Turnausennakko CS:GO IEM Winter 2021

CS:GO-vuoden 2021 toiseksi viimeinen turnaus alkaa torstaina 2. joulukuuta 2021, kun kalenterissa on Tukholmassa pelattava IEM Winter 2021. Reilun viikon kestävässä turnauksessa on palkintorahaa jaossa 250 000 dollaria ja pääpalkinnosta on mukana taistelemassa myös suomalaisorganisaatio ENCE. Maailman tämän hetken kiistaton ykkösjoukkue Natus Vincere ei ole mukana tässä tapahtumassa ja se avaa tietenkin mahdollisuuksia useammalle voittajakandidaatille. Odotettavissa onkin sekä pelillisesti, että vedonlyöntimielessä todella mielenkiintoinen ja tapahtumarikas turnaus.

IEM Winterissä mukana 16 joukkuetta

Länsinaapurissamme Ruotsissa pelattava IEM Winter 2021 on tämän CS:GO-vuoden toiseksi viimeinen LAN-turnaus ja tässä tapahtumassa on mukana yhteensä 16 joukkuetta kolmesta eri maanosasta (Eurooppa, Aasia, Pohjois-Amerikka). IEM Winter 2021 on viimeinen turnaus ennen vuoden päättävää Blast Premier World Finalia, joka pelataan juuri ennen joulua Kööpenhaminassa. Blastin turnauksessa on mukana vain kahdeksan ennalta karsittua joukkuetta, joten tämä Tukholmassa pelattava IEM Winter 2021 on monelle joukkueelle tämän kauden viimeinen LAN-turnaus.

IEM Winterissä mukana olevat joukkueet ovat joko turnausjärjestäjä ESL:n partner teameja, ESL World rankingin kautta mukaan päässeitä tai eri maanosien suljetuista karsinnoista tähän turnaukseen karsineita tiimejä. Valtaosa tiimeistä on Euroopasta, mutta mukana on myös yhdet edustajat sekä Pohjois-Amerikasta (GODSENT), että Aasiasta (TYLOO). Eurooppa on tunnetusti kantanut kirkkainta CS:GO-valtikkaa jo pidemmän aikaa, mutta toki muistakin maanosista on tarjolla säännöllisesti laadukkaita joukkueita näihin kansainvälisiin suurturnauksiin.

Mukana olevat kuusitoista joukkuetta on jaettu alkusarjassa kahteen kahdeksan joukkueen lohkoon, joista edetään muista turnauksista tuttuun tapaan double elimination -systeemin kautta eteenpäin. Kahdella voitolla pääsee jatkoon, kahdella tappiolla puolestaan joutuu kotimatkalle. Avausottelut pelataan BO1-formaatilla ja ns. kuolemanottelut puolestaan BO3-systeemillä. Joukkueiden tulee olla siis todella hereillä avausotteluissa, sillä usein nämä paras yhdestä -ottelut antavat yllätysmahdollisuuksia myös altavastaajille.

Lohkon voittajat etenevät suoraan välieriin ja kolme seuraavaksi parasta puolestaan jatkaa turnaustaan puolivälierissä. Finaalia lukuunottamatta kaikki pudotuspelit pelataan BO3-systeemillä, joka onkin mielestämme ainut ja oikea vaihtoehto paremmuuden selvittämiseen. Turnauksen finaali pelataan pelaajien aiemmasta kritiikistä huolimatta BO5-menetelmällä, joten mestaruuteen vaaditaan kolme karttavoittoa. Yleisölle tämä toki tarjoaa viihdettä koko rahan edestä, mutta pelaajat ovat kritisoineet varsin kovaäänisesti näitä parasta viidestä -ottelusarjoja.

Turnaus käynnistyy torstaina 2. joulukuuta ja finaali pelataan reilun viikon kuluttua sunnuntaina, 12. joulukuuta. Palkintopotissa on jaettavaa rahaa yhteensä 250 000 dollaria, joista mestari kuittaa totta kai isoimman osan – 100 000 dollaria. Toiseksi sijoittuneelle on luvassa 42 000 dollaria ja siitä alaspäin sijoittuneet kuittaavat pienempiä palkintorahoja.

NaVi poissa Tukholmasta, mahdollisia mestarikandidaatteja useampi

Varsin mielenkiintoisen lähtökohdan tähän turnaukseen tuo se, että viime aikoina CS:GO-kenttiä lähes totaalisesti dominoinut ja tämän hetken kiistattomasti maailman paras joukkue Natus Vincere ei ole mukana Tukholmassa. Tämä avaa tietenkin loistavan mahdollisuuden monelle muulle huippujoukkueelle hakea balsamia haavoihin ja nostella mestaruuspyttyä vielä tämän vuoden puolella.

