Super Bowl 2023 (LVII) – Joukkueet, ennakko, vedonlyönti ja televisiointi

Yksi vuoden seuratuimmista urheilutapahtumista on kohta taas täällä, kun helmikuun toisena viikonloppuna Arizonassa sijaitsevalla State Farm Stadiumilla on luvassa Super Bowl LVII. Ottelussa kohtaavat Philadelphia Eagles sekä Kansas City Chiefs. Itse ottelun lisäksi Super Bowl 2023 tarjoaa totta kai myös huipputasokkaan puoliaikashow’n, jonka päätähtenä häärii tällä kertaa keikkailutaukonsa päättävä Rihanna. Tästä artikkelista löydät kaikki oleelliset tiedot tämän vuoden Super Bowlista!

Super Bowl LVII – mitä, missä, milloin?

Amerikkalaisen jalkapalloilun NFL:n loppuottelu Super Bowl on vuosittain yksi maailman suurimmista ja seuratuimmista urheilutapahtumista. Ensimmäisen kerran vuonna 1967 järjestetty Super Bowl pelataan tänä vuonna helmikuun toisena viikonloppuna, sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa. Tämän vuoden Super Bowl on järjestyksessään 57. ja tällä kertaa mestaruudesta ottelevat Philadelphia Eagles ja Kansas City Chiefs, joista jälkimmäinen oli mukana jo vuonna 1967 samassa ottelussa.

Tämän vuoden mestaruusottelu pelataan Arizonan osavaltiossa, Glendalen kaupungissa State Farm Stadiumilla, joka toimii NFL-seura Arizona Cardinalsin kotikenttänä. Vuonna 2006 valmistunut stadion vetää sisäänsä tapahtumasta riippuen noi 65 000 katsojaa ja siellä on pelattu Super Bowl kahdesti aiemmin. Vuonna 2008 Super Bowl XLII:ssä New York Giants yllätti New England Patriotsin lukemin 17-14. Edellisen kerran NFL:n mestaruus ratkaistiin State Farm Stadiumilla vuonna 2015, kun Super Bowl XLIX:ssä New England Patriots kaatoi Seattle Seahawksit 28-24 ja otti samalla seurahistoriansa neljännen mestaruuden.

Tämän vuoden Super Bowlissa kohtaavat kuluvan kauden kiistatta kaksi parasta joukkuetta, sillä kumpikin joukkue voitti oman konferenssissa lähes näytöstyyliin ja finaalissa on luvassa todellinen NFL-fanien herkkupala. Pelinrakentajat ovat luonnollisesti suurennuslasin alla Super Bowlissa ja tänäkin vuonna tarjolla on kahden todella laadukkaan QB:n kohtaaaminen, kun Eaglesin Jalen Hurts kohtaa Chiefsin supertähti Patrick Mahomesin johtaman hyökkäyksen.

Super Bowl on luonnollisesti myös osa amerikkalaista viihdekoneistoa ja siksi tapahtuman ympärille rakennetaan valtavia pienempiä tapahtumia ja se on viikkojen ajan kaikkien ihmisten huulilla ennen ja jälkeen ottelun. Myös puoliaikashow’ta seurataan ympäri maailman silmä kovana ja tämän vuoden Super Bowlissa puoliaikashow’n pääesiintyjänä toimii Barbadoksella syntynyt Rihanna, joka on urallaan esiintynyt kolmesti myös Suomessa.

Super Bowlia on kuluvalla kaudella Suomessa näyttänyt suoratoistopalvelu Cmore, josta on päässyt katsomaan kaikki runkosarjan ottelut. Muutamia otteluita on näytetty kauden aikana myös Sub-kanavalla. Tämän vuoden Super Bowlia pääsee seuraamaan ilmaiseksi ilman tilausta, sillä maikkarina tunnetu MTV3 näyttää Super Bowlin ennakkostudioineen ilmaiseksi kello 22:35 alkaen sunnuntaina 12. helmikuuta. Nippelitietona mainittakoon, että 30 sekunnin mainos Foxin lähetykseen maksaa tänä vuonna 7 miljoonaa US dollaria.

