Super Bowl 2022 (LVI) vedonlyönti: Ennakko ja pelivihjeet

Jälleen kerran on se aika vuodesta, kun koko urheilua sekä viihdettä seuraava kansa kerääntyy TV-vastaanottimien ääreen ja hiljentyy seuraamaan Pohjois-Amerikassa miteltävää supertapahtumaa. On Super Bowlin aika ja järjestyksessään 56. NFL-kauden huipennus otellaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa Los Angelesissa, Kaliforniassa. Ottelussa ovat vastakkain yllättäjä Cincinnati Bengals ja vuonna 2019 edellisen kerran mestaruudesta otellut Los Angeles Rams. Tässä ennakkopaketissa pureudumme Super Bowliin vedonlyönnin näkökulmasta, mutta nostamme esiin totta kai myös muita tavan katsojan näkökulmasta mielenkiintoisia pointteja.

Mitä, missä, milloin?

Kaikkien aikojen 56:s Super Bowl -tapahtuma näkee päivänvalon tänä vuonna Suomen aikaa maanantaina 14. helmikuuta kello 01:30 alkaen Yhdysvaltain länsirannikkolla. Paikallista aikaa ottelun ensivihellys kuuluu sunnuntaina 15:30 ja samalla koko Pohjois-Amerikka sekä muu maailma pysähtyy katsomaan tätä spektaakkelia. Super Bowl on yksi urheilu- ja koko muunkin maailman seuratuin yksittäinen tapahtuma ja hype sen ympärillä on ymmärrettävästi valtava.

Tämän vuoden Super Bowlissa kohtaavat yhden Super Bowlin vuonna 1999 voittanut Los Angeles Rams sekä Cincinnati Bengals, jonka seurahistoriasta ei mestaruutta löydy. NFC:n (National Football Conference) voittanut Rams esiintyi NFL:n loppuottelussa edellisen kerran vuonna 2019, mutta silloin tuloksena oli vähämaalinen 13-3 tappio New England Patriotsille. American Football Conferencesta finaaliin ponnistanut vierasjoukkue Bengals on historiansa aikana pelannut kolmesti Super Bowlissa, mutta yhtään mestaruutta tämä vuonna 1968 perustettu organisaatio ei ole pystynyt ottamaan.

Pelipaikkana toimii lähes viisi miljardia dollaria maksanut SoFi Stadium, joka sijaitsee Inglewoodissa. Tämä vuonna 2020 valmistunut urheilupyhättö vetää sisäänsä tapahtumasta riippuen 72 000 – 100 000 katsojaa ja oletettavasti mökki on tupaten täynnä tulevana sunnuntaina, kun Rams ja Bengals taistelevat amerikkalaisen jalkapallon himotuimmasta palkinnosta, Vince Lombardi Trophystä.

Yksi päänäyttämön erikoisuuksista on tuhat tonnia painava mediakuutio, joka pitää sisällään huimat 80 miljoonaa pikseliä. Tämä valtava The Oculus -nimeä kantava videonäyttö kiertää ympyrän muotoisena stadionin sisällä, joten näkyvyys stadionin jokaiselle istuimelle on taattu. Samsungin tuotantoa oleva medianäyttö tarjoaa 4K HDR-tasoista kuvaa, joten hidastuksilta ja tilastoilta ei voi välttyä SoFi Stadiumilla.

Itse ottelu alkaa Suomen aikaa maanantain puolella, mutta studiolähetystä ja ennakkotunnelmia pääsee Suomessa fiilistelemään jo puolenyön aikaan, kello 00:00. Tosifani ottaa totta kai seurantaan myös amerikkalaisen NFL Networkin tuottaman Gameday Morning -show’n, joka alkaa jo kello 16:00 Suomen aikaa Viaplay-palvelussa. Ohjelmassa käydään läpi lähtökohtia otteluun ja spekuloidaan todella kattavasti ottelusta ja kaikesta siihen liittyvästä.