Vaikka turnauksessa on mukana 16 eri joukkuetta, niin todellisuudessa potentiaalisia voittajoukkueita tässä porukassa ei ole yhtä montaa, sillä mukana on muutama selvästi muita heikompi joukkue, joiden en usko venyvän missään tapauksessa voittoon asti. Turnaus on vedonlyöntimielessä erittäin kiehtova, sillä maailman tämän hetken TOP10-joukkueista mukaan on saatu yhdeksän parasta ja lisäksi mukana on muutama TOP10:n ulkopuolelta tuleva väkivahva haastaja.

Käydäänkin seuraavaksi läpi turnauksesssa mukana olevia joukkueita parin eri kategorian voimin. Listaan alle suurimmat suosikit sekä kovimmat haastajat ja kerron lyhyitä perusteluita siitä, mitkä tekijät puoltavat tai eivät puolla kyseisen joukkueen menestystä. Nämä näkemykset ovat omia arvioita joukkueiden tämänhetkisestä iskukyvystä, joten niitä ei ole syytä ottaa turhan vakavasti tai absoluuttisina totuuksina.

Suosikit – tutut nimet tähdittävät ennakkosuosikin paikkoja

Turnauksen ennakkosuosikeista ei ole juurikan epäselvyyttä, sillä tällä hetkellä HLTV-rankingin kakkos- ja kolmospaikkaa miehittävät ranskalaisjoukkueet Vitality ja G2 ovat antaneet niin kovia sekä tuoreita näyttöjä, että heidät voidaan hyvällä syyllä lukea turnauksen voittajasuosikkeihin. G2 tosin joutuu turnaukseen hieman modatulla kokoonpanolla, sillä pelinsisäinen johtaja Nemanja ”nexa” Isaković on sivussa viisumiongelmien takia ja tilalle kokoonpanoon nousee vanha tuttu AWP-pelaaja Kenny ”kennyS” Schrub. Tämä muutos myös muuttaa hieman pelaavan kokoonpanon rooleja, joten G2:n yllä leijuu pieniä kysymysmerkkejä turnauksen alla.

Toinen kova ranskalaisporukka on Vitality, joka osoitti iskukykynsä BLAST Premier Fall Finaleissa etenemällä aina finaaliin asti. Finaalissa joukkue pystyi katkaisemaan NaVi:n pitkän voittoputken Nukessa, mutta lopulta kolmannessa kartassa venäläis-ukrainalainen ylivoima oli liikaa. Vitality on kuitenkin yksi turnauksen suurimmista suosikeista ja kaiken mennessä nappiin, joukkue saattaa hyvinkin saada tästä turnauksesta hyvityksen Blastin finaalitappiolle.

Ranskalaisten ohella suosikkeihin voidaan lukea tanskalainen Heroic, joka osoitti Major-turnauksessa, että puheet pelkästä online-joukkueesta voidaan unohtaa. Joukkue pelasi äärimmäisen hyvät majorit vaikka matka tyssäsi lopulta välierätappioon G2:sta vastaan. Nuori joukkue kasvatti kuitenkin rintakarvat Tukholman PGL:ssä, joten iso turnausvoitto odottaa varmasti tanskalaisia lähitulevaisuudessa.

Neljäs A-tason porukka tässä tapahtumassa on Gambit, joka olisi voinut hyvinkin edetä PGL Majoreiden finaaliin marraskuun alussa, jos kaavio olisi ollut suosiollisempi. Joukkue kohtasi turnauksen voittaneen NaVin välierissä ja tuloksena oli 2-0 tappio sekä turnauksen jaettu 3-4. sija. Gambitilla on kuitenkin valtava potentiaali ja Heroic’n ohella tämä joukkue tulee varmasti voittamaan ison tapahtuman lähitulevaisuudessa.

Haastajat – Rosterimuutoksia tehneet kestomenestyjät hakevat uutta nostetta

Haastaja-osastolta nousee esiin varsin tuttuja nimiä, sillä jokainen CS:GO-skeneä edes etäisesti seurannut pelimies tai -nainen ei ole voi olla tunnistamatta sellaisia nimiä kuin Astralis, NiP, FaZe sekä Virtus.pro, jotka ovat kaikki potentiaalisia voittajia jos rosterimuutokset sekä muut pienet vaikeudet viime aikojen pelaamisessa on saatu hiottua kuntoon. Etenkin rosteriaan kovasti uudistanut Astralis antoi Blast Premier Fall Finalissa sellaisia myrskyvaroituksia, että joukkueen kanssa on syytä olla tarkkana. Toki tuoreen rosterin koheesio elää vielä isosti, mutta potentiaalia on hurja määrä.

