6.7.2021 EM-kisat: Italia – Espanja

EM-kisojen neljä parasta joukkuetta on nyt selvillä ja turnaus huipentuu viikolla pelattaviin välieriin ja sunnuntai-illan finaaliin. Jyvät on siis eroteltu akanoista ja mukana on enää neljä parasta joukkuetta. Ensimmäinen välierä pelataan tiistaina 6. heinäkuuta, kun Italia ja Espanja ottavat mittaa toisistaan. Vakuuttavasti läpi kisojen esiintynyt Italia antoi viikonloppuna niin kovat näytöt Belgiaa vastaan, että Azzurri lähtee suosikkina ensimmäiseen välierään.

Roberto Mancinin valmentama Italia on ollut tähän mennessä kisojen vakuuttavin joukkue ja se on tällä hetkellä suurin suosikki voittamaan EM-kultaa. Se osoitti laatunsa perjantaina pelatussa puolivälierässä Belgiaa vastaan kaatamalla hallitsevan FIFA-ranking ykkösen lukemin 1-2. Azzurri on edennyt voitosta voittoon läpi kisojen ja joukkueesta paistaa tällä hetkellä todella kova yhteishenki ja tekemisen meininki.

Italia otti Belgiaa vastaan pelatussa ottelussa ohjat heti ensi minuuteista alkaen ja se ei lähtenyt peruuttelemaan tai puolustamaan vaan pelaamaan aktiivisesti ja iskemään Belgian heikkouksiin. Joukkue iski pallon Belgian verkkoon ensimmäisen kerran jo 13. peliminuutilla, mutta VAR-tuomio oli paitsio ja maalin hylkäys. 31. peliminuutilla Inter-keskikenttä Nicolo Barella kuitenkin jysäytti Italian 1-0 johtoon. Italia tuplasi johtonsa vielä ensimmäisen puoliajan 44. minuutilla, kun Napoli-kärki Lorenzo Insigne siirsi Italian jo 2-0 johtoon. Belgia onnistui kaventamaan ottelun vielä ensimmäisen puoliajan lisäajalla, kun Lukaku niittasi rangaistuspotkun sisään.

Italia menetti Belgia-ottelussa tärkeän pelaajan sairastuvan puolelle, kun loistavasti läpi kisojen esiintynyt Leonardo Spinazzola koki vakavan akillesjännevamman ja hän on ainakin puoli vuotta sivussa pelikentiltä. Spinazzola lennätettiin jo viikonlopun aikana Suomeen ja Sakari Orava operoi tähtipuolustajan jalan ellei sitä ole jo tehnyt.

Italia on esiintynyt lähes täydellisellä formilla läpi kisojen ja vaikka joukkueesta puuttuu aivan absoluuttiset supertähti-tason pelaajat, niin tiivis yhteishenki ja Mancinin pelitapa sopii tälle kollektiiville kuin nenä päähän. Joukkue täydentää loistavasti toisiaan ja kokoonpanosta löytyy niin paljon leveyttä, että yksittäinen poissaolo ei juurikaan heikennä joukkueen iskukykyä.

Ailahtelevainen Espanja

Vuosien 2008 ja 2012 EM-kisat voittanut Espanja on kestomenestyjä ja vuodesta toiseen yksi Euroopan parhaista joukkueista. Tällä hetkellä joukkue on eräänlaisessa murrosvaiheessa ja Luis Enriquen alaisuudessa joukkue on esiintynyt varsin ailahtelevasti. Lohkovaiheessa joukkue kärsi kokonaisvaltaisesti heikosta suorittamisesta, mutta maalihanat saatiin auki Slovakiaa ja Kroatiaa vastaan. Puolustuspelin kanssa on silti yhä ongelmia ja se onkin tällä hetkellä suurin kysymysmerkki joukkueen ympärillä.

Puolivälierässä Sveitsiä vastaan Espanja aloitti hyvin ja se sai hieman onnekkaan avausmaalin, kun Jordi Alban vetosi kimpoili sveitsin puolustajasta verkkoon. Johtoasemassa Espanja kuitenkin alkoi löysäilemään ja se päästi Sveitsin peliin mukaan. Shaqiri tasoittikin ottelun ansaitusti 68. minuutilla ja hetken aikaa näytti jo siltä, että Sveitsi kääntää koko ottelun, mutta Remo Freulerin kyseenalainen punainen kortti vartti ennen loppua käänsi ottelun hallinnan jälleen Espanjalle.

Sveitsi taisteli kuitenkin alivoimaisenakin urhoollisesti läpi ottelun lopun ja jatkoajan, joten ratkaisua haettiin lopulta rangaistuspotkuista. Espanja tarjosi Sveitsille jatkopaikkaa, kun Busquets ja Rodri epäonnistuivat omissa vedoissaan, mutta käkikellomaa ei pystynyt hyödyntämään tilannetta vaan tuloksena oli kolme peräkkäistä epäonnistumista. Lopulta Espanja eteni Morenon ja Oyarzabalin maaleilla jatkoon.

Espanjan turnaus on ollut yhtä vuoristorataa ja Sveitsi-ottelu osoitti, että peli ei missään tapauksessa ole niin hyvin raiteillaan kuin sen pitäisi. Vastus kovenee Sveitsi-ottelusta merkittävästä tähän välierään ja tällä hetkellä on vaikea kuvitella, että Espanjan paketti pysyisi Italia vastaan kasassa täydet 90 minuuttia.

Tasaisen varma Italia jatkaa finaaliin

Ottelu pelataan Lontoon Wembleyllä, joten kotietua kumpikaan ei tässä ottelussa pääse nauttimaan. Italia lähtee otteluun suosikkina, sillä sen peliesitykset ovat olleet tasaisen hyvät läpi turnauksen. Joukkue puolustaa äärimmäisen kurinalaisesti ja se pystyy järjestämään hyökkäyksiä usemmalla eri tyylillä. Kuten Belgiaa vastaan nähtiin, niin tarvittaessa joukkue pystyy pitämään pallorallia pitkäänkin, mutta tilaisuuden tullen joukkue lähtee vastaiskuun kuin tykin suusta.

Vaikka Italia tällä hetkellä kovassa iskussa onkin, niin toki myös Espanjalla on aseita haavoittaa joukkuetta nopeilla vastaiskuilla. Espanjan hyökkäyskalusto sai ketsuppipullot auki muutama ottelu takaperin, joten iskukykyä joukkueesta löytyy jos kaikki loksahtaa kohdalleen. Ottelun ennakkoasetelma on ennemmin vähä- kuin runsasmaalinen, joten ei olisi jättiyllätys vaikka tässäkin ottelussa ratkaisua haettaisiin jatko-ottelusta tai rangaistuspotkuista.

Jos ottelu venyy jatkoajalle tai jopa rangaistuslauksiin, niin Italian leveä rosteri tarjoaa Azzurrille loistavan sauman painaa kaasu pohjaan vielä yliajalla. Espanja ei missään nimessä vakuuttanut Sveitsiä vastaan jatkoajalla tai rangaistuspotkuissa, joten Italian jatkoonmeno on tässä parista selvästi todennäköisempi lopputulos kuin La Rojan finaalipaikka.

Ottelun 1X2-kerroinasetelma on kohtalaisen hyvin kohdallaan, joten peli-idea löytyy tuttuun tapaan jatkoonmenijästä. Arviomme Italian jatkopaikalle on kuusi kertaa kymmenestä (60%), joten jatkopaikasta tarjotut 1,77 kertoimet kelpaa niukasti peleille. Kerroinraja pelikohteelle on 1,67.

Pelivalinta:

  • Jatkoon menevä: Italia, 1,77.