Los Angeles Rams suosikkina otteluun

Kotijoukkue Los Angeles Rams lähtee otteluun suosikkina, mutta on NFL-maailmassa vuosien saatossa nähty isompiakin yllätyksiä kuin Bengalsin mahdollinen voitto. Ramsin tukipilarina toimii varman tasaisesti korkealla tasolla toimiva puolustus, jolta ei ole juurikaan notkahduksia tällä kaudella nähty. Rams oli runkosarjan neljäs NFC:n puolella ja pudotuspeleissä se on toistaiseksi raivannut tieltään Arizona Cardinalsin (34-11), Tampa Bay Buccaneersin (30-27) sekä San Fransisco 49ersin (20-17).

Vierasjoukkueen statusta tässä matsissa kantava Cincinnati Bengals oli vuosien ajan koko sarjan kynnysmatto ja nähtiinpä muutama vuosi sitten sesonki, jonka aikana joukkue hävisi kaikki runkosarjaottelunsa. Pitkäjänteinen työ ja onnistuneet varaukset ovat nostaneet joukkueen tasoa parin edellisen kauden aikana ja nyt työ alkaa tuottamaan hedelmää. Bengals oli AFC:n puolella runkosarjan neljäs, voittaen 17 ottelustaan kymmenen. Pudotuspeleissä Bengals on kaatanut toistaiseksi Las Vegas Raidersin (26-19), AFC:n runkosarjan voittaneen Tennessee Titansin (19-16) sekä viimeisimpänä Kans City Chiefsin (27-24). Chiefsiä vastaan joukkue oli jo 3-21 takamatkalla, mutta Burrowin sankariteot siivittivät ohiolaiset vielä jatkoaikavoittoon.

Perustasoltaan Rams on joukkueista laadukkaampi kokonaisuus, mutta Bengals on esittänyt valtavaa venymistä tällä kaudella ja nuorten supertähtiensä ansiosta sen menestysmahdollisuuksia ei voi aliarvioida tässä ottelussa. Yksittäisiä otteluita voitetaan hyökkäämällä, mutta mestaruuksia puolustamalla, joten kerroinasetelmassa Rams on oikeutetusti yli kuusi kertaa kymmenestä voittava suosikki.

Seuraa näitä pelaajia

SoFi Stadiumin nurmi vilisee sunnuntain ja maanantain välisenä yönä toinen toistaan kovempia tähtipelaajia ja jefu-sotureita, mutta otetaan kiinni muutamista molempien joukkueiden tärkeimmistä pelaajista, jotka pystyvät ratkaisemaan tämän ottelun suuntaan tai toiseen omalla panoksellaan.

Aloitetaan kotijoukkue Los Angeles Ramsin tärkeimmistä pelaajista ja polkaistaan homma käyntiin pelinrakentaja Matthew Staffordista. Alempaa löydät luonnollisesti tietoa myös Cincinnati Bengalsin profiilipelaajista.

Los Angeles Rams:

QB Matthew Stafford

34-vuotias Stafford oli vuoden 2009 NFL:n varaustilaisuuden ensimmäinen valinta. Detroit Lions varasi Tampa Baysta kotoisin olevan nuorukaisen ja hän syrjäytti seuran aiemman pelinrakentajan Daunte Culpepperin heti tulokaskaudellaan. Stafford kärsi lukuisista vammoista uran alkuvaiheilla ja mm. Miehen olkapää on operoitu ainakin kertaalleen. Kolmannella Detroit-kaudellaan Stafford sai vihdoin ulosmitattua potentiaalinsa ja hänestä tuli 3. kaudellaan NFL-historian neljäs yli 5 000 jaardia yhden kauden aikana heittänyt pelinrakentaja.

Kahdentoista Detroitissa vietetyn kauden jälkeen Stafford treidattiin täksi kaudeksi Los Angeles Ramsiin ja debyyttikausi Kalifornian auringon alla on ollut vahva. Vahvakätinen heittäjä on toistaiseksi syöttänyt 4 886 jaardia ja johdattanut Ramsin Super Bowliin. Ramsin aggressiivinen pelikirja vaatii vahvan sekä monipuolisen heittokäden ja tähän huutoon Stafford on pystynyt vastaamaan hienosti. Ramsin päävalmentaja Sean McVay onkin täysin aiheellisesti kehunut ykköstykkiään läpi kauden.

