15.7.2022 Naisten EM-kisat : Itävalta – Norja

Englanti on varmistanut jatkopaikkansa A-lohkosta, mutta lohkon toinen jatkoonmenijä selviää perjantai-iltana, kun Itävalta ja Norja taistelevat toisesta jatkopaikasta. Perustasoltaan joukkueiden välinen tasoero ei ole järin suuri ja etenkin edellisessä ottelussa totaalisen selkäsaunan Englannilta saanut Norja on pieni kysymysmerkki tämän kuolemanottelun alla. Odotettavissa voi olla kerroinasetelmaa selvästi tasaisempi kohtaaminen ja tiiviisti puolustava Itävalta ei ole helppo suupala norjalaisille. Ottelu alkaa kello 22:00 Suomen aikaa.

Tasaista vääntöä luvassa Amex Stadiumilla

Itävalta ei varsinaisesti kuulu naisjalkapalloilun suurmaihin, mutta MM-karsinnoissa pirteästi esiintynyt ryhmä on mielestämme mainettaa parempi koostumus. FIFA-rankingin sijaa 21. hallussaan pitävä Itävalta osoitti jo lohkovaiheen avausottelussa Englantia vastaan, että se pystyy hyvänä päivänä kiusaamaan suurempiaan. Vaikka ottelusta tuli kirvelevä 1-0 tappio, niin valkopunaiset pystyivät luomaan muutamia vaarallisia paikkoja kisaemäntien päätyyn.

Toisessa ottelussa Itävalta sai vihdoin ansaitusti pistetilin auki, kun lohkon ennalta selvästi heikoin joukkue Pohjois-Irlanti kaatui solidilla 2-0 tuloksella. Itävalta hallitsi odotetusti ottelua ja maalipaikat kirjattiin Itävallan hyväksi peräti 20-4. Itävalta pystyy siis pallolliseen peliin ja luomaan laadukasta uhkaa myös hyökkäyspäässä vaikka Englanti-ottelussa joukkueen oli tyytyminen enimmäkseen puolustuspelaamiseen.

Norja (FIFA-ranking 11.) aloitti turnauksen 4-1 voitolla heikosta Pohjois-Irlannista. Tuossa ottelussa Norja pääsi pelaamaan omilla vahvuuksillaan, pysymällä pois omalta puolustusalueelta ja pitämällä pelin painopisteen vastustajan alueella palloa hallitsemalla. Toisessa ottelussa Norjan heikkoudet paljastuivat, kun Englanti vyörytti tempopallolla päälle ja Norjan puolustuspeli ei pysynyt laisinkaan kisaemäntien vauhdissa.

Loppulukemiksi kirjattiin 90 peliminuutin jälkeen lopulta tylyt 8-0 numerot ja Norjalle ei jäänyt juuri selityksiä ottelusta. Englanti oli läpi ottelun selvästi norjalaisia edellä jokaisella osa-alueella ja etenkin Norjan puolustuspään heikkoudet paljastuivat karulla tavalla tässä ottelussa. Itävaltaa vastaan Norja pääsee kuitenkin hallitsemaan palloa, joten se tuskin joutunee yhtä paljon puolustuskannalle kuin Englanti-ottelussa.

Itävallalle riittää tasapeli, Norja tarvitsee jatkopaikkaan voiton

Ottelun lähtökohdat ovat mielenkiintoiset, sillä Itävalta on paremman maalieronsa turvin tällä hetkellä kiinni lohkon toisessa jatkopaikassa. Sille riittää tästä ottelusta tasapeli jatkoon, joten pelitaktiikkana on varmasti defensiivinen lähestymistapa. Norja tarvitsee ottelusta voiton, mikäli se mielii pudotuspeleihin, mutta surkea Englanti-ottelu luo kysymysmerkkejä joukkueen ylle. Lähtökohtaisesti Itävalta vetäytyy omalle alueelle ja pyrkii pitämään Norjan pallollisen pelin boksin ulkopuolella poissa vaarallisimmilta maalintekosektoreilta ja iskemään terävästi vastaan tilaisuuden tullen.

Perustasoltaan Norja on joukkueista laadukkaampi kokonaisuus, mutta Itävallan suorittaminen turnauksessa on ollut selvästi norjalaisia tasaisempaa ja ison panoksen ottelu kaventaa tasoeroa entisestään. Itävalta ei ole mielestämme ottelussa aivan kerroinasetelman mukainen altavastaaja ja Irene Fuhrmannin valmentama joukkue saattaa hyvinkin nollata Norjan tässä ottelussa. Emme millään saa Norjasta kerroinasetelman mukaista suosikkia ja Itävallan +0,5 AH tasoituskerroin 1,82 kelpaa niukasti jännityspeliksi perjantai-iltaan.

Pelivalinnat:
  • Itävalta +0,5 AH, kerroin 1,82 (TonyBet)