12.5.2023 Jääkiekon MM-kisat: Suomi – USA

Jääkiekon MM-kisat starttaavat perjantai-iltapäivänä klo 16:20 Riikassa sekä Tampereella. Suomen jääkiekkomaajoukkue pelaa A-lohkon ottelunsa luonnollisesti Tampereen Nokia Arenalla ja avausottelussa vastassa on kohtalaisen nimettömällä joukkueella Euroopan mantereelle tänä keväänä matkustanut USA. Suomi on materiaaliltaan turnauksen ehdotonta kermaa ja selvä ennakkosuosikki tässä kohtaamisessa, mutta avauskierroksella yllätysmomentti on isoimmillaan ja vikkeläjalkainen sekä nuori yhdysvaltalaisjoukkue ei ole ottelussa vailla mahdollisuuksia.

Leijonat turnauksen isoin mestarisuosikki

Hallitsevan maailmanmestarin, Suomen jääkiekkomaajoukkueen tilanne ennen toista perättäistä kotiturnausta näyttää kutkuttavan hyvälle. Joku voisi jopa kysyä, että onko Jukka Jalosen luotsaaman joukkueen tilanne jopa liian hyvä ollakseen totta. Jalonen on saanut jalkeille yhteistyössä joukkueen GM:n Jere Lehtisen kanssa todella iskukykyisen ryhmän ja kaikki muu kuin mestaruus tästä turnauksesta olisi iso pettymys Leijonille ja faneille. Jalosen joukkueen runko on rakennettu viime vuosilta tuttujen menestyspelaajien tapaan ja koko kakku on kuorrutettu muutamalla huippulaadukkaalla NHL-tähdellä.

Viime vuosina maailmanmestaruuden voittaneista pelaajista on mukana Sakari Manninen, Mikko Lehtonen, Teemu Hartikainen, Harri Pesonen sekä muutama muu voittamaan tottunut avainpelaaja. Rosterista löytyy lisäksi NHL-avut Mikko Rantanen, Kaapo Kakko, Kasperi Kapanen, Joel Armia sekä Olli määttä, joten pelaajamateriaalin laadusta tai syvyydestä Suomen menestys ei tule tässä turnauksessa jäämään kiinni. Maalivahtipelaamiseen Suomi ei tule myöskään kaatumaan, sillä huiman kauden Ruotsin SHL:ssä pelannut Emil Larmi on tulikuuma. Larmin epäonnistuessa tilalle on heittää mestaruuksia myös kansainvälisillä kentälle torjunut Jussi Olkinuora.

Suomen maajoukkueen menestys viime vuosina on pohjautunut laadukkaan materiaalin lisäksi todella hyvään pelitapaan sekä joukkueen poikkeuksellisen hyvään koheesioon maajoukkuetasolla. Suomen valmistavat ottelut ennen MM-turnausta sujuivat vaihtelevasti monien kokoonpanokokeilujen takia. Viime viikonloppuna pelatussa Tshekin EHT-turnauksesta Leijonat kirjasi 3-2 JA-voiton Tshekistä, mutta hävisi sen jälkeen Sveitsille (1-2) ja Ruotsille (3-4). Näille tuloksille ei ole syytä kuitenkaan antaa liikaa painoarvoa, sillä Jalosen muokkasi kokoonpanoja ja ketjukoostumuksia kokeilumielessä.

Vierasjoukkue USA pelasi yhden valmistavan ottelun ennen MM-turnausta, kun joukkue kaatoi kuluvan viikon tiistaina Saksan vieraskentällä 6-3. Tuon yhden ottelun perusteella on turha vetää liian suuria analyyseja, mutta kuusi tehtyä maalia viime vuosina isoin harppauksin kehittynyttä Saksaa vastaan kertoo siitä, että tulivoimaa tähtipaidoilta löytyy. USA:n ykköstähti kisoissa on Buffalo Sabresin paidassa 79 pinnaa tällä kaudella nakuttanut Alex Tuch.

USA ei lähde peruuttelemaan

Perustasoltaan ja materiaaliltaan Suomi on joukkueista yli pykälän verran parempi kokonaisuus ja lisäksi Leijonat nauttii kohtalaisen kovaa kotietua Tampereen hornankattilassa. Vaikka Suomi on ottelussa selvä suosikki, niin MM-kiekon lohkovaiheessa on tunnetusti nähty yllätyksiä altavastaajilta. Vaikka USA:n pelaajamateriaali ei ole turnauksen nimekkäin, niin laatua tähtipaitojen ryhmästä silti löytyy täyden neljän ketjun verran. Kuten jo harjoituspeleissä on nähty, niin Suomen peli on vielä toistaiseksi kaikkea muuta kuin valmis.

Pelimarkkina ei arvosta USA:ta aivan yhtä laadukkaaksi kuin me ja kun mediaseksikäs Suomi on ylikuumentunut kertoimissa, niin peli-ideat rakennetaan USA:n menestyksen kautta. XLBetin sekä TonyBetin tarjoama kerroin 4,80 suorasta vierasvoitosta on räikeä ylikerroin, mutta käytetään peleissä osuvampaa USA +0,5 AH tasoituskohdetta kertoimella 2,39 joka kattaa myös varsinaisen peliajan tasapelin. Arvio kohteelle on 47% ja rajakerroin 2,13.

Pelivalinta: