6.1.2023 U20 MM-finaali: Tshekki – Kanada

Alle 20-vuotiaiden jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut huipentuvat torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa kello 01:30, kun finaalissa kohtaavat yllättäjäjoukkue Tshekki sekä suurimpana mestarisuosikkina turnaukseen lähtenyt Kanada. Tshekillä on ottelussa muutaman tunnin lepoetu vaikka välierä Ruotsia vastaan venyi jatkoajalle, mutta hurmiossa pelaava isäntämaa ei varmasti halua tuottaa pettymystä kotiyleisölle ja viimeisessä ottelussa kaikki laitetaan likoon. Luvassa on takuulla vauhdikas ja viihdyttävä ottelu, mutta vedonlyöntimielessä tämän ottelun arviointi on haastava pähkinä purtavaksi.

Kanada päässyt vauhtiin vaikean alun jälkeen

Nimellisenä vierasjoukkueena tähän otteluun lohkovaiheen sijoitusten perusteella lähtevä Kanada aloitti turnauksen nihkeästi, kun finaalivastustaja Tshekki kaatoi ylimielisesti esiintyneet pikkunikkarit selvin 5-2 lukemin. Tuossa ottelussa Kanada oli kuin varjo perustasostaan ja yksinyrittäminen sekä ilmaveivikokeilut jäivät tuosta ottelusta päällimmäisenä mieleen. Tshekki-tappion jälkeen Kanada on kirjaimellisesti painanut kaasun pohjaan ja avausottelun tappion jälkeen joukkue on ottanut viisi voittoa putkeen yhteismaalierolla 37:8. Lohkovaiheen kolmen viimeisen ottelun murskajaisten jälkeen Slovakia oli yllättää Kanadan, mutta lopulta isäntämaan kultapoika Connor Bedard iski voitto-osuman jatkoajalla ja pikkunikkarit etenivät neljän parhaan joukkoon.

Viime yönä pelatussa välierässä USA:ta vastaan Kanada oli alussa hieman unessa ja jenkit siirtyivät aikaiseen 2-0 johtoon. Lopulta vaahteralehtipaitojen kaasujalka löysi oikeat polkimet ja loppulukemat kirjattiin isäntien hyväksi 6-2. Tuossa ottelussa jäi jenkkien kannalta myös jossiteltavaa, sillä heiltä hylättiin 2-3 tilanteessa maali, jonka moni tuomari olisi hyväksynyt. Myös 2-4 tilanteessa syntynyt USA:n osuma herätti keskustelua ja tämä toinenkin hylkäys oli hieman kyseenalainen. Kanadan ykköspyssynä on häärinyt turnauksessa jo mainittu Bedard, joka on nakuttanut turnauksessa täysin mielenvikaiset tehot 9+14=23. Vaahteralehtipaitojen maalilla jatkanee Thomas Milic, joka ei ole hyvistä tilastoistaan huolimatta vakuuttanut meitä.

Yllättäjä Tshekki on pelannut upean turnauksen ja jo finaaliin pääseminen on eräänlainen pikkumestaruus tälle joukkueelle. Nälkä on kuitenkin kasvanut syödessä ja tshekkiläisten kopissa ei varmasti kelpaa tästä ottelusta kuin voitto, sillä edellinen on yli 20 vuoden takaa vuodelta 2001 Moskovan kisoista. Tshekin taival finaaliin ei ole sekään ollut lohkon voitosta huolimatta helppo. Sveitsi murskattiin puolivälierässä selvin 9-1 lukemin, mutta eilen illalla pelatussa välierässä Ruotsia vastaan joukkue onnistui tasoittamaan pelin viimeisellä minuutilla ja 2-1 voitto-osuma syntyi niin ikään jatkoajan viimeisellä peliminuutilla.

Tshekki on ollut koko turnauksen ajan tehokas ja puolustanut tiiviisti viidellä miehellä. Taistelutahtoa siis löytyy ja Kanadan tasoista joukkuetta vastaan altavastaaja tarvitseekin todella kurinalaisen pelisuunnitelman. Maalilla jatkanee Tomas Suchanek ja muuten kasassa pitäisi olla normaali kokoonpano.

Kanadan kertoimet lähteneet käsistä, altavastaajan tasoitusta kupongille

Kyseessä on todella isojen panosten peli, jossa edes Kanadan tasoisen joukkueen ei pitäisi olla 1,40 kertoiminen suosikki. Vaikka Kanada ei ollut joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa parhaimmillaan, niin Tshekki osasi laatia hyvän pelisuunnitelman ja oli tehokas omissa paikoissaan. Pelinkuva tulee hieman muuttumaan tuosta avausottelusta, mutta Tshekille sopii tässä tilanteessa varmasti altavastaajan asema. Mikäli Suchanek pelaa huippuottelun, niin kaikki on mahdollista.

Kanada on toki ottelussa koti- sekä materiaaliedun turvin selvä suosikki, mutta markkina on yliarvostanut pikkunikkarit aivan liian suuren suosikin asemaan ja Tshekin tasoituskertoimissa on tarjolla ilmaa. STSbetin tarjoilemat kertoimet Tshekki +1,5 AH (2,15) sekä Tshekki +2,5 AH (1,65) ovat molemmat selviä ylikertoimia. Käytetään peleissä osuvampaa kahden ja puolen maalin tasoitusta, joka toteutunee arviomme mukaan 65 kertaa sadasta. Rohkeampi pelaaja voi kokeilla myös puolentoista maalin tasoitusta.

Pelivalinnat:
  • Tshekki U20 – Kanada U20: Tshekki +2,5 AH, kerroin 1,65 (STSbet)