WR Cooper Kupp

28-vuotias laitahyökkääjä on ollut tällä kaudella yksi Ramsin tärkeimmistä palasista ja Kuppin sensaatiomaisen runkosarjan kruunasi ns. Triple Crown -kunnia. Eniten jaardeja, kiinniottoja sekä touchdowneja runkosarjassa nakuttanut laituri on ollut toistaiseksi pudotuspeleissä lähes pysäyttämätön ja yhteispeli QB Staffordin kanssa on ollut ajoittain todellista erotiikkaa lajia seuraavalle kansalle. Hänen vastaanotto- ja juoksupeli tulee olemaan isossa osassa tässäkin ottelussa ja Bengals-puolustus tulee kokemaan varmasti kauhunhetkiä Kuppin kanssa. Koko nelivuotisen uransa Ramsia edustanut Kupp on juossut tällä kaudella yhteensä 1 947 jaardia.

WR Odell Beckham

29-vuotias Beckham on Kuppin tavoin laitahyökkääjä ja myös hänen panoksensa on Ramsin menestyksen kannalta avainasemassa. Vuoden 2014 varaustilaisuudessa ensimmäisella kierroksella numerolla 12 varattu Beckham on edustanut uransa aikana New York Giantsia sekä Cleveland Brownsia, mutta pelillinen koti löytyi toden teolla vasta tällä kaudella, kun mies teki vuoden sopimuksen Los Angeles Ramsin kanssa. Siirron takana oli miehen oma halu päästä pois Clevelandista Kalifornian auringon alle.

Vaikka Beckham on tehnyt tällä kaudella ”vain” viisi touchdownia, niin hänen juoksuvoimansa on ollut merkittävässä osassa Ramsin menestystä. Kausi alkoi ns. Kolmantena laitahyökkääjänä, mutta Robert Woodsin loukkaantuminen nosti miehen laituriosaston kakkospaikalle ja komennus tositoimiin on tuottanut tulosta. Juostuja jaardeja on pallon kanssa tällä kaudella yhteensä 537 ja syvällä vastustajan linjassa viihtyvä Beckham tulee varmasti saamaan maalipaikkoja Staffordin pitkistä syötöistä.

Cincinnati Bengals:

QB Joe Burrow

Vuoden 2020 ykkösvarauksen toinen kausi NFL:ssä on ollut todellista ilotulitusta. Tulokaskausi päättyi viime vuonna kymmenen ottelun jälkeen polvivammaan, mutta tällä sesongilla mies on ollut omalla pelipaikallaan koko sarjan ehdotonta parhaimmistoa ja johdattanut viime kausina pahasti kontanneen Bengalsin aina Super Bowliin saakka. Syötettyjä jaardeja on tältä kaudella kasassa huimat 4 611 ja syötettyjä touchdowneja 34. Viimeisimpänä sankaritekona Burrow syötti joukkueensa 3-21 tappioasemasta jatkoaikavoittoon (27-24) konferenssifinaalissa Kansas City Chiefsiä vastaan.

Nuoren tähtipelaajan hermot tuntuvat olevan jääkylmät missä paikassa tahansa ja hänestä voi hyvällä syyllä povata uutta Tom Bradya sarjaan. Burrowin heittovalikoima on Staffordin tapaan todella monipuolinen ja tarvittaessa mies pystyy pallon kanssa juoksupeliin itsekin. Tässä ottelussa Burrow joutuu laittamaan palloa hanakasti liikkeelle, sillä Rams vyöryttänee armotta painetta nuorelle pelinrakentajalle. Ramsin hyökkyäksen pitkän heittopelin vastakohtana Burrow ja Bengals saattavat tarjota tässä ottelussa paljon lyhyttä heittopeliä. Tarvittaessa nuori pelinrakentaja osaa ja pystyy tarjoamaan pitkiäkin syöttöjä laitureille.

WR Ja’Marr Chase

21-vuotias Chase on ollut tulokaskaudellaan Burrowin tavoin todellinen jättisensaatio. Tämä tutkapari pelasi yhdessä jo Louisiana Statessa yliopistoaikana ja samoista superotteista on tällä kaudella saanut nauttia myös NFL-kansa. Chase on rikkonut tällä kaudella lukuisia tulokasennätyksiä ja hän tulee nopeudellaan aiheuttamaan takuulla harmaita hiuksia myös Rams-puolustukselle tässä ottelussa. Chase palkittiin täysin ansaitusti vuoden tulokashyökkääjäksi. Tällä kaudella juostut 1 445 jaardia ja 13 touchdownia kertovat miehen tehokkuudesta.

