Playoffs-ennakko: CS:GO PGL Major, Tukholma 2021

Tukholmassa par aikaa pelattavassa CS:GO Major-turnauksessa on tällä hetkellä kahdeksan parasta joukkuetta selvillä ja edessä on tulikuuma finaaliviikonloppu, jonka päätteeksi mestarijoukkue kruunataan Avicii Arenalla. Finaalivaiheessa eli Champions Stagella pelaajat pääsevät runsaslukuisen yleisön eteen pelaamaan, joten luvassa on varmasti ikimuistoisia hetkiä sekä pelaajille, että faneille. Suosikkina pudotuspeleihin lähtee puhtaalla pelillä Legends Stagen selvittänyt Natus Vincere, mutta yksinkertainen pudotuspelikaavio on armoton ja ketään ei voida julistaa vielä voittajaksi.

Runsalukuinen CS:GO-kansa on saanut viime aikoina nauttia laatuviihteestä, kun 24 joukkuetta ovat selvittäneet paremmuuttaan LAN-olosuhteissa länsinaapurissamme Ruotsissa. 16 joukkuetta on karsiutunut jo pois turnauksesta ja tähän joukkoon kuuluu myös suomalaisorganisaatio ENCE, jonka taival turnauksessa päättyi jaettuun 15. sijaan. Suomalaisjoukkue selvitti tiensä 16 parhaan tiimin joukkoon, mutta sitten tie nousi pystyyn ja matka päättyi Legends Stagella kolmella perättäisellä tappiolla.

Champions Stagelle tiensä selvitti kahdeksan joukkuetta ja seuraavaksi ohjelmassa on yksinkertainen pudotuspelikaavio, jossa mestariksi tiensä saa raivattua ottamalla kolme BO3-voittoa putkeen. Tappiolla karsiutuu ulos turnauksesta, joten virheisiin ei ole varaa, mikäli mielii päästä käsiksi turnauksen voittajalle jaettavaan miljoonaan dollariin. Isoja rahoja on toki luvassa kaikille neljän parhaan joukkoon sijoittuville tiimeille, mutta vain mestarit muistetaan.

Pudotuspelit alkavat jo tänään torstaina kello 17:30 Suomen aikaa, kun ohjelmassa on ensimmäinen neljästä pudotuspelistä. Perjantai-iltaan mennessä neljä parasta joukkuetta pitäisi olla selvitettynä ja välierät ovat ohjelmassa lauantaina. Turnauksen huipentaa sunnuntai-iltana kello 21:00 Suomen aikaa pelattava finaali.

Puolivälierissä neljä mielenkiintoista otteluparia

Kuten sanottua, puolivälierävaiheessa on mukana kahdeksan joukkuetta, joista muodostetaan neljä paria. Aiemmista vaiheista tuttu swiss-kaavio on siis nyt siirretty sivuun ja otteluparit perinteisellä yksinkertaisella pudotuspelikaaviolla. Ottelut pelataan Best of 3 -formaatilla, joten ottelun voittoon tarvitsee kaksi karttavoittoa. Pelit pelataan Avicii Arenalla yleisön edessä, joten pelaajien paineet ovat huipussaan ja se tuo mielenkiintoisen lisävivahteen otteluiden seuraamiseen.

Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella on tarjolla heti todella mielenkiintoisia ottelupareja, silllä kaavio tarjoaa heti ensimmäisessä otteluparissa kahden ehkä maailman parhaan AWP-pelaajan kohtaamisen, kun s1mple ja ZywOo ottavat toisistaan mittaa NaVin ja Vitalityn välisessä ottelussa. Myös ruotsalaisorganisaatio NiP:n ja ranskalaisen G2:n kohtaamisesta voidaan hyvällä syyllä odottaa todellista CS:GO-ilotulitusta.

Seuraavaksi on aika käydä ensimmäisen kierroksen ottelupareja hieman tarkemmin läpi pienen ennakon muodossa ja samalla katsoa löytyykö näihin otteluihin kiinnostavaa pelattavaa. Käydään otteluparit läpi kronologisessa järjestyksessä, niin se toimii samalla otteluohjelmana. Edellisten stagejen tilastoja sekä muita nippelitietoja turnauksesta voi kiinnostuneet lukijat käydä tarkkailemassa suoraan HLTV:n verkkosivuilta.

