14.7.2021 CS:GO Pinnacle Cup II: ENCE – HAVU

Jalkapallon EM-kisojen päätyttyä vedonlyöntirintamalla on ollut hieman hiljaisempaa, mutta betsien kannalta upeasti sujuneet EM-kisat pitävät huolen siitä, että voita riittää leivän päällä. Keskiviikolle löydettiin kuitenkin yksi pelikohde e-urheilun parista, kun kotimaiset esports-organisaatiot ENCE ja HAVU Gaming kohtaavat Pinnacle Cupin 2. kauden pudotuspeleissä.

Rajuja myllerryksiä kokenut ENCE on löytänyt vihdoin koheesion

Kotimaisten esports-organisaatioiden valtikkaa muutaman viime vuoden hallussaan pitäneen ENCEn ympärillä on riittänyt kohinaa viimeisen kahden vuoden aikana. Ensin se selviytyi keväällä 2019 sensaatiomaisesti Major-finaaleihin, mutta heti tulevana kesänä joukkue antoi kenkää pelinjohtaja Aleksi ”aleksib” Virolaiselle, joka edustaa tällä hetkellä monikansallista OG-organisaatiota.

Aleksi ”allu” Jallin HLTV-haastattelua seurannut Twitter-kohu paisui lopulta niin isoksi, että seuraavaksi joukkueesta poistuivat Jere ”sergej” Salo, Jani ”Aerial” Jussila sekä Sami ”xseveN” Laasanen. Alkuperäisestä ENCE-kokoonpanosta jäi jäljelle siis ainoastaan Jalli, jonka vaikutusta tiimihenkeen on ruodittu niin sosiaalisessa mediassa kuin eri organisaatioiden kulisseissakin. Kesällä 2021 myös Jalli jättäytyi pois ENCEn kokoonpanosta henkilökohtaisiin syihin vedoten ja tällä hetkellä koko CS:GO-joukkueen pelaava viisikko on eri kuin keväällä 2019.

Tällä hetkellä ENCEn CS:GO-joukkueen ainoa suomalainen edustaja on Joonas ”doto” Forss, joka siirtyi enceladuksen riveihin juurikin tämäniltaisen vastustajan, Havu Gamingin rosterista. Muut ENCE-pelaajat ovat tällä hetkellä tanskalainen ingame-leader Marco ”Snappi” Pfeiffer, israelilainen Lotan ”Spinx” Giladi sekä puolalaiset Pawel ”dycha” Dycha ja Oleg ”hades” Miskiewics.

ENCE on pelannut uudistetulla kokoonpanollaan nyt muutaman kuukauden ja kova harjoittelu on alkanut pikkuhiljaa kantamaan hedelmää ja tuloksia on alkanut näkymään myös pelikentillä. Viimeisen noin 10 viikon aikana joukkue on pelannut yhteensä 22 ottelua, joista se on hävinnyt vain neljä. Joukkue kaatoi mm. Kivenkovan ruotsalaistiimin NiP:n kolme viikkoa sitten Gamers Without Borders -turnauksen lohkovaiheessa 2-1.

ENCEn rosteri on siis vihdoin löytänyt yhteisen sävelen ja joukkueelta voi kaiken putkeen mennessä odottaa hyviä otteita ja menestymistä eri turnauksissa. Tällä hetkellä ENCE on HLTV-rankingin sijalla 23, mutta nousu esimerkiksi viidentoista parhaan joukkueen joukkoon voi tapahtua vielä tulevan syksyn aikana jos hyvä vire kantaa. Joukkueen mappipoolikin on tällä hetkellä paremmassa kunnossa kuin koskaan, joten se pystyy pelaamaan leveämmällä takukirjalla mitä tahansa joukkuetta vastaan.

