29.6.2021: EM-kentillä jälleen maistuvaa pelattavaa!

Maanantain kahdesta pelikohteesta saatiin toinen kiinni, kun Sveitsi +0,5 tuli upeasti kotiin, mutta valitettavasti jatkoille itsensä kuilun partaalta selvittäneen Kroatian bensa loppui kesken kaiken. Tiistaina luvassa on jälleen kaksi ottelua ja näihin molempiin on jälleen kerran tarjolla mielekästä pelattavaa.

Englanti – Saksa (19:00)

Kahden todellisen jalkapallon suurmaan kohtaaminen ja ottelu pelataan asiankuuluvalla arvokkuudella Lontoon Wembleyllä. Englanti nauttinee ottelussa siis kotietua ja tällaisessa superottelussa sen merkitystä ei sovi vähätellä. Kumpikaan joukkue ei ole saanut turnauksessa vielä konettaan käymään kaikilla sylintereillä, mutta tämän ottelun luulisi viimeistään sytyttävän kummankin joukkueen täyteen liekkiin.

Englanti ei esittänyt lohkovaiheessa mitään poikkeuksellisen hienoja surkustemppuja, mutta rutiininomainen suorittaminen siivitti Kolme Leijonaa silti lohkovoittoon. Avausottelussa kaatui veltto Kroatia 1-0, toisesta ottelusta tuli maaliton tasapeli Skotlantia vastaan ja päätöskierroksella Englanti kaatoi Tshekin 1-0. Joukkueen pelitapa on ollut turnauksessa toistaiseksi kohtalaisen passiivinen, mikä onkin tyypillistä Gareth Southgaten joukkueelle.

Saksan kone köhi lohkovaiheessa vielä enemmän, sillä avauskierroksen 1-0 tappio Ranskalle oli pehemä suoritus. Toisesta ottelusta otettu 4-2 voitto Portugalista toi valoa tunnelin päähän, mutta silti Saksan otteista paistoi pieni velttous. Kolmannen ottelun 2-2 tasapeli Unkaria vastaan vahvisti aiemmat havainnot ja joukkueen iskukyky onkin pieni kysymysmerkki pudotuspelien alla.

Englanti on puolustanut koko turnauksen hyvin, mutta sen hyökkäyspeli on ollut vielä kohtalaisen yllätyksetöntä. Saksa puolestaan osoitti Portugali-ottelussa tasonsa, mutta kahden ottelun alisuorittaminen herättää yhä kysymysmerkkejä joukkueen todellisesta iskukyvystä. Lähtökohdat otteluun ovat varsin tasaiset, mutta Englannin kotietu kääntää suosikin viittaa kotijoukkueen harteille.

Ottelun maaliodottama on ennemmin vähä- kuin runsasmaalinen, mutta totta kai tällaisessa superottelussa on mahdollisuus myös maalijuhliin, kuten eilen saimme kahdesti todistaa. Saksan avausmaali pakottaisi Englannin pois omalta mukavuusalueelta ja se joutuisi avaamaan peliään, jolloin maaliodottama nousisi selvästi. Englannin avausmaali puolestaan tietäisi kotijoukkueen siirtymistä entistä passiivisempaan muodostelmaan.

Ottelun 1X2-kerroinasetelma on kohtalaisen hyvin paikallaan vaikka Saksan kohonneet kertoimet alkavat hipoa pikkuhiljaa pelattavuuden rajaa. Paras pelivalinta tähän otteluun on alle 2,5 maalista tarjottu kerroin, joka on ollut nousussa pitkin päivää. Kerroinraja on 60% arviolla 1,67 ja tarjolla oleva 1,81 kelpaa hienosti kupongille.

Pelivalinta:

  • Englanti – Saksa: Alle 2,5 maalia, 1,81

Ruotsi – Ukraina (22:00)

Illan toinen ottelu on kahden vahvasti puolustusvoittoisen joukkueen kohtaaminen, joka ei herätä ennalta niin suuria odotuksia kuin illan ensimmäinen. Ottelu pelataan Glasgow’ssa Skotlannissa, joten kotietua ei kumpikaan joukkue tässä ottelussa nauti. Ruotsi voitti lohkonsa onnekkaasti ja Ukrainakaan ei erityisesti lohkovaiheessa vakuuttanut, joten kyseessä on pelimielessä hankalasti arvioitava kohde.

Kuten sanottu, Ruotsi oli alkulohkovaiheessa onnekas ja vaikka se voitti lohkonsa seitsemällä pisteellä ja maalierolla 4-2, niin huonommalla onnella joukkue olisi kerännyt vähemmän pisteitä ja päästänyt omiin enemmän. Lohkovaiheen xG-lukemat olivat selvästi nähtyä tulosta huonommat, joten Ruotsin tuuri tuskin jatkuu nähdyllä tasolla läpi turnauksen. Joukkue on kyllä puolustanut kurinalaisesti läpi turneen ja vaikka se onnistuikin neljä maalia lohkovaiheessa tekemään, niin tulos kyllä mairittelee hieman länsinaapuriamme.

Ukraina ei myöskään vakuuttanut lohkovaiheessa, mutta Pohjois-Makedoniasta otettu 2-1 voitto ja kaksi tappiota (Hollanti 3-2, Itävalta 0-1) riittivät silti jatkopaikkaan rimaa hipoen. Etenkin lohkon päätösottelu Itävaltaa vastaan oli todella heikko esitys Ukrainalta, joten paljon leijuu kysymysmerkkejä myös toisen keltasinisen joukkueen yllä.

Vedonlyöntimarkkina on leiponut Ruotsista selvän suosikin ja me emme missään nimessä allekirjoita väitettä. Omissa papereissa Ukraina on joukkueista niukasti parempi kokonaisuus ja kun kumpikaan joukkue ei nauti ottelussa kotietua, niin ennakkoasetelma on varsin tasainen.

Ukrainan menestyskertoimissa on tarjolla etua, mutta koska ottelun maaliodottama on varsin vähämaalinen, niin käytetään peleissä aasialaisen tasoitusvetoa +0,5 sekä jatkopaikasta tarjottua kerrointa.

Pelivalinnat:

  • Ruotsi – Ukraina: Ukraina +0,5, 1,64
  • Jatkoon menevä: Ukraina, 2,25