CS:GO PGL Major, pudotuspelien otteluohjelma:

  • Torstai 4.11.2021 kello 17:30: Heroic – Virtus.pro
  • Torstai 4.11.2021 kello 21:00: G2 – NiP
  • Perjantai 5.11.2021 kello 17:30 Gambit – FURIA
  • Perjantai 5.11.2021 kello 21:00: Natus Vincere – Vitality
  • Lauantai 6.11.2021 kello 17:30: Välierä 1
  • Lauantai 6.11.2021 kello 21:00: Välierä 2
  • Sunnuntai 7.11.2021 kello 21:00: Finaali

Heroic – Virtus.pro

Pudotuspelit alkavat mielenkiintoisella kamppailulla, kun tanskalainen Heroic ja venäläinen Virtus.pro aloittavat rytinät Avicii Arenalla. Kummankin joukkueen matka kahdeksan parhaan joukkoon piti sisällään varsin mielenkiintoisia vaiheita, sillä pudotuspelipaikat tulivat kaikkea muuta kuin helposti.

Tanskalainen Heroic aloitti Legends Stagen tappiolla kivenkovalle Natus Vincerelle, mutta kolme peräkkäistä voittoa Vitalitystä, Astraliksesta ja Copenhagen Flamesia vastaan veivät tanskan tämän hetken ykkösjoukkueen pudotuspeleihin. BO3-ottelut CHP Flamesia vastaan oli huimaa viihdettä ja se taistelu viimeistään todisti sen, että Heroic kuuluu näiden karkeloiden finaalivaiheeseen. Pientä ailahtelevaisuutta joukkueen otteissa näkyi turnauksen alkuvaiheessa, mutta legendavaiheen vahvat suoritukset kertovat joukkueen iskukyvystä.

Virtus.pro joutui sekin todelliseen painetestiin Legends Stagella vaikka se aloitti legendavaiheen maistuvalla 16-14 voitolla Vitalityä vastaan. Peräkkäiset tappiot Natus Vincerelle sekä Gambitille pakotti joukkueen kuitenkin selkä seinää vasten tilanteeseen, jossa yksi tappio lisää olisi lähettänyt venäläisjoukkueen kotimatkalle. Ensimmäisen luodin VP väisti niukimmalla mahdollisella tavalla, sillä BO3-matsi MOUZia vastaan venyi kolmannessa kartassa aina jatkoajalle asti, mutta kääntyi lopulta venäläisten eduksi lukemin 22-18. Ratkaisuottelussa vastassa oli FaZe, mutta Virtus.pro onnistui kääntämään tuon sarjan lopulta edukseen karttalukemin 2-1.

Perustasoltaan joukkueiden välinen tasoero on todella pieni, mutta kyllä tanskalaisjoukkuetta täytyy pitää tässä otteluparissa lievänä ennakkosuosikkina. VP:ltä kuitenkin löytyy todella laadukasta henkilökohtaista osaamista rosteristaan, sillä 22-vuotias latvialainen Mareks ”YEKINDAR” Gaļinskis on pelaamassa huimaa turnausta ja nuorukainen on napsinut entry-frägejä todella kovalla prosentilla.

Markkina pitää tanskalaisia otteluparissa mielestämme liian isona suosikkina ja näin ollen peli-ideat kallistuvat Virtus.pron menestyskertoimille. Mappipooli suosii Heroicia tässä parissa, mutta joukkueen perm ban on Dust2, joten se joutunee pelaamaan Vertigon, jossa VP on todella vahva. Näin ollen paras peli-idea tässä kohteessa on Virtus.pron menestys. Arviomme otteluparista on 55-45% Heroic’n hyväksi, joten tarjolla oleva 2,45 VP:n suorasta voitosta kelpaa hienosti kupongille. Myös toinen peliyhtiö tarjoaa kohteeseen hyvää kerrointa 2,43.

Pelivalinta:
  • Heroic – Virtus.pro: 2, kerroin 2,45

G2 – NiP

Avausottelun tapaan todella kuuma kohtaaminen, jossa ottavat mittaa vahvat joukkueet, jotka on kuorrutettu todella taitavilla yksilöillä. Tämän otteluparin head to head taistelupariksi voidaan nostaa G2:n Bosnia-Herzegovinalaistähti NiKo ja NiP:n tanskalainen AWP-mestari device. Kumpikin tähtipelaaja on toistaiseksi johtanut joukkojaan vakuuttavasti tässä turnauksessa vaikka kotiyleisönsä edessä pelaava NiP selvisikin kahdeksan parhaan joukkoon niukimmalla mahdollisella tavalla.

