4.5.2022 Mestarien liiga: Real Madrid – Manchester City

Liverpool raivasi eilen tiensä Mestarien liigan finaaliin kaatamalla Villarrealin vieraskentällä lukemin 2-5. Povasimme ottelusta runsasmaalista ja yli 2,5 maaliin pelattu peli-ideamme tulikin helposti kotiin. Tänään UCL-välierät jatkuvat Espanjassa, kun Real Madrid isännöi Manchester Cityä Santiago Bernabeulla. City johtaa ottelusarjaa 4-3, mutta Karim Benzeman johtama Los Blancos on kivenkova ja huippuvaarallinen vastus kotikentällään. Pelimielessä tikunnokkaan nostetaan espanjalaisten finaalipaikka, sillä avausottelun kaltaista kaaosta voi olla Bernabeulla luvassa ja se suosisi ehdottomasti isäntiä.

Los Blancos juhli La Ligan voittoa viikonloppuna

Kotijoukkueena tässä ratkaisuottelussa toimiva Real Madrid pääsi juhlimaan jo menneenä viikonloppuna, kun kotimaan sarjassa otettu 4-0 kotivoitto Espanyolista varmisti madridilaisten mestaruuden. Sosiaalisessa mediassa liikkuneiden kuvien ja videoiden perusteella myös pelaajat olivat juhlatuulella lauantaina, mutta ammattimiehillä juhlinta on tuskin karannut pitkäksi ja katseet on heti sunnuntaina käännetty tähän huipputärkeään otteluun.

Real-manageri Carlo Ancelotti kierrätti lauantaina kokoonpanoaan varsin reilusti, joten avainpelaajat saivat tärkeää huilia tätä kamppailua silmällä pitäen. Kovalle kuormalle kevään aikana joutuneet profiilipelaajat saivat ansaittua lepoa viikonloppuna ja mestaruuden varmistaminen sekä pieni kansanjuhla omien fanien seassa Madridin kaduilla teki varmasti terää myös mentaalipuolelle.

Ancelottin kokoonpanotilanne ei ole täysin ihanteellinen, mutta mistään katastrofistakaan ei voida puhua, sillä sivussa ovat varmuudella vain floppikauden pelannut Eden Hazard sekä selkävammasta kärsivä Gareth Bale. Kummankin panos on ollut totuttua pienempi kuluneella sesongilla ja heidän poissaolonsa vaikutus nykyjoukkueen iskukykyyn on pieni. Epävarma osallistuja on Manchesterissa pelannut puolustaja David Alaba, jonka nivusvamma saattaa estää pelaamisen.

Real Madrid -manageri Carlo Ancelottin taktiikka on varmasti kotikentällä hieman erilainen kuin ensimmäisessä osaottelussa vieraskentällä. Nyt kentällä nähdään takuulla entistäkin aktiivisempi Real ja City-puolustus saa olla ottelussa tarkkana. Ajoittain jopa kaaosta muistuttaneen avausottelun kaltainen tempopelaaminen kelpaisi takuulla Ancelotille, toisin kuin City-käskyttäjä Guardiolalle.

Cityllä alla laadukas kenraaliharjoitus

Vierasjoukkue Manchester City on ollut Liverpoolin ja tämän illan vastustajan Real Madridin ohella tämän kauden ehdottomasti parhaimpia eurooppalaisia seuroja. Täysin oikeutetusti nämä kolme joukkuetta ovatkin yhä mukana taistelemassa UCL-mestaruudesta. Cityn peli on kulkenut tasaisen laadukkaasti läpi talven ja kevään vaikka etenkin hyökkäyspelaamisessa on ollut ajoittain pientä tehottomuutta. Huippulaadukas keskikenttä kuitenkin paikkaa hyökkäyspään pieniä puutteita hyvin ja menestys on ollut täysin ansaittua.

City otti viikonloppuna kotimaan kentillä pelatussa kenraaliharjoituksessa solidin 0-4 vierasvoiton sarjan heikoimpiin joukkueihin kuuluvan Leedsin kustannuksella. Tasoero oli ottelussa iso vieraiden hyväksi ja Guardiola kierrätti odotetusti kokoonpanoaan tuossa ottelussa ja antoi tärkeää lepoaikaa profiilipelaajilleen, kuten Bernardo Silvalle sekä Kevin de Bruynelle.

Vierasjoukkueen kokoonpanotilanne tämän supertärkeän ottelun alla on kohtalaisen hyvä, sillä profiilipelaajista ainoa epävarma osallistuja on laitapakki Kyle Walker. Guardiolan päänahan kannalta sopii toivoa, että Walker olisi pelikunnossa, sillä hän tuskin haluaa nähdä Fernandinhoa toista kertaa laitapakin tontilla vaikka katsojille tämä toki olikin erinomaista futisviihdettä.

Avausottelun todella sekavan pelaamisen sijaan Guardiola haluaa varmasti pitää tämän ottelun paremmin oman joukkueensa kontrollissa ja rytmittämään pelaamista pallonhallinnan kautta. City on joukkueista laadukkaampi kokonaisuus ja se tulee pitämään palloa ottelussa enemmän, mutta Realin iskukyky nähtiin jo avausottelussa. City-puolustuksen pitää olla paremmin hereillä tässä kamppailussa tai Real saattaa hyvinkin iskeä tarvittavat osumat ja yllättää vieraat.

Melkoinen pähkinä purtavaksi

Vedonlyöntimielessä ottelu on varsin haastava puntaroitava. Avausottelun kaltainen ilotulitus on täysin mahdollista, mutta etenkin Guardiola on takuulla teroittanut omilleen, että pallokontrolli pitää pysyä eikä Real Madridin mahdolliseen hawaiji-palloon saa lähteä mukaan. Toki Real pystyy aktiivisella prässillä ja tempopelaamisella myös itse vaikuttamaan pelin kulkuun. Kotimaansa mestaruudesta lisäpontta ja itseluottamusta saanut Real Madrid on parhaimmillaan huippuvaarallinen ryhmä ja etenkin kotikentällään Bernabeulla sen iskukykyä ei kannata aliarvioida.

Real Madridin kohtalaisen vahvasta kotiedusta huolimatta City on ottelussa hieman yli neljä kertaa kymmenestä voittava suosikki (32-25-43%). Ottelun maaliodottama on todella runsasmaalinen ja yli 2,5 maalia toteutuu arviomme mukaan yli seitsemän kertaa kymmenestä (71-29%). Näillä todennäköisyysarvioilla pelivalinnoiksi kohoaa kotijoukkueen suora voitto sekä yli 2,5 maalista tarjottu kerroin.

Pelivalinnat:
  • Real Madrid – Manchester City (1X2): Real Madrid, kerroin 3,25 (ExciteWin, Sportaza, Zulabet)
  • Real Madrid – Manchester City: Yli 2,5 maalia, kerroin 1,51 (Jetbull)