UEFA Konferenssiliiga

5.10.2023 Konferenssiliiga: Aberdeen FC – HJK

Helsingin Jalkapalloklubin taival eurokentillä jatkuu torstai-iltana, kun Konferenssiliigan lohkovaiheen toisessa ottelussa joukkue matkustaa Skotlantiin Aberdeen FC:n vieraaksi. Klubi on jo lähes varmistanut mestaruuden kotimaan kentillä, joten loppukaudella päätavoite on varmasti pärjätä eurokentillä. Aberdeen lähtee kello 22:00 alkavaan otteluun koti- ja materiaaliedun turvin suosikkina, mutta täysin vailla mahdollisuuksia vieraat eivät ottelussa ole. Pelimielessä kohteen kiehtovinta antia ovat runsasmaaliset lopputulokset, sillä pelinkuvasta muodostuu todennäköisesti erittäin vauhdikas.

Kummallakin joukkueella alla avauskierrokselta tappio

Skotlantilainen Aberdeen on legendaarinen jalkapalloseura, jolla on pitkä juuret, sillä seura on perustettu jo vuonna 1903. Seura on voittanut pitkän historiansa aikana kotimaansa mestaruuden kuitenkin vasta neljä kertaa, joten menestysnälkää Skotlannin itärannikolla operoivalla seuralla riittää. Viime kauden päätteeksi The Dandies sijoittui kotimaansa Premiershipissä kolmannelle sijalle, joka tarkoitti paikkaa täksi kaudeksi UEL-karsintoihin. Karsinnoissa seinä nousi kuitenkin pystyyn ruotsalaista Häckenia vastaan ja europelien osalta se tarkoitti paikkaa Konferenssiliigan lohkovaiheessa.

Konferenssiliigan lohkovaiheen skotit avasivat saksalaisen Frankfurtin vieraana, mutta hyvästä taistelusta huolimatta joukkue taipui 1-2 vierastappioon ja jäi ilman pisteitä. Raudanlujalla materiaalilla operoiva Frankfurt oli ottelussa luonnollisesti niskan päällä, mutta myös vieraat onnistuivat tekemään yhden osuman ja luomaan maaliodottamaa 0,73 osuman verran. Avauskierroksella joukkue joutui ottavaksi osapuoleksi, mutta tähän otteluun pelinkuva kuitenkin muuttuu, kun vastaan tulee kotiyleisön edessä selvästi Frankfurtia materiaaliltaan heikompi HJK. Mielenkiintoisena knoppitietona mainittakoon, että Huuhkajat-paidasta tuttu Richard Jensen edustaa skottiseuraa ja on ensitietojen mukaan avauskokoonpanossa myös tänään.

HJK:n startti Konferenssiliigan lohkovaiheeseen oli varsin kaksijakoinen. Kotiottelu kreikkalaista PAOKia vastaan sai unelma-alun, kun HJK johti ottelua avausjakson jälkeen Hassane Banden osumalla 1-0. Toisella jaksolla peli kuitenkin mureni käsiin ja kreikkalaiset karkasivat 1-3 johtoon. Bojan Radulovicin rankkarikavennus ottelun lisäajalla oli lopulta laiha lohtu, kun täydet kolme pistettä lähtivät fetamiesten matkaan 2-3 tuloksella. PAOK oli ottelussa sekä tilastojen, että kenttätapahtumien valossa selvästi parempi osapuoli ja HJK:n tappio avauskierrokselta oli oikeutettu.

HJK on kärsinyt pitkin kautta useista loukkaantumisista, mutta kesällä tehdyt hankinnat sekä pitkä kausi ovat auttaneet kokoonpano-ongelmiin ja tähän otteluun Klubi pääsee ennakkotietojen mukaan vahvalla rosterilla. Sivussa on varmuudella ainoastaan Niki Mäenpää. Miro Tenho sekä Aapo Halme palaavat tähän otteluun joukkueen kokoonpanoon. Klubi pääsee Skotlannin reissulle voitto alla, kun kotimaisessa Veikkausliigassa kaatui reilu viikko sitten FC Honka kotikentällä 3-0.

Pittodrie Stadiumilla luvassa vauhdikas kohtaaminen

Kotijoukkue Aberdeen on muokannut ryhmitystään ottelukohtaisesti aina vastustajan mukaan, mutta tässä ottelussa joukkue lähtenee offensiivisella 3-5-2 koostumuksella, jota se on käyttänyt ennalta heikompia vastustajia vastaan. Kotinurmellaan skotit tuskin lähtevät turhia peruuttelemaan, joten Klubi saanee omat paikkansa mahdollisista vastaiskuista. Isännät hallitsevat todennäköisesti palloa, mutta Aberdeen taitaa myös nopeat ja vaaralliset vastaiskut. Myös vieraat kykenevät haavoittamaan isäntien puolustusta, mikäli skotit ylihyökkäävät, joten pelinkuvasta voi muodostua todella vauhdikas.

Isännät ovat koti- ja materiaaliedun turvin ottelussa selvähköjä, yli kerran kahdesta voittavia suosikkeja, mutta pelimielessä katseet käännetään voittajan sijasta maalimääriin. Ottelun maaliodotusarvon suhteen olemme hieman markkinaa runsasmaalisemmalla kannalla ja over-valinnoissa on tarjolla niukkaa etua. Paras pelivalinta kohteeseen on yli 2,5 maalista tarjottu kerroin 1,86 jonka tarjoaa uutuussivusto 21Red. Todennäköisyysarvio vähintään kolmelle osumalle on 57% ja rajakerroin pelattavuudelle 1,75.