Chase on takuuvarmasti merkitty mies Rams-puolustuksella ja päällystakin virkaa tässä ottelussa hoitanee Rams-kulmapuolustaja Jalen Ramsey. Burrow pyrkii varmasti tavoittelemaan Chasea pitkillä syötöillä, mutta mikäli pelinrakentaja ei pysty pelaamaan tarvittaa aikaa laiturilleen, niin Chase saattaa pelata lähempänä hyökkäyslinjaa ja pyrkiä juoksemaan jaardeja lyhempien syöttöjen turvin. Jos Burrow-Chase -duo jatkaa huipputasollaan, niin tämä kaksikko voi ratkaista organisaatiolleen historian ensimmäisen Super Bowl -mestaruuden.

WR Tee Higgins

Viime kaudella kovaa jälkeä Bengals-paidassa tehnyt Higgins kärsi alkukaudella loukkaantumisista, mutta nuori laituri on toipunut vammoista ja peli on parantunut talven mittaan tasaisin askelin. 1 091 juostua jaardia ja kuusi touchdownia on kelpo suoritus 23-vuotiaalle Higginsille, jonka parhaat vuodet ovat Chasen ja Burrowin tapaan vielä edessä. Loppukaudesta Higgins otti yhä isompaa roolia Bengalsin hyökkäyspelissä, kun vastustajien puolustus alkoi keskittymään Chasen ulospelaamiseen.

Higginsin vahvuutena ovat miehen tyypillisesti juoksemat takakentän taktiset kuviot, mutta tässä ottelussa pelinrakentaja Burrow tuskin saa yhtään ylimääräistä aikaa ja näin ollen Higginsistä ei päästä ehkä näkemään parasta puolta. Jos Burrow saa rakentaa rauhassa, niin myös Higgins pääsee toden teolla irti ja se tietää Rams-puolustukselle kiirettä. Chasen tapaan todella mielenkiintoinen ja viihdyttävä seurattava.

WR Tyler Boyd

Bengalsin raudanlujan laituriosaston täydentää 27-vuotias Tyler Boyd, joka on Bengalsin oma varaus vuodelta 2016. Vasta toisella kierroksella varattu Boyd ei ollut potentiaaliltaan Chasen ja Burrowin kaltainen supertähti, mutta tuulennopea laituri on nakuttanut tasaisesti tuhannen jaardin keskiarvolla viime vuosina. Tämän kauden saldo näyttää lukuja 828 ja viisi tehtyä touchdownia.

Boyd saattaa saada tässä ottelussa isoa roolia, sillä Chasen ja Higginsin päällystakkimainen vartiointi sekä Burrowin mahdollinen lyhytsyöttöpeli sopii Boydille kuin nenä päähän. Jos Burrow ei saa aikaa ja hän joutuu turvautumaan lyhyisiin heittoihin, niin tehtaan takuulla toimiva Boyd on luottomies, joka tulee saamaan palloa paljon. Boydin ominta toiminta-aluetta ovat juuri lyhyet heitot pelinrakentajalta ja tässä matsissa niitä voi olla tarjolla reilusti.

Super Bowl vedonlyönti

Super Bowl eli NFL:n loppuottelu on yksi maailman suosituimmista vedonlyöntitapahtumista ja eri vedonlyöntisivuille ja bookkereille lyödään panoksia sisään tästä yksittäisestä matsista miljardien eurojen ja dollarien edestä. Viime vuonna pelkästään Yhdysvalloissa lyötiin vetoa Super Bowliin noin seitsemän miljardin dollarin edestä. Super Bowl on myös tapahtuma, johon panoksia asetetaan ottelun mahdollisen voittajan lisäksi myös kymmeniin erilaisiin viihde-pelikohteisiin.

Parhaiten Super Bowl -vedonlyönnissä saa irti hyödyntämällä tarjolla olevat bonukset sekä muut tarjoukset, joista pelaaja pääsee lunastamaan ilmaisvetoja sekä muita rahanarvoisia etuja. Monilla vedonlyöntisivustoilla onkin juuri Super Bowliin kohdennettuja tarjouksia, mutta kannattaa totta kai hyödyntää myös tarjolla olevat bonuseurot.

