16.11.2021 Jalkapallon MM-karsinta: Suomi – Ranska

Viime lauantaina hurmiossa Balkanilla esiintyneet Huuhkajat kohtaavat tänään Olympiastadionilla hallitsevan maailmanmestarin Ranskan. Panokset ottelussa eivät voisi Suomen kannalta juurikaan isommat olla, sillä voitolla Ranskasta Suomi varmistaisi paikan MM-jatkokarsintaan. Toki Suomi etenee jatkokarsintaan myös tappiolla, mikäli Ukraina ei voita omaa otteluaan Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Asetelma on kutkuttavan jännittävä ja tunnelma ottelun alla suomalaisen futisfanin näkökulmasta käsin kosketeltava.

Suomelta vakuuttava peli lauantaina vieraskentällä

Huuhkajat pelasivat lauantaina varmuudella yhden kaikkien aikojen parhaista vierasotteluistaan, kun Bosnia ja Hertsegovina kaatui Bilino Polje -stadionilla Zenicassa. Ottelu oli kaikkea muuta kuin perussuoritus Suomelta, sillä nähty 90 minuuttinen piti sisällään niin monenlaista tapahtumaa, että tuollaista näytelmää on vaikea edes käsikirjoittaa.

Draaman kaari alkoi 24. peliminuutilla, kun Suomi sai rangaistuspotkun Pjanicin käsivirheen seurauksena. Teemu pukki ei saanut palloa kuitenkaan 11. metristä sisään ja suomalaiset futisfanit repivät hattujaan paikan päällä sekä kotikatsomoissa. Markus Forssin osuma 29. peliminuutilla räjäytti kuitenkin pankin ja Suomi siirtyi arvokkaaseen vierasjohtoon. Jukka Raitalan punainen kortti 37. peliminuutilla nosti mustia pilviä Suomen menestyshaaveiden yllä, mutta tauolle mentiin 0-1 vierasjohdossa.

Toisen jakson kuudennella minuutilla Suomi onnistui tuplaamaan johtonsa Robin Lodin 2-0 maalilla ja kotijoukkueen oli pakko reagoida. Valmentaja Petev suoritti neljä vaihtoa kymmenen minuutin sisään ja taktinen muutos toi nopeasti tulosta, kun vaihdosta sisään tullut Dinamo Zagreb -hyökkääjä Luka Menalo iski pallon Suomen verkkoon. Suomi ei takaiskusta kuitenkaan lannistunut vaan neljä minuuttia myöhemmin HJK-pakki Daniel O’Shaughnessy kävi jatkamassa Robin Lodin keskityksen kotijoukkueen verkkoon.

Markku ”Rive Kanerva teki perään kolme vaihtoa, jolla puolustusvoimaa saatiin lisää omalle alueelle ja Suomi onnistui pitämään lukemat 1-3:ssa päätösvihellykseen asti. Suomi oli ottelussa luonnollisesti ottavana osapuolena etenkin toisella jaksolla, kun se joutui pelaamaan yhden miehen vajaalla. Suomi onnistui luomaan toisella jaksolla vain kolme maalipaikkaa ja kaksi laukasta kohti maalia, joista molemmat tuottivat tulosta.

Suomi oli lauantaina lähtökohtaisesti jo altavastaaja ottelussa, mutta punaisen korti tuoma lisäetu isännille käänsi vaakakuppia entisestään kotijoukkueen suuntaan. Suomi onnistui kuitenkin tiiviillä puolustuspelillä ja äärimmäisen tehokkailla vastaiskuilla tekemään voittoon tarvittavat osumat ja tylsyttäämään isäntien terävimmän kärjen. Lähtökohdat tiistain otteluun ovat hyvin samankaltaiset, sillä Olympiastadionilla on vastassa hallitseva maailmanmestari Ranska.

Les Bleus varmisti jo MM-paikan – kierrätystä kokoonpanoon luvassa?

Didier Deschampsin valmentama Ranska varmisti lauantaisella 8-0 murskavoitolla Kazakstanista oman kisapaikkansa ensi kesän MM-karkeloihin. Toki vastus ei ollut kovimmasta päästä, mutta Ranska oli sanalla sanoen vakuuttavan tehokas lauantaina. Profiilipelaajat esiintyivät, kuten supertähtien kuuluukin esiintyä ja kolmikko Antoine Griezmann-Karim Benzema-Kylian Mbappe iskivät yhteensä seitsemän maalia ja haalivat vielä kolme syöttöä.

Ranska pelasi lauantaina varsin hyökkäysvoittoisella kokoonpanolla ja ryhmityksellä, sillä kentällä nähtiin hieman harvinaisempi 3-4-1-2 muodostelma. Pehmeästi puolustava Kazakstan pelattiin taitavilla ja nopeilla syötöillä täysin solmuun ja tähtipelaajat pääsivät herkuttelemaan maalijuhlien muodossa. Kuten sanottua, Ranska varmisti lauantaisella murskavoitolla MM-kisalippunsa, joten on erittäin todennäköistä, että Deschamps antaa vastuuta niille pelaajille, jotka lauantaina jäivät pienempään rooliin.

Huuhkajia vastaan aloittavassa kokoonpanossa nähdäänkin hyvin todennäköisesti ainakin Moussa Diaby sekä Wissam Ben Yedder. Myös keskikentän ihmismuurahainen N’Golo Kante saanee lepoaikaa ja hänen pelipaikalleen on tarjolla ainakin Matteo Guendouzi sekä Aurelien Tchouameni. Lauantaina huippuottelun pelannut laitahyökkääjä Kingsley Coman voi saada myös penkkikomennuksen ja hänen tilallaan aloittanee Lyon-pelaaja Leo Dubois, joka nähtiin Suomea vastaan avauksessa myös syyskuussa.

