12.5.2023 Jääkiekon MM-kisat: Latvia – Kanada

Kisojen toinen isäntämaa Latvia avaa Suomen tapaan kisat kotiyleisön edessä perjantai-iltana. Riikassa on pelattu edellisen kerran MM-kiekkoa vain pari vuotta takaperin ja silloin kotiyleisö joutui lohkovaiheessa, kun oma suosikkijoukkue jäi vain pisteen päähän pudotuspelipaikasta. Nyt Latvia pyrkii selvittämään tiensä lohkon neljän parhaan joukkoon ja sitä myötä pudotuspeleihin. Vastus avauskierroksella on kuitenkin kovaa tasoa, kun vastaan asettuu MM-kisoihin kohtalaisen nimettömällä joukkueella suunnannut Kanada. Pelimielessä jatketaan tutulla ja turvallisella linjalla, kun altavastaajan aasialaisia tasoitusvetoja päästään lyömään sisään.

Latvia kovilla odotuksilla kotiyleisön eteen

Latvian pääkaupungissa Riikassa päästään vuoden tauon jälkeen nauttimaan jälleen MM-huumasta ja odotettavissa on, että 12 500 katsojaa vetävä Arena Riga pullistelee yleisöä, kun violettipaidat kohtaavat lohkovaiheen avauskierroksella Kanadan. Latvian päävalmentajana toimiva Harijs Vitolins on saanut jalkeille Latvian mittapuulla varsin laadukkaan kokoonpanon, sillä viime vuosien runkomiehistä lähes kaikki tärkeimmät palaset ovat kasassa ja mukana on myös tukku nuoria ja nousevia lupauksia.

Latvialla on riveissään myös NHL-osaamista, kun San Jos Sharksin Rudolfs Balcers on mukana joukkueessa. Joukkueen isoin tähti on kuitenkin kenties SHL:ssä tehot 19+22=41 nakutellut Örebro-hyökkääjä Rodrigo Abols. Latvian valmistavat ottelut ennen turnausta sujuivat erinomaisesti, kun joukkue nappasi voitot Sveitsistä (5-1) sekä Tanskasta (3-6). Vaikka Latvia lähteekin B-lohkoon ns. Haastajana, niin joukkueen materiaali ei ole aivan niin huono kuin moni ennalta luulee. Syvyyttä ja taitoa löytyy useampaan kenttään, joten ei olisi ihme jos joukkue pystyisi kiusaamaan isompiaan ja taistelemaan jopa paikasta lohkon neljän parhan joukkoon.

Kanadan edelliset kisat päättyivät pahaan pettymykseen, kun MM-finaalissa tuli JA-tappio Suomelle. Kanadan edellisiä kisoja sekä monia muita turnauksia on leimannut ailahtelevaisuus ja pohjoisamerikkalaiset pelaajat ovat luonnollisesti nauttineet Euroopan reissuilla myös kaukalon ulkopuolisista aktiviteeteista. Viime kisoissa joukkue kompasteli lohkovaiheessa, mutta pudotuspeleissä homma alkoi kulkea ja vain loistavan turnauksen pelannut Suomi pystyi pysäyttämään vaahteralehtipaidat.

Kanadan joukkue on sekoitus nuoria nousevia lupauksia sekä kokeneempia konkareita, sillä mukana on mm. Calgary Flamesin 34-vuotias Milan Lucic. Kanadan päävalmentaja Andre Tourigny ei saanut kaikkia haluamiaan pelaajia mukaan turnaukseen, mutta Kanadan pelaajamateriaalissa on luonnollisesti mistä ammentaa, joten ihan laadukas kooste punavalkoisilta tästäkin turnauksesta löytyy. Kanada suurimmat kysymysmerkit löytyvät maalin suulta, sillä Sam Montembeaultin takaa ei laatua ole käytettävissä.

Venyykö Latvia yllätykseen kotiyleisön edessä?

Perustasoltaan ja pelivoimaltaan Kanada on luonnollisesti joukkueista laadukkaampi kooste ja yksilötasoltaan selvästi parempi. Koheesio on kuitenkin ollut tunnetusti äärimmäisen tärkeä osa-alue näissä lyhyissä turnauksissa ja tässä on annettava merkittävää etua kotijoukkue Latvialle. Lisäksi violettipaidat nauttivat poikkeuksellisen vahvaa kotietua mikä tasoittaa puntteja entisestään. Kanada on totta kai selvä suosikki tässä avauskohtaamisessa, mutta täysin vailla mahdollisuuksia Latvia ei missään nimessä ole.

Latvian suorasta voitosta tarjottu kerroin 7,20 (TonyBet) on räikeä ylikerroin, mutta käytetään peleissä osuvampaa Latvia +1,5 AH pelikohdetta, joka kattaa myös Latvian maalin tappion. Mihinkään murskajaisiin emme tässä avausottelussa usko, joten Latvia voi hyvinkin venyä tiukkaan kamppailuun vahvempaansa vastaan.

Pelivalinnat: