10.6.2023 Mestarien liiga, finaali: Manchester City – Inter

Eurooppalainen jalkapallokausi saatetaan päätökseen tulevana lauantaina, kun himoittu Mestarien liigan voittopokaali on jaossa myöhään lauantai-iltana Turkin Istanbulissa. Atatürk Olimpiyat Stadiumilla 75 000 silmäparin edessä kohtaavat englantilainen Manchester City ja italialainen Inter Milan. Viime viikonloppuna FA Cupin mestaruuden paikallisvastustaja Unitedin edestä pokannut City on ottelussa suosikki, mutta läpi kevään väkevästi UCL-kentillä esiintyneessä Inter-leirissä valmistellaan takuulla jättiyllätystä lauantaiksi. Ottelu alkaa kello 22:00 Suomen aikaa ja sen voi katsoa vapaasti katsottavalta MTV3:lta sekä maksulliselta Cmorelta.

Voittokone City Turkin reissulle hyvässä formissa

Manchester Cityn kausi on ollut toistaiseksi napakymppi, sillä Pep Guardiolan suojatit ovat päässeet nostamaan jo useampaa pyttyä kuluvan sesongin aikana. Vaikka kotimaan sarjassa kone yski muutamaan otteeseen talven aikana, niin Arsenalin sulaminen ja Cityn kohoaminen parhaaseen vireeseen kevään kynnyksellä sinetöi taivaansinisten seitsemännen Valioliiga-mestariiden reilun kymmenen vuoden aikana. Valioliigassa mestaruus tuli viiden pisteen erolla ennen Arsenalia.

City-fanien juhlat saivat sarjamestaruudelle jatkoa viime viikonloppuna, kun Wembleyllä pelatussa FA Cupin finaalissa kaatui paikallisvastustaja United 2-1. City lähti FA Cupin finaaliin, mutta United sai odotetusti horjutettua sinipaitojen ylivoimaa ja rikottua Cityn pallollista peliä. Ottelun hahmo oli turkkilainen keskikenttämies, Guardiolan luottopelaajiin kuuluva Ilkay Gündogan, joka viimeisteli Cityn molemmat osumat. Turkkilainen osui ottelussa myös kolmannen kerran, mutta tuo osuma hylättiin paitsiona.

Kaikenkaikkiaan Cityn kautta voi jo tässä vaiheessa pitää nappionnistumisena, mutta Guardiola on jo vuosia halunnut voittaa juuri Mestarien liigan seuran peräsimessä ja kaikki muu kuin pokaali tänä keväänä olisi iso pettymys koko seuralle. Tärkeä merkkipaalu tämän kevään UCL-pudotuspeleissä oli Real Madrid -mörön voittaminen välierissä, sillä viime kaudella nähty loppuhetkien sulaminen Los Blancosia vastaan UCL-välierässä olisi saattanut jäädä kummittelemaan pelaajien takaraivoihin. Guardiola sai joukkonsa kuitenkin ladattua oikealla tavalla välierään ja espanjalaiset kaatuivat välierässä tänä keväänä yhteismaalein 5-1.

Perustasoltaan City kuuluu Euroopan seurajoukkueiden kuohkeimpaan kermaan ja nykyvireessään se lienee paras kooste mitä Euroopan kentillä on viime vuosina nähty. Yksittäisissä otteluissa myös sattuman osuus ottelun tapahtumiin ja kulkuun myös korostuu, joten olisi aivan liian aikaista julistaa City mestariksi jo ennen kuin peli on päättynyt. Ennakkotietojen mukaan City pääsee finaaliin parhaalla mahdollisella kokoonpanolla.

Viime aikoina petrannut Inter pyrkii horjuttamaan suursuosikkia

FC Internazionale Milano on legendaarinen seura, joka ei suurempia esittelyjä jalkapalloa seuraavien keskuudessa tarvitse. Vaikka joukkueella onkin ollut viime vuosina kuivempia kausia, niin lähihistoriasta löytyy runsaasti menestystä, josta ammentaa. Kotimaansa Serie A:n mestaruuden joukkue on pokannut 2000-luvulla kuudesti ja Euroopan kentillä on menestystä niitetty niin ikään. Mestarien liigan joukkue voitti kaudella 2009-10 ja Euroopan Cupin voittoja milanolaisseuran kaapista löytyy kaksin kappalein.