Vetovihjeet Super Bowl 2022

Kuten jo aiemmissa kappaleissa kerroimme, niin suosikkina otteluun lähtee kotikentällään pelaava Los Angeles Rams. Tasaisesti korkealla tasolla suorittava Rams nojaa väkivahvaan puolustukseen, mutta kyllä joukkueelta löytyy osaamista myös hyökkäyspelaamiseen. QB Stafford on parhaimmillaan koko sarjan parhaimmistoa, mutta ajoittain hieman epätasaiset otteet ovat olleet jenkkipelaajan riesana tällä kaudella. Hyökkäys-osasto on kuitenkin varmasti viritetty äärimmilleen tähän huipputärkeään kamppailuun.

Ramsin puolustus on liigan ehdotonta parhaimmistoa ja paras näyte sen huikeasta osaamisesta saatiin pudotuspeleissä Tampa Bay Buccaneersia vastaan. Runkosarjassa Tom Bradyn tähdittämä Buccaneers oli koko NFL:n toiseksi tehokkain, mutta Ramsia vastaan Bucs sai tehtyä ensimmäisen maalinsa vasta aivan kolmannen neljänneksen viimeisillä hetkillä.

Bengalsin kausi on ollut veitsenterällä monta kertaa näiden pudotuspelien aikana, mutta kuin ihmen kaupalla joukkue on onnistunut nousemaan voittajaksi kerta toisensa jälkeen. Bengalsin saldo pudotuspeleistä on kolme voittoa, mutta jokaisessa kolmessa ottelussa sen hyökkäys on edennyt vähemmän kuin vastustajan, joten ottavana osapuolena se on otteluissa ollut. Joukkueen ehkä suurin heikkous löytyy hyökkäyksen linjasta, johon Rams tulee varmasti iskemään kovaa kiinni.

Bengals-pelinrakentaja Burrowilta pyritään takuulla pelaamaan kaikki ylimääräinen aika pois ja luvassa voi olla myös isoja säkityksiä. Burrow säkitettiin runkosarjassa yhteensä peräti 51 kertaa ja näissä pudotuspeleissä pelkästään Tennessee Titans säkitti nuoren tähtipelaajan huimat yhdeksän kertaa. Burrowilla ja Bengalsilla on tällä kertaa vastassa Aaron Donaldin johtama puolustus, joten yhtään ylimääräistä aikaa tai tilaa ei ole luvassa.

Rams nauttii ottelussa kotietua ja sen tasaisen varma suorittaminen on vakuuttanut allekirjoittaneen siitä, että kolme vuotta sitten kirvelevän tappion Super Bowlissa kärsinyt joukkue nappaa Vince Lompardi Trophyn itselleen.

Ramsia lapulle ja nauraen pankkiin

Vaikka altavastaajien kelkassa on usein mukava olla, niin valitettavasti vedonlyöntiä ei kannata harrastaa tunteella vaan taidolla ja järjellä, niin pelivalinta osuu tällä kertaa ennakkosuosikki Los Angeles Ramsiin. Vedonvälittäjät ja sivustot ovat antaneet otteluun 3,5 – 4,5 pisteen tasoituksia Bengalsille. Uskomme, että Bengalsin huima tuhkimotarina päättyy tähän otteluun ja Rams nappaa selvän voiton useamman pisteen marginaalilla.

Pelivalinnat:

Super Bowl televisiointi Suomessa

Yksi joka vuosi runsaasti tapahtuman ympärillä keskuttelua herättänyt asia on totta kai tapahtuman televisiointi ja siihen liittyvät seikat. Mistä ottelun näkee, joutuuko katseluoikeudesta mahdollisesti maksamaan jotain ja niin edelleen. Ei hätää, sillä olemme selvittäneet kaikki asiat puolestasi ja nyt onkin aika vastata televisiointiin liittyviin kysymyksiin. Yhdysvalloissa Super Bowlin televisiointi kiertää Foxin, NBC:n ja CBS:n välillä ja tänä vuonna järjestysvuorossa on NBC.

