29.10.2021 CS:GO PGL Major: Spirit – Astralis

CS:GO-skenen isoin vuosittainen turnaus on paraikaa käynnissä Ruotsin Tukholmassa ja Challenger Stagella on perjantaina vuorossa kolme viimeistä ottelua, jotka ratkaisevat kolme viimeistä 16:sta parhaan joukkoon menijää. Suomalaisorganisaatio ENCE on jo varmistanut oman paikkansa ”isolla lavalla”, mutta muutama kova nimi on vielä ilman jatkopaikkaa ja tunnetuin näistä on tanskalaisjoukkue Astralis, joka kohtaa tänään kuolemanottelussa venäläisjoukkue Spiritin. Povaamme ottelusta täyttä kolmen kartan vääntöä ja peli-ideat rakennetaankin sen varaan, että CS:GO-kansa saa nauttia ratkaisuottelusta koko rahan edestä.

Tanskalaisten dieselkone alkaa käydä kaikilla pytyillä

Tanskalaisjoukkue Astralis on voittanut viimeisien vuosien aikana kaiken mahdollisen mitä CS:GO-skenessä voi voittaa. Joukkue oli vuosien ajan hiottu niin timanttiseen formiin, että sille ei löytänyt pysäyttäjää. Kuherrusvuodet olivat lopulta kuitenkin ohi ja myös rosteriin tuli muutoksia, kun AWP-pelaaja Nicolai ”dev1ce” Reedtz myytiin ruotsalaisorganisaatio NiP:n. Reedtzin tilalle Astralis palkkasi 18-vuotiaan Philip ”Lucky” Ewaldin, jonka parhaat vuodet ja turnausvoitot ovat vielä edessä.

Astralis on perustasoltaan edelleen ehdottomasti maailman TOP10-joukkue, josta löytyy runsaasti sekä voittamisen kulttuuria, että pelitaktista ja henkilökohtaista osaamista. Taktisesti kyseessä on edelleen yksi maailman parhaista joukkueista. Niin sanottua clutch-osaamista joukkueesta lähti runsaasti Reedtzin myynnin myötä, mutta tanskalaisten peli on jo vuosikausia perustunut joukkuepelaamiseen eikä yksittäisten pelaajien henkilökohtaiseen osaamiseen. Tällä hetkellä Astralis on HLTV-rankingissa sijalla #8.

Astraliksen turnaus ei ole sujunut ihan odotusten mukaan sillä, joukkue koki kahdessa ensimmäisessä ottelussa 6-16 yllätystappiot sekä Copenhagen Flamesia, että Entropiqia vastaan BO1-otteluissa. Kolme tappiota olisi tiennyt välitöntä kotimatkaa, mutta 2-0 voitot BO3-otteluissa GODSENTia ja paiNia vastaan nosti joukkueen takaisin elävien kirjoihin. Saldo on tällä hetkellä 2-2, joten tappio tietää kotimatkaa ja voitto vie tanskalaiset legenda-vaiheeseen.

Spiritin jatkopaikka luisui käsistä viime hetkellä

Vastustaja Spirit on laadukas joukkue, joka on tehnyt pikkuhiljaa nousua kohti maailman huippua. Neljästä venäläispelaajasta sekä yhdestä ukrainalaisesta koostuva rosteri on pelannut yhtä pelaajaa lukuunottamatta yli kaksi vuotta putkeen ja pitkäjänteinen työ alkaa kantamaan pikkuhiljaa hedelmää. Suurimmat turnausvoitot antavat yhä odottaa, mutta perustasoltaan Spirit on maailman TOP20-joukkue. Tällä hetkellä organisaatio löytyykin HLTV-rankingin sijalta #20.

Spiritin turnaussaldo on Astraliksen tapaan 2-2, mutta sen turnaus on edennyt Astraliksesta poiketen hieman erilailla. Avausottelussa tuli 11-16 tappio FaZelle, mutta toisessa ottelussa Spirit löysi jyvän ja kaatoi GODSENTin 16-12. Kolmannessa ottelussa Spirit jyräsi kiinalaisjoukkue TYLOO:n lukemin 16-3. Eilen pelatussa BO3-ottelussa Virtus.prota vastaan Spirit oli pitkään voiton syrjässä kiinni, mutta lopulta ratkaisuottelun viimeinen kartta venyi jatkoajalle, jossa Virtus.pro oli lopulta parempi.

Spirit käytännössä suli täysin loppuhetkillä, sillä se johti viimeistä karttaa jo 14-7, mutta ei onnistunut klousaamaan voittoa ratkaisuhetkillä. Tuo viime hetkien todella heikko suorittaminen jätti varmasti kysymysmerkkejä koko joukkueen mieliin ja onkin varsin mielenkiintoista nähdä miten venäläisporukka saa rivit takaisin kasaan perjantai-illaksi.

Täysi kolmen kartan vääntö odotettavissa

Perustasoltaan Astralis on joukkueista pykälää laadukkaampi kokonaisuus ja nousujohteisen turnauksen sekä huiman kokemuksen turvin se on suosikki illan kuolemanotteluun. Vedonlyöntimarkkina on kuitenkin hyvin hereillä 1X2-kertoimissa ja sieltä ei pelattavaa löydy. Merkille pantavaa tässä kamppailussa on se, että BO3-ottelussa Astralis joutuu takuuvarmasti pelaamaan yhden Spiritille todella vahvan kartan. Astraliksen permban on viime aikoina ollut Mirage, jonka se tulee todennäköisesti bannaamaan myös tässä ottelussa, sillä venäläistiimi on siinä vahva.

Venäläiset ovat kuitenkin todella vahvoja Dust2:ssa, joka ei ole Astralikselta viime aikoina sujunut odotusten mukaan ja tämä kartta tullaankin ehkä näkemään illan ottelussa. Toinen vaihtoehto Spiritin pickiksi on Overpass, joka on sekin venäläisille kohtalaisen vahva, mutta tanskalaisille heikko. Mappipooli suosii ottelussa hieman venäläisporukkaa, joten odotettavissa voi hyvinkin olla täysi kolmen kartan vääntö. Mappiveto tässä kamppailussa onkin todella mielenkiintoinen, sillä se voi hyvinkin ratkaista sen, että kumpi tästä parista jatkaa Legend Stagelle.

Kohteen maistuvin peli-idea löytyykin yli 2,5 kartasta, jolle arviomme on 55%. Nordicbet tarjoaa muusta markkinasta poiketen kohteeseen peräti 2,03 kerrointa, jonka suosittelemme iskemään kiinni pikimmiten.

Ottelu alkaa n. kello 18:30 Suomen aikaa. Mahdollista viivästymistä ja muuttunutta alkamisaikaa voi seurata kätevästi HLTV:n verkkosivuilta.

Pelivalinta:
  • Spirit – Astralis, Karttojen määrä, yli 2,5: 2,03