Näiden jättiläisten takana mahdollisia menestyjiä ovat OG, Mouz sekä fnatic. Myös suomalaisorganisaatio ENCE on turnauksessa mukana, mutta positiivisen Covid-tuloksen saanut pelinsisäisen johtaja Marco ”Snappi” Pfeiffer ei ole turnauksessa mukana ja ENCE joutuu mahdollisesti pelaamaan koko turnauksen stand in -statuksella mukaan tulleella Pavle ”Maden ”Boškovićilla. ENCE toki ilmoitti, että IGL Snappi saatetaan saada turnauksen myöhemmässä vaiheessa mukaan, mikälin hänen tuoreet Covid-testit näyttävät varmuudella negatiivista. Tämä skenaario vaatii toki sen, että ENCE onnistuu kahdessa/kolmessa ensimmäisessä ottelussaan ja varmistaa jatkopaikan pudotuspeleihin.

Yksi mahdollinen jättiyllättäjä turnauksessa on viime aikoina varsin pirteästi esiintynyt fnatic, joka mylläsi Astraliksen tapaan kokoonpanoaan kuluneen syksyn aikana. Kolme brittipelaajaa (ALEX, smooya, mezii) ruotsalaistähtien KRIMZ:n ja BrollaN:n rinnalle hankkinut ruotsalaisorganisaatio on ollut mainiossa iskussa viime aikoina vaikka joukkue ei ole aivan Tier 1 -tason otteluita pelannutkaan. Lokakuun lopusta alkaen joukkue on voittanut 12 peräkkäistä ottelua ja se voitti mm. Dreamhack Open marraskuun turnauksen. Voittoputkessa se on kaatanut mm. ENCEn, BIG:n, Spiritin, FunPlus Phoenixin, GODSENTin sekä muutaman muun ihan kelpo tiimin. Ruotsalaisorganisaatio onkin turnauksen mahdollinen jättiyllättäjä, joka on syytä huomioida myös yksittäisissä otteluvedoissa.

Vedonlyönnilliset ajatukset IEM Winter 2021

Koska turnausennakon julkaisu jäi muiden kiireiden takia avauspäivälle, niin voittajavetoja emme päässeet tällä kertaa iskemään sisään Tukholmaan. Toki eri vedonlyöntisivustoilla voi olla voittajavetoja auki myös turnauksen jo ollessa käynnissä ja mestaruuskertoimia onkin lajia seuraavien betsareiden syytä seurata. Parasta etua kertoimista saattaa löytyä juuri haastaja-osaston joukkueilta, sillä lähes poikkeuksetta mestaruuskertoimet ovat suosikkien osalta poljettu turnauksesta toiseen aivan liian matalalle.

Tällä kertaa keskitymmekin turnauksessa vain päivittäisten otteluparien kautta. Voimaluvut on toki määritelty jo ennen turnausta, mutta seurataan kaikkien joukkueiden otteita ja isketään yksittäisiin otteluihin vetoja sisään aina, kun maistuvaa pelattavaa löytyy. Turnaus kestää reilun viikon, joten useita maistuvia pelikohteita on takuuvarmasti tulossa pitkin turnausviikkoa. Suosittelemmekin seuraamaan sivustomme Vihjeet-välilehteä, josta löydät päivittäiset ennakot ja vihjeet eri otteluihin.

IEM Winter 2021 FAQ:

Pelipaikka:

 • Studio Environment, Tukholma, Ruotsi.

Televisiointi / live-stream:

Karttapooli:

 • Ancient
 • Dust 2
 • Inferno
 • Mirage
 • Nuke
 • Overpass
 • Vertigo

Mukana olevat joukkueet (hltv ranking suluissa):

 • Vitality (#2)
 • G2 (#3)
 • Gambit (#4)
 • Heroic (#5)
 • NiP (#6)
 • Virtus.pro (#7)
 • FaZe (#8)
 • Astralis (#9)
 • Liquid (#12)
 • ENCE (#13)
 • OG (#15)
 • BIG (#16)
 • MOUZ (#17)
 • fnatic (#18)
 • GODSENT (#24)
 • TYLOO (#39)

Formaatti:

 • Opening matches BO1
 • Double elimination BO3
 • Playoffs: Single elimination BO3
 • Grand Final: BO5

Palkintorahaa jaossa:

 • 250 000 $