaotteluun, mutta riittävästi peli ei parantunut voittoa ajatellen.

Päävalmentaja Lauri Marjamäen otteista on paistanut ylimielisyys tuomaritoimintaa kohtaan ja sama, hieman jopa lapsellinen käytös heijastuu ajoittain myös pelaajien otteista. Taiteilija Aaltosen jäähy toisen ottelun jatkoerässä oli juuri osa tätä. Kärppien pitää unohtaa tuomarityöskentelyyn puuttuminen, ottaa itseään niskasta kiinni ja kaivettava tarvittava asenne sekä suoritustaso naftaliinista, mikäli se mielii taistella vielä ottelusarjan voitosta.

Kärppä-maalilla pelasi edellisessä ottelussa Joel Blomqvist, joka vaihdettiin luukulle jo ensimmäisessä ottelussa, kun Stanislav Galimov päästi kolme nopeaa maalia taakseen. Blomqvistin otteisiin Kärpät ei toisessa ottelussa kaatunut, joten odotettavissa on, että 2002 syntynyt nuorukainen jatkaa vierasjoukkueen tolppien välissä.

Ilves selvänä suosikkina kolmanteen kohtaamiseen

Asetelmat kolmanteen matsiin ovat varsin selkeät. Ilveksen itseluottamus on tapissaan kahden voiton jälkeen ja kotijoukkue pääsee otteluun varsin vapautuneesti. Kärpät on puolestaan käytännössä pakkovoiton edessä ja maila saattaa puristaa. Ilves on ollut molemmissa otteluissa selvästi aktiivisempi ja on helppo ounastella, että sama meno jatkunee tänään Nokia Areenan valoissa.

Ilves on ottelussa kotiedun sekä muiden jo mainittujen seikkojen johdosta noin kerran kahdesta voittava suosikki, joten suora kotivoitto kertoimella 2,11 kelpaa peleihin. Kotivoiton lisäksi pääsemme puskemaan myös Ilves yli 2,5 maalia, jolle arvioksi muodostuu 55%.

Pelivalinnat: