15.5.2023 Jääkiekon MM-kisat: Suomi – Ruotsi

Jääkiekon MM-kisat jatkuvat maanantaina neljän ottelun voimin ja illan ehdottomana herkkupalana toimii Leijonien ja Tre Kronorin välinen kohtaaminen. Ruotsi otti myöhään lauantai-iltana voiton Euroviisuissa Suomen nenän edestä, joten Leijonien motivaatiota tähän otteluun tarvitsee tuskin etsiä kaukaa. Suomi ei ole tässä turnauksessa vielä pelillisesti vakuuttanut ja kun vastassa on oman päänsä kahdessa ottelussa puhtaana pitänyt Ruotsi, niin luvassa on tulikuuma kamppailu. Suomi on kotiedun turvin niukka suosikki tähän A-lohkon huippuotteluun, mutta Tre Kronor on jäänyt kertoimissa aliarvostetuksi ja pelimielessä kohteen kiinnostavinta antia on Ruotsin menestyskertoimet. Ottelu alkaa kello 20:20.

Leijonien turnausta leimannut ailahtelevaisuus toistaiseksi

Suomen jääkiekkomaajoukkue lähti toiseen perättäiseen kotiturnaukseen kisojen suurimpana mestarisuosikkina eikä suotta. Jukka Jalonen sai jalkeille todella vahvan kokoonpanon, mutta toistaiseksi nimivahvan Leijonien otteita turnauksessa on leimannut ailahtelevaisuus. Avausottelussa USA:ta vastaan kotijoukkue aloitti vahvasti, mutta Teemu Hartikaisen avauserässä tehty johtomaali oli lopulta laiha lohtu, kun todella luisteluvoimainen ja maalipaikoissaan tehokas USA jyräsi kahden viimeisen erän neljällä maalilla selvään 1-4 voittoon. Ilman Emil Larmin huippuotteita Suomen maalilla lukemat olisivat voineet olla selvemmätkin Yhdysvaltojen hyväksi.

Toisessa ottelussa Suomi kohtasi Saksan ja samoja avauskohtaamisesta tuttuja elementtejä oli nähtävissä. Suomi siirtyi Joel Armian maalilla johtoon, mutta Saksa sai 1. erän loppupuolella tasoitusmaalin, josta se ammensi energiaa toiseen ja kolmanteen erään. Kolmanteen erään lähdettiin 3-3 tasatilanteessa, mutta Mikko Lehtosen erän puolessa välissä iskemä 3-4 osuma riitti lopulta Suomelle voittoon ja mahdollisen lohkovoiton kannalta huipputärkeisiin pisteisiin. Leijonien Saksa-ottelua leimasi USA-ottelun tapaan ailahtelevaisuus ja kun Jussi Olkinuora ei onnistunut isäntien maalilla, niin ottelu meni Leijonat-fanien kannalta turhan jännäksi. Saksa-ottelun positiivisinta antia olivat NHL-apujen Mikko Rantasen, Kaapo Kakon sekä Kasperi Kapasen pirteät otteet. Suomi on tällä hetkellä A-lohkossa viidentenä kolmella pisteellä.

Ruotsin kisat ovat saaneet lentävän lähdön ja Tre Kronor on ollut odotetusti A-lohkon kermaa vaikka joukkue ei saanutkaan toivotulla tavalla apuja Pohjois-Amerikan kaukaloista. Ruotsilla on kuitenkin kasassa todella hyvin liikkuva ja tulivoimainen ryhmä, joka on ollut toistaiseksi haavoittumaton Tampereella. Ruotsi avasi kisat niukalla 1-0 voitolla Saksasta, mutta Suomen tapaan joukkueen yhteispeli haki luonnollisesti askelmerkkejä ja peli oli kaikkea muuta kuin valmista. Ruotsi kohtasi sunnuntai-iltana toisessa ottelussaan Itävallan ja tuloksena oli solidi 5-0 voitto sekä toinen nollapeli peräjälkeen.

Suomen etuna maanantain kohtaamisessa on lepoetu, sillä Leijonat pelasi edellisen kerran lauantaina ja Ruotsi joutuu maanantain Suomi-otteluun alle 24 tunnin levolla. Joukkueessa riittää kuitenkin leveyttä ja tässä vaiheessa turnausta pelaaminen perättäisinä päivinä ei pitäisi aiheuttaa joukkueille isompaa harmia.

Tre Kronorin menestyskertoimissa tarjolla etua

Materiaaliltaan Leijonat on joukkueista laadukkaampi kokonaisuus, mutta kuten kaksi ensimmäistä ottelua ovat todistaneet, niin peli on toistaiseksi kaikkea muuta kuin valmista. Samat sävelet pätevät myös länsinaapurin otteisiin, mutta joukkue on pitänyt 120 minuuttia oman maalinsa puhtaana ja johtaa A-lohkoa tasapisteissä yhdessä USA:n kanssa. Suomi nauttii ottelussa kotietua, mutta lähtökohdat tähän otteluun ovat todella tasaiset ja meidän papereissa Ruotsi on ainoastaan marginaalinen underdog tässä kahden laatujoukkueen kohtaamisessa.

Vaikka Suomen voimaluku on vedonlyöntioperaattoiden silmissä kokenut avauskierrosten tapahtumien myötä inflaatiota ja mestaruussuosikin kertoimet hiukan kohonneet, niin Ruotsin menestyskertoimissa on yhä tarjolla löysää. Kohteen parasta antia on Ruotsin suora voitto varsinaisella peliajalla, johon TonyBet sekä XLBet tarjoilevat maistuvan kertoimen 2,90. Arvio kohteelle on 41-22-37%, joten Ruotsin rajakerroin on 2,70 ja tällä kertaa panostukset laitetaan hieman kyseenalaisesti Euroviisut Käärijältä ryöstäneen Ruotsin puolesta.

Pelivalinnat: