7.9.2021 Jalkapallon MM-karsinta: Ranska – Suomi

Suomi otti viime lauantaina MM-karsinnoissa elintärkeän 1-0 kotivoiton Kazakstanista, kun huippuvireessä Huuhkajat-paidassa operoiva Joel Pohjanpalo puski Suomen voittomaalin 60. peliminuutilla. D-lohkon kakkospaikalla tällä hetkellä olevat Huuhkajat ovat tiistaina kuitenkin kovimmassa mahdollisessa paikassa, kun joukkue haastaa vieraskentällä Lyonissa Fifa-rankingin kolmospaikalla tällä hetkellä olevan Ranskan.

Ailahtelevainen Ranska suursuosikki kotikentällään

Ranska on pelannut D-lohkossa viisi ottelua ja saldo on toistaiseksi tappioton. Hieman yllättäen Gallian Kukot ovat pystyneet ottamaan vain kaksi voittoa ja kolmesti on ollut tyytyminen tasapeliin. Keväällä pelatuissa karsintaotteluissa Ranskan oli tyytyminen 1-1 tasapeliin Ukrainaa vastaan, mutta kahdesta seuraavasta ottelusta joukkue otti solidit voitot Kazakstanista (0-2) ja Bosnia ja Hertsegovinasta (0-1).

Syyskauden karsintaotteluissa joukkueen ruuti on ollut kosteampaa, josta osoituksena viikko sitten kotikentällä pelattu ottelu Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan. Isona ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Ranska ei saanut peliään rullaamaan täydellä teholla missään vaiheessa ja tuloksena oli 1-1 tasapeli. Samoihin lukemiin päättyi myös viime viikonloppuna pelattu vierasottelu Ukrainaa vastaan. Ukraina on toki maailmanluokan joukkue ja vieraskentällä kova vastus mille tahansa jengille. Lauantain ottelussa Ranska oli niin ikään varsin vaisu, joten valmentaja Didier Deschampsilla on ollut paljon mietittävää ennen Suomi-ottelua.

Ranskalla on poissa muutamia avainpelaajia, sillä lasaretin puolella ovat varmuudella huipputärkeät N’Golo Kante ja Kylian Mbappe. Laitapuolustajat Benjamin Pavard ja Lucas Hernandez ovat myös sivussa ottelusta. Ranskan materiaali on niin leveä, että kelpo paikkaajia on tarjolla jonoksi asti, mutta totta kai Kanten ja Mbappen poissaolot ovat niin merkittävät, että samantasoisia paikkaajia on vaikea löytää tältä planeetalta.

Ranskan vaikeudet alkoivat jo kesän EM-kisoissa, sillä Sveitsille koetun rangaistuspotkutappion jälkeen joukkueen harmonia alkoi rakoilla ja jopa perheenjäsenet ottivat yhteen katsomossa. EM-kisojen jälkeen myös joukkueen ympärillä on vellonut erilaisia huhuja pelaajien kemioista ja Ranska ei missään nimessä ole tällä hetkellä parhaassa mahdollisessa formissa. Muutokset kokoonpanossa voivat tuoda tervettä freesausta Ranskalle tai vaihtoehtoisesti peli menee entistä enemmän solmuun.

Perustasoltaan Ranska on Suomea monta luokkaa parempi kokonaisuus ja Suomi olisi paperilla kotijoukkueelle hyvä paikka iskeä verkot tötterölle, laittaa itseluottamus kuntoon ja saada hymy takaisin pelaajien huulille. Suomi tuskin lähtee kuitenkaan myymään nahkaansa halvalla.

Suomi pääsee hyvällä kokoonpanolla Lyonin reissulle

Huuhkajat otti viime lauantaina Olympiastadionilla 1-0 pakkovoiton Kazakstanista, joten Huuhkajien MM-unelma on yhä hengissä. Joukkue on pelannut kolme ottelua, joista saldona on jo mainittu kotivoitto sekä kaksi tasapeliä kevätkaudelta. Maaliskuussa Suomi pelasi kotikentällä 2-2 tasapelin Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan sekä haki tärkeän 1-1 tasapelipisteen Ukrainan vieraana.

Vaikka Suomi onnistuikin lauantaina kairaamaan täydet pisteet kazakkeja vastaan, niin Suomen peli ei näyttänyt silti parhaalta mahdolliselta. Etenkin avauspuoliskolla Suomi oli muutaman kerran pahassa pulassa omassa päässä ja oma hyökkäyspeli ei herättänyt suuria toiveita ensimmäisellä jaksolla. Toisella jaksolla Huuhkajat sai kuitenkin koneen käyntiin ja Joel Pohjanpalon voittomaalin lisäksi Suomi sai luotua muutaman vaarallisen paikan, joiden arkkitehteina toimivat Teemu Pukki sekä upeasti esiintynyt Onni Valakari. Ennakkoluulottomasti pelannut Valakari saa toivottavasti jatkaa kokoonpanossa myös Ranskaa vastaan.

