7.9.2023 Jalkapallon EM-karsinta: Kazakstan – Suomi

Jalkapallon EM-karsinnat vuoden 2024 Euroopan-mestaruuskilpailuihin jatkuvat torstai-iltapäivänä Suomen aikaa kello 17:00, kun Huuhkajat kohtaavat vierasnurmella Kazakstanin. Noin 30 000 henkeä vetävä Astana Arena on ennakkotietojen mukaan täyttymässä tänään, kun lohkon piikkipaikalla yhdeksän pisteen turvin matkustava Suomi tulee vieraaksi. Kazakstan on hieman yllättäen tällä hetkellä lohkon kakkosena samalla pistemäärällä, joten ottelusta voidaan hyvällä syyllä puhua H-lohkon kärkikamppailuna. Pelimielessä kohteen kiinnostavinta antia on kotijoukkueen venyminen pisteille ennalta vahvempaa Suomea vastaan.

Astana Arenalla tarjolla H-lohkon kärkikamppailu

Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-karsinnat eivät saaneet toivottua starttia, kun maaliskuun lopulla joukkue taipui karsintojen avauskierroksella Tanskalle lukemin 3-1. Tanska oli tuossa ottelussa selvästi parempi joukkue ja täydet kolme pistettä jäivät ansaitusti Parkenille. Kolme päivää myöhemmin pelatussa Pohjois-Irlanti -ottelussa Suomi sai pistetilin auki, kun Huuhkajat hakivat pisteet Benjamin Källmanin vierasmaalilla. Kesäkuun karsinnoissa Suomi pelasi kaksi ottelua ja nappasi täydet kuusi pistettä, kun ensin Olympiastadionilla kaatui Slovenia 2-0 ja muutamaa päivää myöhemmin San Marino 6-0. Huuhkajien karsintasaldo neljän pelatun ottelun jälkeen on 3-0-1 yhteismaalierolla 10:3.

Suomen valmistautuminen tähän huipputärkeään otteluun ei ole sujunut ihan toiveiden mukaan, sillä etenkin Pohjois-Amerikasta Huuhkajien leiriin matkustaneet MLS-pelaajat (Teemu Pukki, Robert Taylor, Jere Uronen) eivät ole saaneet muun joukkueen kanssa kuin yhden kokonaisen harjoituksen ennen ottelua. Huuhkajien sisäistä maalipörssiä karsinnoissa hieman yllättäen johtava Daniel Håkans kärsii pienistä vaivoista ja hänen esiintymisensä tässä tärkeässä ottelussa on toistaiseksi kysymysmerkki.

Torstai-iltana Suomella on edessään avausottelun tapaan todella kova iltapuhde, sillä vastassa on karsinnoissa positiivisesti ennakko-odotuksiin nähden esiintynyt Kazakstan. Joukkue voitti viime kaudella oman Nations League lohkonsa C-liigassa ja positiivinen vire on kantanut myös EM-karsinnoissa. Neljästä karsintaottelustaan Kazakit ovat voittaneet kolme ja hävinneet kertaalleen, kun avauskierroksella tuli hieman yllättäen kotitappio Slovenialle. Toisella karsintakierroksella napattu 3-2 kotivoitto Tanskasta sen sijaan antaa perspektiiviä siitä mihin tämä joukkue parhaimmillaan pystyy.

Kazakstan nauttii ottelussa todella merkittävää kotietua ja ennakkotietojen mukaan 30 000 henkeä vetävä Astana Arena on myyty loppuun tähän huippukamppailuun. Vaikka Kazakstan on todella vahva kotijoukkue, niin Huuhkajilla on Astana Arenalta myös hyviä muistoja, sillä kaksi vuotta sitten pelatussa MM-karsintaottelussa Suomi haki 0-2 vierasvoiton Teemu Pukin kahdella osumalla ja dominoivalla esityksellä. Torstain ottelu on äärimmäisen tärkeä Huuhkajien karsintojen kannalta, sillä Tanska tuskin kompuroi tulevissa otteluissa enempää ja taistelu lohkon kakkospaikasta on todella tiukkaa Kazakstanin, Slovenian ja Suomen välillä.

Kazakit jääneet aliarvostetuksi kerroinmarkkinassa

Perustasoltaan Suomi on joukkueista laadukkaampi kokonaisuus, mutta lyhyt valmistautumisaika sekä erittäin vahva kotietu tasoittavat puntteja rutkasti. Astana Arenalla on keinonurmi, joka vahvistaa väkevää kotietua entisestään. Meidän papereissa lähtökohdat otteluun ovat todella tasaiset ja kun vedonlyöntimarkkina pitää vaakakuppia Suomelle kallellaan, niin parhaat peli-ideat löytyvät kotijoukkueen menestyskertoimista.

Quickbetin suorasta kotivoitosta tarjoama kerroin 4,00 on todella maistuva peli-idea ja rohkean betsarin valinta, mutta käytetään vihjeissä osuvampaa 1X -tuplamahdollisuus pelikohdetta, joka kattaa kotivoiton lisäksi myös mahdollisen tasapelin. Kohde osuu arviomme mukaan lähes kuusi kertaa kymmenestä, joten tarjolla on pientä etua.