Tänä vuonna joukkue on päässyt jo kertaalleen pokaalin kahvaan kiinni, kun Italian Cupista irtosi voitto edelliskevään tapaan. Coppa Italian finaalissa kaatui Fiorentina 2-1 toukokuun lopulla. Kaikenkaikkiaan Inter on ollut vahvassa vedossa kesän kynnyksellä, sillä kaikki sarjat huomioiden kahdestatoista edellisestä ottelustaan milanolaiset ovat voittaneet peräti 11. Ainoan tappionsa joukkue kärsi toukokuun loppupuolella Serie A:n voittaneelle Napolille. Mestarien liigan välierässä Inter kaatoi paikallisvastustaja AC Milanin yhteismaalein 3-0. Kotimaansa sarjassa joukkue päätyi sarjataulukon kolmanneksi, Napolin ja Lazion vanavedessä.

Perustasoltaan Inter ei ole Cityn kaltainen voittokone, mutta Simone Inzaghi on saanut kesän kynnyksellä pelitapa-asiat sekä taktiikan toimimaan ja tulosta on tullut. Kahden ottelun sarjassa Inter ei todennäköisesti pysyisi englantilaiskoosteen mukana, mutta yksittäisessä neutraalikentällä pelattavassa ottelussa, sillä on valmiuksia haavoittaa Cityn pelaamista ja järjestää yllätys. Oman mausteensa tähän hurjat panokset sisällään pitävään finaaliin tuo kahden huippuvalmentajan kohtaaminen. Jos Inzaghi tekee kotiläksyt tarpeeksi huolelliseti ja saa viestin perille omalle joukkueelleen, niin hyvästä puolustuksestaan tunnettu italialaiskooste voi hyvinkin voittaa tämän ottelun.

Interillä on ollut läpi kevään pieniä huolia kokoonpanonsa kanssa, mutta kuten tuloksista voi päätellä niin menoa se ei kuitenkaan ole hidastanut. Tästäkin ottelusta joukkueelta puuttuu ennakkotietojen perusteella muutamia pelaajia. Kilpailukykyisen kokoonpanon Inzaghi jalkeille kuitenkin Istanbulin iltaan saa.

City selvä suosikki – kestääkö milanolaisten puolustus sinisten vyöryn?

Kuten olemme todenneet, niin perustasoltaan City on joukkueista vähintään pykälän verran laadukkaampi kokonaisuus ja neutraalillakin kentällä kohtalaisen selvä suosikki. Maalidottama ottelussa on 2,5 maalin linjalla lähellä kolikonheittoa, mutta kyseessä on vaikeasti arvioitava kohde, sillä Cityn mahdollinen aikainen avausmaali muuttaisi pelinkuvaa radikaalisti. Tällä hetkellä under-valinnassa on kuitenkin etua tarjolla ja pikkupanoksen peli alle 2,5 maaliin on paikallaan. XLBet tarjoaa kohteelle maistuvan kertoimen 2,12. Arvio kohteelle on 49% ja rajakerroin 2,04.

Manchester City on ottelun todennäköisempi voittaja, mutta emme kuitenkaan missään nimessä allekirjoita englantilaisseuran lähes seitsemän kertaa kymmenestä voittavan suosikin asemaa tässä yksittäisessä valtavien panosten ottelussa. Pelimielessä kiinnostavinta antia onkin Interin tasoituskertoimet, joihin on tarjolla varsin maistuvia kertoimia. Parasta antia kohteeseen on tarjolla Bankonbetillä, joka tarjoaa Inter Milano +1,5 AH -pelikohteelle kertoimen 1,66. Arvio kohteelle on 64% ja rajakerroin 1,56.