CS:GO IEM Major Rio – Ennakko, joukkueet, lähetykset ja vedonlyönti

Syksyn odotetuin e-urheilun superturnaus käynnistyy maanantaina 31. lokakuuta, kun Brasilian Riossa alkaa IEM Rio Major CS:GO-turnaus. Homma käynnistetään ensimmäisestä lohkovaiheesta, jossa 16 Challengers- ja Contenders -joukkuetta taistelevat jaossa olevista kahdeksasta jatkopaikasta. Toisessa lohkovaiheessa mukaan tulevat Legends-joukkueet ja lopulta pudotuspeleissä kohtaavat kahdeksan parasta joukkuetta! Turnaus huipentuu sunnuntaina 13. marraskuuta kello 20:00 Suomen aikaa, kun Champions Stagen Grand Final -ottelussa kohtaavat turnauksen kaksi parasta joukkuetta.

Perustietoa IEM Rio Major 2022 CS:GO-turnauksesta

Kilpapelaamista tiiviisti seuraavalla kansalla on taas kerran edessä tiukka parin viikon mittainen iltapuhde ruutujen ääressä, kun CS:GO-pelisarjan epäviralliset MM-kisat ovat luvassa Etelä-Amerikassa. Kevään 2022 turnaus käytiin Belgian Antwerpenissa ja niiden järjestämisestä vastasi PGL. Tällä kertaa turnauksen takana on otsikon mukaisesti IEM, joka on kieltämättä tuottanut kymmeniä upeita tapahtumia vuosien varrella ja on saanut tämän suurturnauksen täysin ansaitusti organisoitavakseen.

Major-turnaukset ovat koko CS:GO-pelisarjan ehdottomasti odotetuin, suosituin sekä ehdottomasti eniten seuratuin tapahtuma. Sen suuruudesta kertoo jotain se, että palkintorahaa on jaossa 1 250 000 US dollaria ja tapahtuma työllistää parin viikon ajaksi satoja ihmisiä. Paikan päälle Brasiliaan matkustaa pelaajien lisäksi tuhansia faneja ympäri maailman ja sadat tuhannet ihmiset katsovat lähetyksiä eri suoratoistopalvelujen kautta kotoa käsin.

Turnauksessa on mukana yhteensä 24 joukkuetta, joista 16 aloittaa turnauksen ensimmäisessä vaiheessa. Tästä 16 joukkueen ensimmäiseestä lohkovaiheesta 8 jatkaa 16 parhaan joukkoon, jossa kahdeksan parhaiten karsinetta joukkuetta odottavat vastustajiaan. Toisessa vaiheessa tämä 16 joukkueen Legends-stage karsii jälleen kahdeksan joukkuetta pois ja jäljelle jääneet kahdeksan parasta siirtyvät Champions-stagelle, joka tunnetaan kansankielellä paremmin myös nimellä pudotuspelit. Turnauksen voittaja varmistaa voitollaan myös paikan kevään IEM Katowice 2023 Majoreille sekä Blast Premier Final 2022 -turnaukseen, joka pelataan vielä loppuvuodesta.

Challengers ja Legends -stagen ottelut pelataan hieman yli 4 000 henkeä vetävällä Riocentro Areenalla, mutta pudotuspelivaiheessa tapahtuma siirtyy vieressä olevalle Jeunesse Areenalle. Tämä vuonna 2007 valmistunut monitoimiareena imee tapahtumasta riippuen sisään 15 000 – 18 500 ihmistä ja kun tiedetään miten fanaattisia etelä-amerikkalaiset CS:GO-fanit ovat, niin pudotuspeleissä meteliä tulee riittämään. Pelaajien paineensietokykyä ja hermokontrollia testataaan siis toden teolla Champions Stagella, jossa absoluuttisesti tämän hetken parhaat CS:GO-joukkueet ratkaisevat turnauksen voittajan.

Turnauksessa nähdään myös suomalaista e-urheiluväriä, sillä suomalaisorganisaatio ENCE on mukana turnauksessa. Karsinnoista puhtaalla pelillä Etelä-Amerikkaan selvinnyt ENCE aloittaa pelinsä Legends-stagelta. Vaikka ENCEssä ei tällä hetkellä pelaa suomalaisia CS:GO-pelaajia, niin joukkueen valmentajana toimii suomalainen Eetu ”sAw” Saha. Turnauksen ainoa suomalaispelaaja on ruotsalaisorganisaatio Ninjas in Pyjamasin pelinsisäinen johtaja Aleksi ”Aleksib” Virolainen, jonka johtama NiP on yksi turnauksen ennakkosuosikeista.

Intel Extreme Masters Rio Major 2022 lyhyesti:

 • Järjestäjä: ESL
 • Sponsorit: Intel, DHL, 1XBET, Monster Energy
 • Tyyli: LAN
 • Paikka: Rio de Janeiro, Brasilia
 • Tiimit: 24
 • Palkintorahaa: 1 250 000 $
 • Aika: 31.10. – 13.11.2022

Karsinnoissa nähtiin yllätyksiä – kaksi isoa nimeä puuttuu turnauksesta

CounterStrike -pelisarjan turnauksissa on vuosien saatossa nähty lukuisia kestomenestyjiä, mutta totta kai turnauksissa on nähty satunnaisesti myös hieman tuntemattomimpia voittajia, jotka nousevat yllätysvoittoon hieman parrasvalojen ulkopuolelta. Moni lajia seuraava muistaa varmasti suomalaisjoukkuen ENCEn satumaisen matkan IEM Katowicessa vuonna 2018, jolloin joukkue raivasi tiensä aina finaaliin asti. Lopulta tanskalainen Astralis oli BO3-ottelussa selvästi parempi lukemin 2-0, mutta suomalainen e-urheilusensaatio oli vain yhden voiton päässä.