Super Bowl LVII (2023) lyhyesti:

  • Päivä: 13.2.2023
  • Kick-off: 01:30 Suomen aikaa
  • Paikka: State Farm Stadium (Glendale, Arizona)
  • Kansallislaulu: Chris Stapleton
  • Puoliaikashow: Rihanna
  • Ottelun päätuomari: Carl Cheffers
  • TV: Cmore & MTV

Vastakkain kaksi laatujoukkuetta – Eagles niukka suosikki kertoimien valossa

Super Bowlissa kohtaavat vuosittain aina kiistatta amerikkalaisen jalkapalloilun ykkössarjan NFL:n kaksi parasta joukkuetta ja niin tänäkin vuonna. Nimellistä kotijoukkueen virkaa 57:ssä Super Bowlissa kantaa Philadelphia Eagles, jonka kausi on ollut todellinen menestys toistaiseksi. Runkosarjassa Eagles oli NFC:n (National Football Conference) paras joukkue 82,4:n voittoprosentilla. Perussarjan seitsemästätoista ottelusta kotkat voittvat neljätoista ja hävisivät vain kolmesti. Piste-ero oli vakuuttava 477:344.

NFC:n itäisen divisioonan selvästi voittanut Eagles on ollut tasaisen vakuuttava läpi kauden ja toistaiseksi kauden heikoin hetki osui runkosarjan loppupuolelle vuodenvaihteeseen, kun joukkue hävisi perättäisinä viikonloppuina putkeen. Ensin laatujoukkue Dallas Cowboys kaatoi kotikentällään Eaglesin pistein 40-34 ja uutenavuotena pelatussa ottelussa Eagles kompastui kotikentällään New Orleans Saintsia vastaan 10-20. Eagles on voittanut Super Bowlin kerran aikaisemmin vuonna 2017, kun Minneapoliksessa pelatussa loppuottelussa kaatui New England Patriots 41-33.

Vierasjoukkueen virkaa tämän vuoden Super Bowlissa kantaa Kansas City Chiefs, joka on Eaglesin tapaan kohtalaisen tuore Super Bowl -voittaja. Helmikuussa 2020 joukkue pääsi nostamaan mestaruuspyttyä ensimmäistä kertaa pitkän tauon jälkeen, kun San Francisco 49ers kaatui Miamissa pelatussa loppuottelussa lukemin 20-31. Tuon ottelun arvokkaimpana pelaajan palkittiin koko sarjan pelinrakentajaeliittiin nuoresta iästään huolimatta kuuluva Patrick Mahomes. Seuraavalla kaudella joukkue selvitti tiensä jälleen kerran Super Bowliin, mutta silloin tuloksena oli tappio Tampa bay Buccaneersille.

Kuluvalla kaudella Mahomes ja Chiefs on ollut jälleen kerran totutun vakuuttava ja oman konferenssinsa (AFC, American football) Andy Reidin luotsaama miehistö voitti vakuuttavalla 82,4%:n voittoprosentilla. Kauden aikana tuli ainoastaan kolme tappiota ja loput 14 ottelua ”The Legion of Zoom” lempinimellä tunnettu joukkue voitti. Kauden yhteismaaliero oli vielä Eaglesiakin vakuuttavampi – 496:369, joka kuvastaa hyvin sitä minkälaisella tulivoimalla Chiefs hyökkäyksiä otteluiden aikana vyöryttää. Lähes 30 pisteen keskiarvolla maaleja runkosarjassa iskenyt Chiefs on kiistatta yksi sarjan tulivoimaisimpia ellei jopa tulivoimaisin.

Super Bowl LVII vedonlyönti

Jos on Super Bowl valtava tapahtuma niin viihdearvoltaan kuin urheilullisestikin, niin ison osansa huomiosta ottelun ympäriltä kerää myös vedonlyönti, jota on viime aikoina laillistettu yhä useammassa osavaltiossa ympäri USA:ta. Jos haluat katsoa tarkempaa tietoa osavaltiokohtaisessta vedonlyönnistä, niin suosittelemme perehtymään laatua huokuvaan Sportsbettingapp -sivustoon, joka tarjoaa kattavan tietopaketin USA:n vedonlyönnistä.

Super Bowl on vuosittain yksi suurimmista ellei suurin tapahtuma, joka kerää vedonlyöntiyhtiöllä valtavan määrän panoksia. Viime vuoden Super Bowliin lyötiin pelkästään Las Vegasin alueella vetoja yli 150 miljoonan dollarin edestä. Nevadan peliviranomaiset vahvistivat tiedon pian päättyneen Super Bowlin jälkeen. Tämä valtava summa rahaa panostettiin pelkästään Las Vegasin alueella, joten globaalisti tapahtumaan iskettiin vielä moninkertaisesti panoksia.

