2.8.2023 Mestarien liiga -karsinta: Molde – HJK

Helsingin Jalkapalloklubin taival Mestarien liigan 2. karsintakierroksella jatkuu keskiviikkona vieraskentällä Norjassa, kun ohjelmassa on huipputärkeä vierasottelu Moldea vastaan. Kotikentältä napattu 1-0 voitto ensimmäisestä osaottelusta antaa HJK:lle maalin edun vieraskentälle, mutta väkivahvalla Moldella on takuulla vielä sana sanottavana otteluparin ratkaisuottelussa. Vetomielessä tämän ottelun kiinnostavinta antia ovat runsasmaaliset lopputulokset, sillä riskitasoja nostetaan ratkaisuottelussa. Ottelu alkaa keskiviikkona kello 20:00 Suomen aikaa.

Kestääkö HJK:n alakerta Molden vyörytyksen?

Kotijoukkue Molde ei varmasti ollut tyytyväinen reilun viikon takaiseen 1. osaotteluun. Bolt Arenalla norjalaiset hallitsivat palloa, loivat riittävästi maalintekopaikkoja ottelun voittamiseen, mutta lopulta joukkueen oli tyytyminen 1-0 tappioon, kun HJK korjasi ottelun hedelmät Topi Keskisen 25. peliminuutilla tulleella osumalla. Molde ei pelannut Helsingissä aivan yhtä offensiivisesti, kun kotimaan kentillä on totuttu näkemään, mutta mistään ylivarovaisuudesta joukkuetta ei voi moittia.

HJK-tappion jälkeen Molde palasi normaaliin päiväjärjestykseen kotimaansa kentillä, kun Eliteserienissä haettiin rutiininomainen 0-1 vierasvoitto Stabaekin vieraana. Molde kiristää takuulla kotikentällään Aker Stadionilla ruuvia ensimmäisestä osaottelusta ja tässä kohtaamisessa nähdään takuulla aktiivisempi ja aggressiivisempi Molde. Norjalaiset tarvitsevat ottelussa vähintään yhden maalin ja mikäli hanoja ei saada avausjaksolla auki, niin toisella jaksolla riskitasoja nostetaan entisestään ja se avaa takuulla paikkoja myös vierasjoukkue HJK:lle.

HJK on saanut kurssiaan käännettyä sen jälkeen, kun Toni Koskela vapautettiin tehtävästä ja tilatte nostettiin Toni Korkeakunnas. Korkeakunnaksen debyyttiottelu päätty Pohjois-Irlannissa otettuun jatkopaikkaan ja sen jälkeen HJK on napannut kolme perättäistä voittoa vaikka peli ei ole edelleenkään erityisesti vakuuttanut. Viikonloppuna HJK haki todella tärkeän 1-2 vierasvoiton SJK:n vieraana vaikka helsinkiläiset olivat todella pahassa purjeessa etenkin avausjaksolla. Puolustuspeliä on kuitenkin uuden valmentajan komennossa saatu tilkittyä ja tiukkoja otteluita on saatu käännettyä tärkeiden maalien turvin voitoksi.

HJK sai Seinäjoen reissulta myös jobinpostia, kun maalivahti Dejan Iliev loukkasi kyynärpäänsä ja hänen kausi on kyynärpääleikkauksen myötä ohi. Maalivahtikaksikkona Norjan reissulla toimii Jesse Öst-Alex Ramula, joista jälkimmäinen esiintyi nuoresta iästään huolimatta varsin kypsästi SJK-ottelussa. HJK:n itseluottamus on noussut tärkeiden voittojen myötä ja kotikentällä napattu voitto antaa pienen etulyöntiaseman tähän ratkaisuotteluun. HJK lähtee Norjan reissulle samanlaisilla eväillä kuin kotiotteluun ja turhia riskejä koitetaan varmasti etenkin ottelun avausjaksolla välttää.

Molde suursuosikki Aker Stadiumilla

Kotijoukkue Molde lähtee otteluun yhden maalin takaa-ajoasemasta ja se tarkoittaa sitä, että riskitasoja nostetaan kotijoukkueen toimesta heti ottelun avausjaksolla ja peli otetaan omaan kontrolliin heti avausvihellyksestä alkaen. HJK pyrkii takuulla välttämään riskejä ja minimoimaan pallonmenetykset omalla puoliskolla. Perustasoltaan Molde on joukkueista laadukkaampi kokonaisuus ja ansaitusti iso suosikki kotiviheriöllään. HJK:n saumat yllätykseen piilevät vastahyökkäyksissä, joita joukkue tulee ottelussa takuulla saamaan.

Pelinkuva ottelussa lienee selvä, sillä Molde hallitsee ja vieraat pyrkivät nopeilla käännöillä iskemään vastaan. Nopea avausmaali suuntaan tai toiseen saattaa muuttaa pelinkuvaa ja ottelussa on hyvää potentiaalia runsasmaaliseen ja viihdyttävään otteluun. Ottelun maaliodotusarvo onkin selvästi ennemmin vähä- kuin runsasmaalinen ja XLBetin tarjoilema kerroin 1,67 vähintään kolmesta maalista kelpaa niukasti pelikohteeksi otteluun.