NiP voitti Legends Stagen kaksi ensimmäistä BO1-otteluaan 16-12 (Mouz) sekä murskalukemin 16-1 (Astralis), mutta vaikeudet alkoivat BO3-ratkaisuotteluissa. Ensin tuli 0-2 pataan väkivahvalta Natus Vincereltä ja seuraavaksi ruotsalaiset kaatoi samoin 0-2 lukemin Gambit. Kuolemanottelussa vastaan tuli tanskalainen Copenhagen Flames, joka oli pelannut siihen asti todella vahvan turnauksen. Ottelu venyi aina kolmannen kartan jatkoajalle asti, mutta lopulta NiP onnistui kääntämään kartan ja koko ottelusarjan itselleen lukemin 19-17.

G2 aloitti turnauksensa suoraan Legends Stagella ja NaVin tapaan joukkue eteni finaalivaiheeseen ilman tappioita, suoraan kolmella voitolla. Ranskalaisjoukkue onkin saanut itsensä viritettyä turnauksen alla erinomaiseen iskuun ja siitä kielivät myös voitot CPH Flamesista (16-11), FaZesta (16-7) ja Entropiqista (2-0). Joukkueen syömähampaana toimi Legends Stagella Nikola ”NiKo” Kovač, joka paukutti vastustajia nurin peräti 1,31 ratingilla ja 0,83 KPR-tilastolla.

Perustasoltaan joukkueiden välinen tasoero on marginaalinen, mutta NiP nauttii ottelussa isoa kotietua, sillä ottelu pelataan Tukholman Avicii Arenassa kymmentuhatpäisen ruotsalaisyleisön silmien alla. Toki painetila pitää osata käsitellä oikein, mutta ruotsalaisjoukkueet ovat tunnetusti henkisesti vahvoja ja uskon tähtipaitojen saavan lisäboostia kotiedusta. Myös karttapooli kääntää asetelmia hieman ruotsalaisten eduksi, joten NiP lähtee otteluun niukkana suosikkina.

Markkina on leiponut paikoitellen ranskalaisista suosikkeja, joten tässä kohtaa hypätään ruotsalaisten bandwagoniin ja isketään pyjamaninjonen voittokerroin kiinni. Vihreä jätti tarjoaa tähtipaitojen voitosta kerrointa 1,95 ja se kestää niukasti peliä.

Pelivalinta:
  • G2 – Ninjas in Pyjamas: 2, kerroin 1,95

Gambit – FURIA

Ennalta pudotuspelien ”vähiten” kiinnostavaksi kamppailuksi jää Gambitin ja FURIAn välinen kohtaaminen ja vaikka kyseessä on kahden huippujoukkueen välinen kohtaaminen, niin aivan samanlaista kiimaa se ei katsojissa herätä kuin kolme muuta kamppailua. Kyseessä on kuitenkin kahden laadukkaan tiimin kohtaaminen, joten kyllä tästäkin sopii odottaa vauhdikasta CS-näytöstä.

Gambit on venäläisorganisaatio, joka on tehnyt tasaista nousua maailman huipulle pandemian kurittamalla online-aikakaudella. Joukkueen yllä leijuikin pieni online-joukkueen maine ennen Majoreita, mutta venäläisnippu on lyhyessä ajassa todistanut, että peli kulkee kyllä mainiosti myös LAN-olosuhteissa. Gambit on erittäin hyvin organisoitu ja roolitettu joukkue, joka pelaa tiiminä hienosti yhteen, mutta myös yksilöosaamista löytyy tarpeen tullen.

Tarkkuuskivääriä joukkueessa pelaava Dmitriy ”sh1ro” Sokolov on noussut nopeasti AWP-pelaajien absoluuttiseen kermaan ja häntä on ajoittain verrattu jo Natus Vinceren supertähteen, s1mpleen. Joukkueen riveistä löytyy jo valmiiksi yksi Major-voittaja, sillä kazakstanilainen Abay ”Hobbit” Khasenov voitti PGL Majorit vuonna 2017 Krakovassa. Tuosta vuoden 2017 voittajakokoonpanosta nyky-Gambitissa ei muita pelaajia ole.