Tälläkin kertaa turnauksessa on mukana liuta kestomenestyjiä sekä potentiaalisia yllättäjiä, mutta isoimman huomion karsinnassa vei ranskalaisorganisaatio G2:n sekä tanskalaisen Astraliksen alisuorittaminen ja ulosjäänti turnauksesta. Nämä vuosien ajan CS:GO-skenen absoluuttisella huipulla seilanneet joukkueet ovat olleet vuosien ajan tuttu näky Major-turnauksessa. G2 on esiintynyt majoreilla seitsemän vuotta putkeen, Astralis kuusi kertaa.

Vaikka kaksi supertähtiluokan joukkuetta tästä turnauksesta puuttuu, niin mukana on silti paljon tuttuja ja menestymään tottuneita organisaatioita. Maailmanlista tämänhetkinen ykkönen, ranskalainen Vitality aloittaa pelit Challenger-vaiheesta. ENCEn ohella Legends-stagella on isoista nimistä mm. Natus Vincere, Ninjas in Pyjamas, FaZe sekä Team Liquid. Kokonaisuudessaan turnauksessa kasassa on tasokkaat joukkueet, joten on e-urheilua seuraavalle yleisölle on luvassa takuulla laadukasta ja viihdearvoltaan korkeaa pelaamista.

Voit katsoa kaikki turnauksessa mukana olevat joukkueet alta. Nimen perässä on sulkuihin merkitty joukkueiden tämänhetkinen sijoitus HLTV:n ylläpitämän maailmanlistan sijoitus.

Legends stagen joukkueet:

FaZe (#2), Team Liquid (#3), Natus Vincere (#4), Heroic (#7), Ninjas in Pyjamas (#11), Spirit (#12), ENCE (#13), Sprout (#30).

Challenger / Contender stagen joukkueet:

Vitality (#1), Cloud9 (#5), Outsiders (#8), FURIA (#9), MOUZ (#10), OG (#15), fnatic (#16), BIG (#17), Imperial (#19), Evil Geniuses (#22), Bad News Eagles (#24), GamerLegion (#26), 00NATION (#27), 9z (#28), Grayhound (#42), IHC (#46).

Turnauksen mappipooli:

 • Dust2
 • Mirage
 • Inferno
 • Nuke
 • Overpass
 • Vertigo
 • Ancient

TV & livelähetykset

Vain aniharvalla meistä on mahdollisuus matkustaa kahdeksi viikoksi Etelä-Amerikkaan lomailemaan ja katsomaan huippuluokan CS:GO-otteluita, joten joudumme täällä kylmässä pohjolassa valitettavasti seuraamaan turnausta internetin suoratoistopalveluiden sekä eri sosiaalisen median kanavien kautta. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä järjestäjä IEM sekä muut turnauksessa mukana olevat organisaattorit ovat pitäneet huolen siitä, että etäkatsojille on tarjolla vain parasta.

IEM-organisaation virallinen Twitch-suoratoistokanava, ESL CSGO näyttää useammalla eri striimillä otteluita läpi turnauksen. Niin sanotussa A-streamissa näytetään aina yleisöä kiinnostavampi ottelu ja B-streamissa puolestaan seurataan toista samaan aikaan pelattavaa ottelua. Jos haluat seurata otteluita suomenkielisen selostuksen siivittämänä, niin ElisaViihdeSportin twitch-kanavalla on tarjolla suomenkielistä selostusta ja otteluiden analysointia.

CS:GO IEM Rio Major vedonlyönti

Betsimielessä nämä aivan absoluuttisesti parhaat suurturnaukset ovat vedonlyöjille mielenkiintoista aikaa, sillä todella usein näkee tilanteita, joissa markkina ja vedonlyöntisivustot ei ole niin hyvin selvillä yksittäisen joukkueen iskukyvystä kuin sinä itse. Hyvää etua on siis monesti tarjolla yksittäisiin otteluihin ja jopa turnauksen voittajavetoihin.

Monet tunnetut, isot ja menestymään tottuneet CS:GO-joukkueet ja organisaation ovat kokeneet kesän ja syksyn aikana kokoonpanomuutoksia, joten tulemme takuulla näkemään yllätyksiä myös Rion turnauksessa. Myös yksittäisen ottelun karttavalinnat sekä muut seikat vaikuttavat ajoittain isostikin joukkueiden iskukykyyn ja myös niistä osaava vedonlyöjä pystyy löytämään etua.

Voittajavetoihin emme ota tässä artikkelissa kantaa, mutta Vihjeet-välilehdeltämme pääset tsekkaamaan päivittäin asiantuntijamme pelivihjeitä Rio 2022 major -turnaukseen. Suosittelemmekin tsekkaamaan päivittäin koko turnauksen ajan pelivihjeemme, sillä aiemmissa turnauksissa Vetoveljien e-urheiluasiantuntija on ollut hyvin kartalla ja tehnyt voitokasta runia CS:GO-vihjeiden parissa.