Suomen kannalta tilanne pysyy toki samana riippumatta siitä, millä kokoonpanolla Ranska ottelun aloittaa – isoja altavastaajia ollaan. Käsittämättömän leveällä rosterilla operoiva Ranska on perustasoltaan yksi maailman parhaista joukkueista, joten yksittäisten pelaajien muutokset kokoonpanossa eivät juurikaan käännä vaakakuppia Suomen eduksi. Suomi osoitti kuitenkin jo lauantaina, että itseluottamus on rautaa ja taistelutahtoa riittää. Paineettomassa tilassa pelaavalla Ranskalla on toivottavasti motivaation ja keskittymisen kanssa vaikeuksia, mikä parantaisi Suomen mahdollisuuksia yksittäisessä ottelussa suursuosikkia vastaan.

Suomi jatkanee voittavalla kokoonpanolla

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva tuskin tekee isoja muutoksia aloittavaan kokoonpanoonsa, sillä lauantaina kentällä uurastaneet soturit antoivat erittäin vahvoja näyttöjä ja heidän syrjäyttäminen kokoonpanosta herättäisi varmasti keskustelua. Toki loukkaantumistilanne ei ole ulkopuolisten eikä median tiedossa, joten yksittäiset kolhut voivat muuttaa asetelmaa ottelun alla.

Jukka Raitalan suora punainen kortti tietää automaattisesti poissaoloa tästä ottelusta ja hänet korvannee oikealla laidalla Albin Granlund. Suomi jatkanee kolmen topparin taktiikalla, sillä Balkanilla loistavasti esiintyneet O’Shaughnessy-Väisänen-Ivanov sementoivat huippuotteilla erittäin todennäköisesti paikkansa myös tämän ottelun avauksessa. Ranskaa vastaan Suomen alakerta tarvitsee eittämättä jalkanopeutta, jota tältä triolta löytyy parhaiten Huuhkajien nykypuolustuksesta.

Keskikenttä- ja hyökkäysosastolla Suomi jatkanee samalla 3-2 taktiikalla, jossa Lod-Schüller-Kamara uurastavat keskikentällä ja Pukki-Forss tekevät juoksuja kärjessä. Huippuvireeseen äitynyt Markus Forss on loistava lisä Huuhkajien hyökkäykseen, sillä hän on Ranska-puolustukselle vielä tuntematon nimi ja yllätysvalmis maalipyssy. Kanervan työkalupakista löytyy tarvittaessa kohtalaisia täsmäaseita jokaiselle osa-alueelle, mutta ottelun kulku näyttänee sen, mitä futistaikurin hatusta tarvitsee kaivaa ottelun aikana.

Etenkin Urho Nissilä pelasi todella laadukkaan toisen jakson Bosniassa, joten hänet nähtäneen Olympiastadionin nurmella vaihtopelaajan roolissa myös tiistaina. Myös Jere Uronen esiintyi lauantaina kentälle tulonsa jälkeen viimeisellä vartilla varsin energisesti ja jos pelikunto antaa myöten, niin hän saattaa korvata Jukka Raitalan myös avauksessa.

Vetomielessä ottelu on paha pähkinä purtavaksi

Vedonlyönnillisestä näkökulmasta ottelun lähtökohdat ovat hankalat, sillä toinen joukkue pelaa täysin paineettomasti, toinen taistelee vielä paikasta auringossa ja ettei homma menisi liian helpoksi, niin myös toisen ottelun (Ukraina-Bosnia&Hertsegovina) tapahtumat vaikuttavat myös tämän ottelun kulkuun Suomen kannalta. Peruslähtökohta on totta kai se, että Ranska on vieraskentällä iso suosikki, pitänee palloa enemmän ja Suomi joutunee puolustamaan sekä iskemään vastaan, kuten niin monesti aiemmin.

Vaikka Ranska on jo varmistanut paikkansa MM-viheriöillä, niin missään nimessä Les Bleus ei tule Suomelle ilmaisia pisteitä antamaan. Mahdolliset kokoonpanomuutokset avauksessa tarjoavat loistavia näyttöpaikkoja supertähtien takana pelipaikkaa väijyville pelaajille, jotka mielivät takuulla mukaan Ranskan MM-kisamiehistöön ensi kesänä. Syyskuussa Suomi oli vieraskentällä käytännössä täysin aseeton vaikka Ranska pelasi silloin ilman Kantea ja Mbappea. Vaikka Suomi nauttiikin ottelussa kotietua, niin asetelmat eivät syyskuisesta ottelusta juurikaan muutu – Ranska on iso suosikki.

Arvioni mukaan Ranska voittaa ottelun yli kuusi kertaa kymmenestä ja vieraiden nousseet kertoimet yltävät juuri ja juuri pelikohteeksi kerroinrajalla 1,64. Maalimäärä-vedoista ei tällä kertaa pelattavaa löydy, sillä ottelun over/under -kertoimet ovat asettuneet hieman liiankin hyvin paikoilleen. Heitetään pikku panoksen jännityspeli Ranskan voitolle, sillä perustasoltaan maailman kermaan kuuluva Les Bleus saattaa pitää maalintekoharjoitukset Huuhkajien kustannuksella.

Todennäköisyysarviot ja kerroinrajat:
  • 1X2: 15% – 24% – 61% (6,67 – 4,17 – 1,64)
  • Yli / Alle 2,5 maalia: 47% – 53% (2,13 – 1,89)
Pelivalinta:
  • Suomi – Ranska: 2, kerroin 1,72