Vastustaja FURIA tulee Etelä-Amerikasta, sillä kyseessä on brasilialainen organisaatio. FURIA ei lähtökohtaisesti kuulunut turnauksen alkaessa TOP8-joukkueisiin, mutta väkevät otteet Legends Stagella siivittävät brassit kahdeksan parhaan joukkoon. Furia hävisi avausottelunsa Astralikselle 10-16, mutta sen jälkeen brassipumppu sai juonen päästä kiinni ja otti kolme voittoa putkeen. Liquid ja Mouz kaatuivat molemmat Infernossa lukemin 16-9 ja ratkaisevassa BO3-kamppailussa FURIA kukisti Entropiqin lukemin 2-1.

Gambit on joukkueista selvästi laadukkaampi kokonaisuus ja iso suosikki tähän otteluun. Arviomme mukaan venäläisorganisaatio menee jatkoon tästä otteluparista hieman yli kolme kertaa neljästä. Myös karttapooli kääntää vaakakuppia lisää Gambitin suuntaan, joten on vaikea uskoa brassiorganisaation jatkavan tästä ottelusta neljän parhaan joukkoon.

Valitettavasti betsimarkkina on kanssamme samaa mieltä ja valitettavasti tähän otteluun ei pelattavaa pitkistä tutkimuksista huolimatta löytynyt.

Natus Vincere – Vitality

Puolivälierien ehdottomasti kuumin ja kiinnostavin kamppailu pelataan perjantaina kello 21:00 Suomen aikaa, kun venäläinen Natus Vincere ja ranskalainen Vitality ottavat yhteen Avicii Arenalla. Samalla kyseessä on myös kahden ehkä maailman parhaan pelaajan välinen taistelu, kun areenalla nähdään taisteluparina NaVin ukrainalaistähti Aleksandr ”s1mple” Kostyliev sekä Vitalityn tähtipelaaja Mathieu ”ZywOo” Herbaut.

Ukrainalainen vei nimiinsä vuoden 2017 ja -18 maailman parhaan pelaajan tittelit, mutta kahtena edellisenä vuonna palkinto on mennyt ranskalaisen palkintokaappiin. NaVi on kuitenkin ollut kuluvana vuonna niin vahva, että olisi ihme jos s1mple ei voittaisi tämän vuoden palkintoa.

Natus Vincere lähti omissa papereissa ykkössijoitettuna tähän turnaukseen ja Legends Stagen kolme suoraa voittoa vaan vahvisti tunnetta siitä, että NaVi todellakin on mestaruuskunnossa. Joukkue kaatoi avauskierroksella Heroic’n 16-11, toisella rundilla Virtus.pron 16-4 ja kolmannessa BO3-ottelussa ruotsalaisjoukkue NiP:n puhtaasti 2-0. NaVin karttapooli on tällä hetkellä myös todella vakuuttavassa tikissä, sillä permban-kartta Vertigoa lukuunottamatta joukkue pystyy pelaamaan äärimmäisen laadukkaasti kaikkia kuutta muuta mappia.

Vitality aloitti niin ikään Major-turnauksensa suoraan 16 parhaan joukosta, mutta sen taival kahdeksan parhaan joukkoon ei mennyt yhtä komeasti kuin NaVi:lla. Vitality hävisi kaksi ensimmäistä otteluaan, kun se koki tappiot Virtus.prolle (14-16) ja Heroic’lle (12-16). Ranskalaiset kuitenkin osoittivat henkistä vahvuutta voittamalla selkä seinää vasten-tilanteessa kolme peräkkäistä BO3-ottelua. Kaikki voitot kirjattiin lukemin 2-1 ja vastustajina olivat Evil Geniuses, Astralis sekä Entropiq.

Natus Vincere on huippuvireen sekä paremman perustasonsa turvin ottelussa noin seitsemän kertaa kymmenestä voittava uosikki, mutta kyllä näissä yksinkertaisissa pudotuspelisarjoissa on nähty ennenkin yllätyksiä, joten ei missään nimessä kannata julistaa vielä venäläisiä voittajaksi. Markkina on leiponut NaVista mielestämme liian suuren suosikin ja n. 30% arviolla Vitalityn menestyskertoimiin saadaan pientä peliä kupongille.

Rajakerroin ranskalaisten voittokertoimelle on 3,33 joten tarjolla oleva kerroin 3,75 kelpaa hienosti peleihin. Pidetään panostaso kuitenkin maltillisena, sillä kyseessä on altavastaaja peli-idea.

Pelivalinta:
  • NaVi – Vitality: 2, kerroin 3,75