5.1.2023 Englannin Valioliiga: Chelsea – Manchester City

Brittifutiksen saralla torstai-iltana tarjolla on todellinen herkkupala, kun luvassa on kahden laatujoukkueen kohtaaminen. Sarjan kymppipaikalla tällä hetkellä oleva ja takkuisesti alkukauden pelannut Chelsea isännöi Stamford Bridgellä sarjakakkonen Manchester Cityä. Chelsean osalta mestaruusjuna on karannut jo useamman pysäkin päähän, mutta laadukas joukkue ei ole aivan niin heikko kuin sarjasijoitus antaa tällä hetkellä ymmärtää. City puolestaan taistelee yhä mestaruudesta, mutta viime aikojen kompurointien pitää loppua, mikäli Manchesterissa meinataan keväällä nostella mestaruuspyttyä. Ottelu alkaa kello 22:00.

Chelsealla riesana lukuiset loukkaantumiset

Kotijoukkue Chelsean alkukausi on ollut luvalla sanoen todella vaikea ja Graham Potterin suojattien pistepotti on jäänyt alkukauden aikana aivan liian ohueksi. Chelsea löytyy tällä hetkelle sarjataulukon 10. sijalta ja 16 pelattua ovat tuoneet tulostaulukkoon saldon 7-4-5 maalierolla 20:18 ja 25 pistettä. Ennen MM-taukoa Chelsealla oli kotimaansa sarjassa todella huono jakso, kun joukkue pelasi viisi ottelua ilman voittoa. Ennen MM-taukoa pelatusta viidestä ottelusta joukkue hävisi kolme ja pelasi kahdesti tasan.

Yhtenä isona osatekijänä alkukauden heikkoon tuloskuntoon on lontoolaisten osalta ollut lukuisat loukkaantumiset. Joukkue on kärsinyt useamman profiilipelaajan poissaoloista pitkin syksyä eikä tilanne olle tälläkään hetkellä optimaalinen. Tästäkin ottelusta ovat varmuudella sivussa keskikentän ihmismuurahainen N’Golo Kante, laatupuolustajat Reece James ja Wesley Fofana sekä hyökkääjä Armando Broja. Alustavien kokoonpanotietojen mukaan myös Ben Chillwell ja Ruben Loftus-Cheek huilaavat tämän ottelun.

Vierailija Manchester City on kiistatta isossa kuvassa koko sarjan laadukkainen joukkue, mutta tällä kaudella otteluruuhka on aiheuttanut normaalia isompaa varianssia suorittamiseen ja City on joutunut takaa-ajajan rooliin. City on jo vuosien ajan suorittanut läpi syksyn todella tehokkaasti ja muut ovat yrittäneet ajaa manchesterilaisia takaa, mutta tänä syksynä Arsenal on ollut sarjan toistaiseksi stabiilein kooste, joten City on jäänyt taulukossa jo kahdeksan pisteen päähän. Toki City on pelannut yhden ottelun lontoolaisia vähemmän ja voitto tästä ottelusta kaventaisi piste-eron viiteen.

Cityn paluu MM-tauolta sujui voitokkaasti, kun 22. joulukuuta joukkue kaatoi Liverpoolin Liigacupin neljännesvälierässä 3-2 ja eteni seuraavaan vaiheeseen. Joulutaon tälkee sarja jatkui Leedsin vieraana ja tuloksena oli stabiili 1-3 vierasvoitto. Uudenvuodenaattona City pelasi kotiottelun Evertonia vastaan, mutta tuttu dominointi kenttätapahtumissa ei riittänyt voittoon vaan pisteet tasattiin 1-1 tasapelillä. Tuosta ottelusta jäi Citylle takuulla hampaankoloon, sillä vaikka pallonhallinta kirjattiin isännille peräti 74-26% ja maalipaikat 16-2, niin Everton onnistui varastamaan pisteen matkaan Demarai Grayn upealla osumalla. Cityllä ei ottelussa merkittäviä poissaoloja ole.

City suosikki, mutta murskajaiset on peruttu Lontoon illassa

City on ottelussa vieraskentästä huolimatta selvä, hieman yli kerran kahdesta voittava suosikki. Voimaluvultaan se on pykälän verran isäntiä parempi kokonaisuus ja kotijoukkueen poissaolot kasvattavat eroa entisestään. Pelinkuva tulee olemaan Cityn peleistä tuttu – taivaansiniset hallitseva ja vastustaja on ottavana osapuolena. Peruslähtökohdiltaan tämä ottelu on ennemmin runsas- kuin vähämaalinen, mutta otteluruuhka, kohtalaisen isot panokset sekä muut seikat laskevat maaliodotusarvoa tässä kohtaamisessa.

Markkina on arvioinut ottelun runsasmaaliseksi ja emme aivan allekirjoita kertoimien mukaista 2,5 maalin total-linjaa. Mikäli Chelsea pystyy puolustamaan 90 minuuttia laadukkaasti, niin murskajaisia ei ole vierasjoukkueelle luvassa ja pelinkuvasta voi muodostua tasainen sekä vähämaalinen. Arviomme 2,5 maalin linjasta on 50/50%, ja alle 2,5 maalista tarjottu kerroin 2,12 kelpaa jännityspeliksi torstai-illaan huippumatsiin.

Pelivalinnat:
  • Chelsea – Manchester City: Alle 2,5 maalia, kerroin 2,12 (TonyBet)