Tiistaisesta Ranska-ottelusta tulee kuitenkin lauantain otteluun verrattuna täysin erilainen kohtaaminen, sillä tällä kertaa vastassa on perustasoltaan yksi maailman parhaista maajoukkueista. Suomi saa tärkeän miehen takaisin kokoonpanoon, kun lauantaina pelikiellon takia huilannut Glen Kamara palaa keskikentän kapellimestariksi. Lauantaina huilanneet Joona Toivio, Tim Sparv sekä Jukka Raitala ovat myös tyrkyllä avauskokoonpanoon ja se tietäisi Leo Väisäsen, Nikolai Alhon sekä Rasmus Schüllerin penkkikomennusta. Suomelta puuttuu avainpelaajista ainoastaan Robin Lod.

Riittääkö Huuhkajien perustaso maailman huippuja vastaan?

Suomella on kolmen pelatun ottelun jälkeen vielä teoreettiset mahdollisuudet jopa D-lohkon voittoon ja suoraan jatkopaikkaan, mutta se vaatisi joukkueelta kyllä täydellistä onnistumista lopuissa otteluissa. Se vaatii tästä ottelusta vähintään tasapeliä, mutta mielellään jopa jättiyllätystä ja kolmen pisteen varastamista Lyonista. Ranskassa Suomea pidetään todennäköisesti vain ”yhtenä huonoista” ja varmana kolmen pisteen automaattina, mutta Huuhkajien motivaatio on varmasti huipussaan tähän otteluun.

Huuhkajien heikkoutena voidaan pitää alakertaa, jonka haavoittuvaisuus osoitettiin EM-kisoissa huippujoukkueiden kustannuksella. Romelo Lukaku on toki yksi maailman vaikeimmista pidettävistä, mutta belgialainen piti ajoittain Suomen puolustusta pilkkanaan ja tänään urakka tuskin helpottunee, kun vastassa on Karim Benzeman, Kingsley Comanin ja Antoine Griezmannin tasoista pelimiestä. Suomen puolustukselta ja maalivahti Lukas Hradeckyltä vaaditaankin tänään huippuonnistumista jos Suomi mielii pisteitä napata vieraskentältä.

Suomi tuskin saa ottelussa montaa maalipaikkaa, joten myös keskikentän ja hyökkäyksen on oltava parhaimmillaan ja iskettävä nahkakuula Ranskan verkkoon paikan tullen. Suomi tulee saamaan ottelussa muutamia nopean vastaiskun paikkoja, joissa Joel Pohjanpalon ja Teemu Pukin taidot mitataan todellista laatupuolustusta vastaan.

Vähämaalista toiveissa

Vaikka Ranskalla on materiaalin puolesta potentiaalia iskeä vaikka tennislukemat Suomen verkkoon, niin nykyiselle Ranskalle on ollut tyypillistä, että se nostaa hieman jalkaa kaasulta johtoasemaan päästyään ja minimoi riskejä. Ranska on päästänyt viime aikoina omaan tasoonsa nähden liikaa maaleja, joten Deschamps teroittaa varmasti joukkueen puolustuspeliä vaikka Huuhkajat ei olekaan mittari kovimmasta päästä.

Suomi on jo vuosia ollut under-joukkue vedonlyöntimielessä, sillä taktiikka perustuu turhien riskien minimointiin, tiiviiseen puolustuspeliin ja laatumaalivahti Lukas Hradeckyyn. Ranskalla on toki potentiaalia todelliseen ilotulitukseen, mutta viime aikojen vaikeudet eivät enteile tennislukemia. Odotettavissa on kotijoukkueen vähämaalinen ja rutiininomainen voitto Huuhkajista. Jokainen varmasti muistaa EM-kisoissa pelatun Belgia-ottelun, jossa Belgia iski rutiinilla kaksi maalia ja Huuhkajat eivät saaneet pelissä käytännössä yhtään maalipaikkaa. Samaa on todennäköisesti odotettavissa myös Lyonin tiistai-illassa, joten panostukset isketään vähämaalisen ottelun puolesta.

Pelivalinta:
  • Ranska – Suomi: Alle 2,5 maalia, 2,05.
  • Todennäköisyysarvio 51%, kerroinraja 1,96.