HAVU on iso kysymysmerkki tällä hetkellä

HAVU oli viime vuonna yksi suomalaisen CS:GO-skenen valopilkuista sillä välin, kun ENCE kävii omaa taisteluaan organisaation sisällä. Yhtenäinen ja tiivis HAVU on tällä vain varjo vuoden takaisesta, sillä tällä hetkellä se käy omaa muutosvaihetta kokoonpanonsa ja roolitusten kanssa. HAVU löytyy tällä hetkellä HLTV-rankingin sijalta 35, mutta viime aikojen otteita seuranneena tuo ranking-sijoitus kyllä mairittellee organisaatiota.

Joukkue penkitti jokin aika sitten joukkueen tuoreimman tulokkaan Jemi ”jemi” Mäkisen ja tilalle otettiin stand-in pelaajaksi HAVUn valmentajana pari edellistä vuotta toiminut Taneli ”distuberd” Veikkola. Veikkola on toki yksi suomalaisen CS:GO-genren kovimmista pioneereista, mutta tällä hetkellä taso ei silti ehkä aivan riitä maailman huippuporukoita vastaan.

Joukkueen otteet ovat ailahdelleet viimeisen kahden kuukauden aikana todella paljon ja tekemisestä puuttuu tällä hetkellä selvästi jotain. Odotettavissa onkin, että HAVU uudistaa lähiaikoina kokoonpanoaan vähintään yhdellä miehellä, sillä Veikkola siirtynee takaisin valmentajan paikalle heti, kun sopiva korvaaja löytyy.

HAVU on tykännyt pelata viime kuukausien aikana ENCEn tapaan varsin leveää mappipoolia, mutta haluttua menestystä tämä ei ole kuitenkaan tuonut. Viimeisen kolmen kuukauden ajalta ENCEn voittoprosentti onkin Inferno-mappia lukuunottamatta kaikissa muissa kartoissa selvästi parempi kuin HAVUlla.

Jyrääkö ENCE puhtaaseen 2-0 voittoon?

Perustasoltaan ottelun lähtökohdat ovat selvät ENCEn hyväksi, sillä sen uudistunut rosteri on osoittanut laatunsa viime aikoina ja joukkueen kuntokäyrä on selvästi nousemaan päin. HAVUn kuntokäyrä on ollut viime kuukausina sen sijaan hieman laskemaan päin ja jostain syystä joukkue ei ole yksittäisiä tähtihetkiä lukuunottamatta saanut peliään vakiinnutettua hyvälle tasolle.

ENCE on perustasoltaan joukkueista tällä hetkellä selvästi parempi kokonaisuus ja joukkue on ansaitusti selvä suosikki. Vaikka paikallispelihenkin ottelusta huokuukin, niin ENCEn rosteriuudistuksen jälkeen kovin kiima näistä derbyistä on kyllä kadonnut. Vaikka entisen HAVU-pelaajan Joonas ”doto” Forssin pelaaminen ENCE-paidassa saattaa aiheuttaa pientä väristystä pelaajien paitojen sisällä, niin ei näissä paikallismatseissa enää parin vuoden takaista kiimaa ole havaittavissa.

ENCE saa otteluun slvää etua myös nykyisestä mappipoolistaan, sillä se poistanee omassa vedossaan Havulle vahvan Infernon ja pääsee pelaamaan kaksi mappia selvänä suosikkina. Havu sen sijaan pääsee poistamaan vain toisen inhokeistaan (Vertigo / Ancient), joten ENCE saattaa pakottaa mustavihreät jompaan kumpaan näistä kartoista omalla valinnallaan. Mappipooli suosii kuitenkin isosti ENCEä ja odotettavissa voi olla tylynumeroinen ja selvä 2-0 pöllyytys. Betiven tarjoama voittokerroin ENCEn 2-0 voitosta aasialaisella tasoitusvedolla kelpaa pikku panoksella keskiviikon peleihin.

Pelivalinta:

  • Voittaja ENCE – HAVU: ENCE -1,5 (AT) kertoimella 2,13. (Betive)