16.7.2021 CS:GO IEM Köln: Virtus.pro – Astralis

IEM Colognessa on kuusi parasta joukkuetta selvillä, mutta välieräparit ovat vielä auki. Natus Vincere sekä G2 ovat jo varmistaneet paikkansa neljän parhaan joukossa, mutta vastustajat ovat vielä auki. Puolivälierissä kohtaavat Gambit – FaZe sekä Virtus.pro – Astralis. Perjantaina pelattavista puolivälieristä löytyikin mielenkiintoista pelattavaa, sillä vedonlyöntimarkkina on arvostanut tanskalaiset mielestämme liian suuren suosikin asemaan.

Virtus.pro pelaa nousujohteista turnausta

Parin viime vuoden aikana tasaisen laadukkaasti esiintynyt Virtus.pro on pelaamassa tällä hetkellä varsin nousujohteista turnausta. Vielä viime vuonna HLTV-rankingin sijoilla 30-40 keikkunut VP on vuoden 2021 aikana vakiinnuttanut paikkansa top 10 -joukkueena ja tällä hetkellä HLTV-ranking näyttää sijaa yhdeksän. Kevään online-majoreilla (IEM Katowice) toiseksi tullut joukkue on kehittynyt vuoden aikana runsaasti ja joukkue on hitsautunut mainiosti yhteen.

Virtus.pro aloitti turnauksen suoraan lohkovaiheesta, mutta heti ensimmäisessä ottelussa BIG:lle koettu 2-0 tappio vei idän ihmeet Lower bracketiin. Tuo tappio toimi joukkueelle kuitenkin hyvänä herätyksenä ja ensimmäisessä kuolemanottelussa VP pisti laatujoukkue Complexityn laulukuoroon 2-1 voitolla. Lowerin semifinaaleissa joukkue kohtasi huippuvireessä olevan NiP:n, jonka se kaatoi puhtaasti suoraan 2-0. Lowerin finaalissa vastaan asettui jo avauskierroksella kohdattu BIG ja tällä kertaa Virtus.pro ei jättänyt mitään sattuman varaan vaan jyräsi puolivälieriin suoraan 2-0 voitolla.

Joukkue on tällä hetkellä loistavassa vireessä ja alla on itseluottamusboostia tuoneita voittoja huippujoukkueista. Tällä hetkellä Virtus.pro on mille tahansa joukkueelle todella kova kanto kaskessa. Joukkueen ykköstykkinä turnauksessa on heilunut tuttuun tapaan 22-vuotias venäläinen Dzhami ”Jame” Ali. Koko joukkue on kuitenkin suorittanut turnauksessa avausottelua lukuunottamatta nousujohteisesti mikä enteilee hyvää jatkoa ajatellen.

Kestomenestyjä Astralis on tuttu näky mitalipeleissä

Tanskalainen Astralis on varmasti tuttu kaikille CS:GO-skeneä seuraaville lukijoille. Kyseessä on yksi maailman suurimmista esports-organisaatioista ja se on voittanut pelin parissa lähes kaiken mahdollisen. Joukkue sai melkoista shokkihoitoa vuoden 2021 aikana, kun joukkueen AWP-pelaaja ja supertähti Nicolai ”device” Reedtz siirtyi ruotsalaiseen NiP-tiimiin. Tilalle pelaavaan kokoonpanoon nostettiin Lucas ”Bubzkji” Andersen, joka ei kuitenkaan missään nimessä ole devicen tasoinen pelimies, joten Astraliksen iskukyky heikkeni tämän muutoksen myötä selvästi. Tällä hetkellä Astraliksen HLTV-ranking on 8.

Astraliksen turnaus alkoi VP:n tapaan lohkovaiheesta. Avauskierroksella joukkue kaatoi ailahtelevaisesti vuodesta toiseen esiintyneen FaZen puhtaasti 2-0. Ylemmän kaavion semifinaaleissa vastaan asettui maamiehet Tanskasta, kun joukkue mittasi Heroic:n (#4) iskukykyä. Isoveli Astralis otti paikkansa maan ykkösjoukkueena takaisin kaatamalla Heroic:n puhtaasti 2-0. Ylemmän kaavion finaalissa Astralis kuitenkin törmäsi seinään nimeltä Natus Vincere ja tuloksena oli 2-1 tappio. Tuon ottelun ainoan karttavoiton joukkue otti jatkoajan jälkeen Dust 2:ssa (22-19), mutta kahdessa muussa mapissa tuli turpaan rumasti 16-7 ja 16-5.

Vaikka Astralis onkin yhä todellinen laatujoukkue, niin tiimin iskukyky ei ole silti enää vuosien takaisessa formissa, jossa se jyräsi turnaus toisensa jälkeen voitosta voittoon. Vaikka rosterista vaihtui vain yksi pelaaja, niin tanskalaiset ovat eräänlaisessa jälleenrakennusvaiheessa.

Haetaan kupongille pikkuyllätystä

Perustasoltaan en pidä joukkueiden välistä tasoeroa kuin korkeintaan marginaalisena. Pidempään yhdessä pelannut ja loistavasti viimeisen reilun vuoden aikana esiintynyt Virtus.pro on omissa papereissa tällä hetkellä joukkueista jopa niukasti laadukkaampi kokonaisuus. Joukkueet ovat kohdanneet tämän vuoden aikana kahdesti aiemmin ja voitot ovat tasan 1-1.

Mappiveto on tässä ottelussa varsin mielenkiintoinen ja se saattaa suosia hieman tanskalaisia, sillä he pääsevät bannaamaan ja valitsemaan ensin. Lähtökohdat otteluun ovat silti kuitenkin varsin tasaiset ja kun markkina on leiponut juuteista selvän suosikin tähän otteluun, niin Virtus.pro:n menestyskertoimet lyödään peleihin. Ottelu pelataan perjantaina kello 17:00 Suomen aikaa ja sitä voi seurata ilmaiseksi esimerkiksi suoratoistopalvelu Twitchin kautta.

Pelivalinta:

  • Ottelun voittaja, Astralis-Virtus.pro: Virtus.pro, 2,20 (Betive)
  • Voittaja Map 2: Virtus.pro 2,10 (Betive)