6.12.2022 Jalkapallon MM-kisat: Portugali – Sveitsi

Vaikka Suomessa juhlitaan tiistaina itsenäisyyspäivää, niin futiksen MM-kisat pyörivät normaalisti Qatarissa ja tiistai-illalle onkin tarjolla todellinen huippukohtaaminen, kun Portugali ja Sveitsi iskevät yhteen. Sveitsi esiintyi alkulohkossa laadukkaasti ja vaikka Portugali on näistä kahdesta futismaasta niittänyt enemmän menestystä viime vuosina, niin emme silti allekirjoita Portugalin selvän suosikin asemaa. Panokset asetetaankin käkikellomaan menestykselle. Ottelu alkaa kello 21:00.

Emme allekirjoita Portugalin selvää suosikin asemaa

Portugali pelasi alkupelit H-lohkossa yhdessä Etelä-Korean, Uruguayn sekä Ghanan kanssa. Lohkovoitto irtosi lopulta kahdella voitolla, kuudella pisteellä sekä maalierolla 6:4. Turnaus alkoi vauhdikkaalla 3-2 voitolla Ghanasta jota seurasi solidi 2-0 voitto Uruguaysta, joka ei tosin tässä turnauksessa ollut takavuosien veroinen joukkue. Lohkovaiheen ainut tappio tuli päätösottelusta Etelä-Koreaa vastaan, kun jatkopaikka oli jo varmistunut.

Portugalin valmentaja Fernando Santos lepuutti lohkovaiheen viimeisessä ottelussa muutamia avainpelaajiaan, joten vireystaso tämän tärkeän pudotuspelin alla on varmasti joukkueessa hyvä. Portugalin suurimmat vaikeudet lohkovaiheessa löytyivät puolustuspäästä, mutta tehokas hyökkäyskalusto Bruno Fernandesin johdolla riitti lopulta varmistamaan jatkopaikan. Danilo Pereiran sekä Nuno Mendesin loukkaantumiset puolustuspäässä tarkoittaa sitä, että Pepe löytyy tänään avauksesta eikä 39-vuotias kokenut puolustaja ole varsinainen vahvistus enää joukkueelle.

Sveitsi pelasi lohkovaiheen ottelut G-lohkossa yhdessä Brasilian, Kamerunin sekä Serbian kanssa. Lohkovoitto valui odotetusti brasseille, mutta sitä tarjottiin myös viimeisellä kierroksella sveitsiläisille, kun brassit kompuroivat Kamerunia vastaan. Passiiviset otteet Serbia-ottelun loppuhetkillä ihmetyttivät varmasti monia, sillä mahdollinen lohkovoitto olisi tarjonnut helpomman kaavion pudotuspeleihin ja Serbian mahdollinen tasoitusmaali ei olisi vaikuttanut enää jatkopaikkaan. Ehkä Murat Yakinin halusi lopulta vaan varmistaa voiton tulikuumasta vastustajasta eikä miettinyt lopulta lohkovoittoa.

Sveitsi on laatujoukkue, joka osaa mukautua vastustajan pelitapaan ja vaihtaa tempoa ottelun sisällä. Brasseja vastaan tuli lopulta lohkovaiheen ainut tappio (1-0), mutta mitään suurta paniikkia Brasilia ei Sveitsin päähän saanut rakenneltua tuossa ottelussa. 1-0 voitto Kamerunista oli ansaittu vaikka tuossa ottelussa ei maalipaikoilla juhlittu. Myös Serbiasta otettu 3-2 voitto osoitti, että tarvittaessa defensiivisemmän pelitavan sijasta tarjolla on myös offensiivisempaa taktiikkaa. Sveitsin joukkueessa on esiintynyt flunssaa turnauksen aikana, joten viime hetken poissaoloja joukkueessa saattaa vielä ilmetä.

Tasoero niukka Portugalin hyväksi, Sveitsin menestystä päästään kokeilemaan

Joukkueet kohtasivat viime kesänä kaksi kertaa Kansojen liigassa ja molemmille kirjattiin yksi voitto. Lissabonissa Portugali oli lopulta parempi selvin 4-0 lukemin, mutta Genevessä pelatussa ottelussa Sveitsi puolusti solidin 1-0 voiton vaikka Portugali maalipaikat voittikin selvästi. Perustasoltaan joukkueiden välinen tasoero on todella marginaalinen ja Portugalin puolustuspään poissaolot avaavat Sveitsille mahdollisuuden pikkuyllätykseen. Toki flunssa-aalto saattaa rokottaa myös Sveitsin pelivoimaa profiilipelaajien mahdollisilla poissaoloilla.

Markkina on leiponut Portugalista ison suosikin otteluun, mutta me olemme joukkueiden välisistä voimasuhteista hieman eri mieltä neutraalilla kentällä. Toki Portugali pikku suosikki ottelussa on, mutta Sveitsille aukeaa takuulla mahdollisuus rokottaa Portugalin puolustusta. Sveitsin suorasta voitosta tarjottu kerroin 4,70 (STSbet) on selvä ylikerroin, mutta käytetään peleissä osuvampaa, tasapelin kattavaa Sveitsi +0,5 AH tasoituskohdetta kertoimella 1,99. Myös moneyline-jatkopaikka ja/tai tasapeli ei vetoa -kohteet ovat harkinnan arvoisia.

Pelivalinnat:
  • Sveitsi +0,5 AH, kerroin 1,99 (TonyBet)