28.6.2021: EM-futiksessa jaossa paikkoja 8:n parhaan joukkoon

Jalkapallon EM-kisat jatkuvat maanantaina kahden pudotuspelin voimin ja luvassa on takuulla viihdyttävä futisilta, kun Kroatia ja Espanja sekä Ranska ja Sveitsi ottavat mittaa toisistaan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Tarjolla on loistavan jalkapalloviihteen lisäksi myös pelimielessä kiinnostavia kohteita ja maanantai-illaksi löytyikin muutama varsin maistuva pelikohde.

Kroatia – Espanja (19:00)

Kööpenhaminan Parken Stadiumilla on luvassa todella upea taistelu, kun kolmen vuoden takainen MM-kakkonen Kroatia haastaa kestomenestyjä Espanjan. Kummankin joukkueen kisat alkoivat hieman takkuillen ja jatkopaikat varmistuivat vasta lohkovaiheen viimeisissä otteluissa otetuilla voitoilla.

Kroatia oli D-lohkon toinen neljällä pisteellä, mutta jatkopaikka oli kaikkea muuta kuin varma, sillä kisat alkoivat tahmealla 1-0 tappiolla Englantia vastaan. Toisessa ottelussa Kroatia sai hieman paremmin juonen päästä kiinni ja tuloksena oli 1-1 tasapeli pirteästi esiintynyttä Tshekkiä vastaan. Kolmannessa ottelussa Skotlantia vastaan kroaatit olivat pakkovoiton edessä ja tuloksena oli selvä 3-1 voitto laadukkaan esityksen jälkeen.

Kroatia sai jobinpostia ennen pudotuspelejä, sillä luottopuolustaja Devan Lovren on tästä ottelusta sivussa korttitilin täyttymisen takia ja Interin tähtipelaaja Ivan Perisicillä puolestaan todettiin koronavirus. Perisic on saattanut altistaa muitakin pelaajia taudille, joten Kroatian kokoonpano on vielä pieni kysymysmerkki. Kannattaakin tarkistaa vahvistettu kokoonpano ennen vetojen asettamista.

Espanjan turnaus on ollut Kroatian tapaan nousujohteinen. Avausottelussa nihkeä 0-0 tasapeli Ruotsia vastaan, toisessa ottelussa 1-1 tasapeli Puolaa vastaan, mutta viimeisessä lohkovaiheen ottelussa La Roja sai hanat auki heikosti esiintyneen Slovakian kustannuksella ja tuloksena oli 5-0 murskalukemat. Silti Espanjan otteet turnauksessa eivät ole täysin vakuuttaneet ja etenkin valmentaja Luis Enriquen pelaajavalinnat ja pelitaktiset ratkaisut eivät ole tuottaneet odotettua tulosta.

Espanja on totta kai ottelussa selvä suosikki ja Kroatian kokoonpanohuolet vahvistavat La Rojan suosikin asemaa entisestään. Markkina on kuitenkin leiponut Espanjasta aivan liian suuren suosikin ja laatujoukkue Kroatian menestyskertoimet ovat kelpo tavaraa lapulle. Kroatian suorasta voitosta tarjottu kerroin (6,60) on ylikerroin, mutta käytetään vihjeessä useammin osuvampaa kohdetta. Kroatian jatkopaikasta tarjolla oleva 3,90 on hyvä pelikohde.

Pelivalinta:

  • Jatkoon menevä: Kroatia 3,90

Ranska – Sveitsi (22:00)

Hallitseva maailmanmestari Ranska on tämänkin vuoden kisoissa yksi suurimmista mestarisuosikeista ja itse oikeutettu suosikki tässä otteluparissa. Huippulaadukas Ranska ei kuitenkaan saa ottelussa mitään ilmaiseksi, sillä Sveitsi sai lohkovaiheen päätöskierroksella paremmin juonen päästä kiinni ja kyseessä on ihan laadukas ja iskukykyinen nippu.

Ranska on perustasoltaan kiistatta yksi turnauksen parhaista joukkueista ja voittajasuosikki. Joukkue voitti huippulaadukkaan F-lohkon viidellä pisteellä, ottaen voiton Saksasta ja pelaten tasapelit Unkaria (1-1) ja Portugalia (2-2) vastaan. Materiaali on yksi turnauksen parhaista ja osaamista löytyy todella leveästi kaikille kentän osa-alueille ja pelipaikoille.

Ranskalla on pieniä kokoonpanohuolia, sillä varmuudella tästä ottelussa sivussa ovat reisivammoista kärsivät Lucas Digne sekä Ousmane Dembele. Lucas Hernandezin, Thomas Lemarin ja Marcus Thuramin pelaaminen on puolestaan epävarmaa. Ranskalla riittää kokoonpanossa toki laatua, että syvyyttä, mutta kyllä tämän listan poissaolot heikentävät joukkueen iskukykyä hieman.

Sveitsin otteet ailahtelivat Ranskan tapaan alkulohkon peleissä, mutta kolmanteen otteluun tehdyt kokoonpanomuutokset tuntuivat toimivan ja etenkin Steven Zuberin nouseminen avauskokoonpanoon piristi koko joukkuetta. Zuber syöttikin kaikki kolme maalia lohkovaiheen päätösottelussa, kun Sveitsi kaatoi Turkin lukemin 3-1. Avausottelussa Sveitsi pelasi 1-1 tasapelin Walesia vastaan ja toisessa ottelussa se joutui huippuottelun pelanneen Italian jyräämäksi lukemin 3-0.

Sveitsin käyrä on kuitenkin kokoonpanojen viilauksen jälkeen selvästi nousemaan päin ja tässä ottelussa paineet on Ranskan puolella. Ottelu pelataan Bukarestissa, joten kotietua ei kummallakaan ole. Ranska on joukkueista selvästi laadukkaampi kokonaisuus, mutta Sveitsi ei todellakaan ole mikään heittopussi. Parhaat pelivalinnat löytyvätkin jälleen kerran altavastaajan menestyksestä.

Käytetään peleissä aasialaista tasoitusvetoa, joka antaa Sveitsille 0,5 maalia etumatkaa ottelussa. Myös kohonneet yli 2,5 maalia kertoimet ovat ihan pelattavuuden rajoilla tällä hetkellä.

Pelivalinta:

  • Ranska – Sveitsi: Sveitsi 2, AT +0,5, kerroin 2,44