Suomessa amerikkalaisen jalkapallon kuninkuussarjan NFL:n televisiointioikeudet on Viasatilla ja se näyttää ottelun ennakkostudioineen ja spekulaatioineen suoratoistopalvelussaan Viaplayssa sekä V Sport+ Suomi -kanavalla. Viaplay on kuukausimaksullinen palvelu, joten sieltä ottelua voivat seurata luonnollisesti vain tilaajat. Jos sinulla ei ole aktiivista tilausta Viaplay-palveluun, niin ei hätää, sillä voit katsoa ottelua suorana ja ilmaiseksi suoraan TV:stä V Sport+ Suomi -kanavalta, mikäli sinulla on DNA:n tai Telian kaapeliverkko.

Kanava on maksuttomasti katsottavissa perjantaina 11.2. klo 16:00 – maanantaihin 14.2. klo 10:00 asti DNA:n ja Telia-tv:n kaapeliverkossa, joten voit katsoa tätä sporttiin erikoistunutta kanavaa maksutta läpi viikonlopun.

Ottelun selostavat suomalainen NFL-ääni Mika Laurila ja asiantuntijakommentaattorina toimii juuri Suomen amerikkalaisen jalkapallon maajoukkueen päävalmentajaksi nimetty Mikko Koikkalainen. Tämä duo on kotimaisen NFL-skenen ehdottomasti kovimpia tekijämiehiä ja etenkin Laurilan rauhallinen ja samettisen pehmeä selostustyyli sekä selkeä artikulaatio ovat kuin musiikkia katsojan korville. Koikkalaisen raudanluja osaaminen lajin parista tuo katsojalle puolestaan pelin teknistä ja taktista puolta esiin monipuolisesti.

TV-tiedot:

  • Viaplay (maksullinen palvelu).
  • Dna: V sport+ Suomi on katsottavissa DNA:n kaapeliverkon talouksissa (kanavapaikka 79).
  • Telia-tv: V sport+ Suomi on katsottavissa Telia TV -asiakkailla. Kanava avataan maksutta myös kaapeliverkkoon (kanavapaikka 185).

Super Bowl 2022 puoliaikashow

Itse ottelun lisäksi Super Bowl tarjoaa totta kai myös paljon oheistapahtumaa ja yksi ehdottomasti eniten mielenkiintoa herättävistä aiheista on vuodesta toiseen puoliajalla nähtävä show ja esiintyjät. NFL on myynyt puoliaikashow’n ja virallisesti tämä ottelun puolessa välissä nähtävä show kantaa nimeä Pepsi Super Bowl LVI Halftime Show. Viime vuonna pääesiintyjänä toimi kanadalainen The Weeknd.

Tänä vuonna esiintymislavalle nousee useampi nimi, kun puoliaikaviihteestä vastaavat Eminem, Dr. Dre, Snoop Dogg, Kendrick Lamar sekä Mary J. Blige. Luvassa on siis takuuvarmaa viihdettä ja useampi jättihitti, kun tämä viisikko valtaa lavan ottelun puoliajalla. Jos haluat herätä ottelun sijaan katsomaan pelkän puoliaikashow’n, niin suosittelemme laittamaan kellon soimaan 03:00 maanantaina.

Liput ja hinnat

Liput Super Bowliin ovat tunnetusti himotuimpia kuin mihinkään muuhun yksittäiseen urheilutapahtumaan. Valtava kysyntä nostaa tietysti lippujen hinnat pilviin ja aivan tyhjin taskuin ei kannata lippuostoksille suunnata. NFL jakaa vuosittaisen Super Bowlin lipuista noin puolet seuroille, yhteistyökumppaneille sekä medioille ja loppuosa laitetaan yleiseen myyntiin.

Vapaasta myynnistä lippuja saa eri katsomonosista ja sijainnista riippuen halvimmillaan noin tuhannella US dollarilla, mutta joskus hinnat voivat kohota jopa kymmeniin tuhansiin dollareihin. Tapahtuman lähestyessä hinnat yleensä nousevat moninkertaisiksi ja lehtereille mielivä kansa rahastetaan kuiviin. Kaikista varmin keino nauttia tästä viihteestä onkin ladata hyvät eväät jääkaappiin ja seurata ottelua TV:n välityksellä omalta kotisohvalta.