Super Bowliin on luonnollisesti tarjolla jopa tuhansia erilaisia pelikohteita ja pelaajille on tarjolla toinen toistaan erikoisempia kohteita aina puoliaikashow’n tapahtumista, ottelun arvokkaimpaan pelaajaan sekä satoihin muihin tapahtumiin. Suosituimpia pelikohteita ovat totta kai perinteiset moneyline -kohteet, joissa ottelun voittajaa pelataan sekä over/under -kohteet joissa puolestaan lyödään vetoa maalimäärästä. Myös erilaiset tasoitusvedot ovat suosittuja pelikohteita NFL:n ja sitä myötä tietysti myös Super Bowlin parissa.

Vetoveljet laatii totta kai oman vihjeensä tämän vuoden Super Bowliin ja sen pääsee lukemaan kaikista helpoiten loppuviikosta Vihjeet-välilehdeltämme, kun NFL-asiantuntijamme saa oman, pelkästään vedonlyöntiin erikoistuneen otteluennakkonsa julkaistua sivuillamme. Muista myös hyödyntää Bonukset-välilehdeltämme löytyviä uuden asiakkaan tarjouksia Super Bowliin!

Seuraa näitä asioita ottelun aikana

Mielenkiintoisen lisämausteen otteluun tuo myös veljesparin kohtaaminen ensimmäistä kertaa Super Bowlin historiassa. Kansa City Chiefsiä edustava Travis Kelce kohtaa vanhemman veljensä Jason Kelcen, joka pelaa Eagles-paidassa. Kumpikin pelaaja löytyy oman joukkueensa hyökkäyslinjasta, sillä Travis pelaa TE (tight end)-paikalla ja kaksi vuotta vanhempi Jason puolestaa hyökkäyslinjan keskushyökkääjä, center-paikkaa.

Myös valmennuspuolella on tarjolla varsin mielenkiintoinen kohtaaminen, sillä pelitaktisten oivallusten lisäksi muhkeista viiksistään tunnetuksi tullut Chiefs-käskijä Andy Reid on aiemmin urallaan valmentanut Eaglesia peräti 14 kautta. Kyseessä on täysin ainutlaatuinen kohtaaminen myös 64-vuotiaalle valmentajalle, joka on aiemmin julkisuudessa antanut reilusti tunnustusta Eaglesille.

Mahomes vs. Hurts. Kuten jo aiemmin mainittua, pelinrakentajien välinen mittelö on joka vuosi Super Bowlissa yksi mielenkiintoisimmista seurattavista. Tällä kertaa vastakkain on kaksi parhaassa iässä olevaa pelinrakentajaa, joista Mahomesilla on jo Super Bowl -mestaruus sekä loppuottelun MVP-palkinto vyöllään. Eagles-QB Hurts on 24-vuotias ja Chiefsin hyökkäystä johtava Mahomes 27-vuotias.

Super Bowl 2023 – televisiointi ja livestream

NFL:n televisiointi- ja lähetysoikeudet siirtyivät tälle kaudelle MTV:lle, joka on lähettänyt otteluita suomalaisille NFL-faneille Cmore-suoratoistopalvelun kautta. Muutamia otteluita on kauden aikana näytetty myös ilmaiseksi TV:n kautta, kun Subilla on nähty muutamana sunnuntai-iltana huipputasoista amerikkalaista jalkapalloa ilmaiseksi. Super Bowl näkyy tänä vuonna maksutta kaupallisella MTV3-kanavalla sunnuntaina kello 22:35 alkaen. Itse ottelu on vuorossa vasta n. Kello 01:30, joten luvassa on muhkea ennakkopaketti studioineen ennen ottelua.

Luonnollisesti ottelua pystyy seuraamaan myös Cmore-suoratoistopalvelun kautta, jossa ennakkospekulaatioita ja itse ottelua pääsee seuraamaan ilman mainoksia. Maikkarin TV-lähetyksessä on luvassa runsaasti mainoksia, joten jos haluat maksimoida katselukokemuksen, niin suosittelemme Cmoren palvelua. Studion kokoonpanosta ei ole vielä tietoa, mutta isäntänä toiminee sanavalmis Petri Pasanen ja selostuksesta vastaa sinivalkoinen NFL-ääni Mika Laurila.