31.5.2023 Eurooppa-liiga, finaali: Sevilla – AS Roma

Eurooppalaiset huippusarjat alkavat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta mitelty tämän kauden osalta loppuun, mutta eurooppalainen jalkapallosesonki huipentuu vielä Eurooppa-liigan sekä Mestarien liigan finaaleihin. Keskiviikkoiltana luvassa on UEL-finaali, joka otellaan espanjalaisen Sevillan sekä italialaisen AS Roman välillä. Ottelu pelataan tuttuun tapaan neutraalikentällä Budapestissa sijaitsevalla Puskás Arenalla, joten kotiedusta kumpikaan joukkue ei pääse tässä finaalissa nauttimaan. Asiantuntijamme ennakkoarvion mukaan luvassa onkin tasainen koitos, jossa ei maaleilla juhlita. Ottelu alkaa kello 22:00 Suomen aikaa ja sen voi katsoa Viaplayn kanavilta.

Sevillan kausi ollut täyttä vuoristorataa alusta loppuun

Espanjalaisjoukkue Sevillan kausi on ollut kaikkea muuta kuin stabiili ja tasapainoinen. Joukkueen peli sakkasi syksystä alkaen pahemman kerran ja kurssin kääntämiseksi kauden joukkueen peräsimessä aloittanut Julen Lopetegui laitettiin kilometritehtaalle. Korvaajaksi hankittu Jorge Sampaoli sai joukkueen näyttämään ajoittain paremmalta kuin edeltäjänsä, mutta peli ei silti loksahtanut paikoilleen ja pisteitä ei kertynyt. Maaliskuussa joukkue vaihtoi jälleen manageria ja tällä kertaa tilalle palkattiin kokenut Jose Luis Mendilibar, jonka jälkeen joukkueen suunta muuttui.

Pitkään putoamistaistelussa mukana keikkunut Sevilla on ollut kuin uudestisyntynyt kevätkaudella ja tällä hetkellä joukkue on noussut kotimaansa sarjassa mukaan taistelemaan ensi kauden europaikoista ennen päätöskierrosta. Samaan aikaan menestystä on tullut myös kovatasoisessa UEL:ssa ja kausi saattaa kruunaantua jopa koko kilpailun mestaruuteen keskiviikkoiltana. Vaikka kotimaan kausi jatkuu Sevillassa vielä viikonloppuna, niin kauden ehdottomana päätavoitteena on Eurooppa-liigan voitto. Sevilla pääsee huipputärkeään finaaliin lähes parhaalla kokoonpanollaan, sillä avauskokoonpanon pelaajista sivussa on ainoastaan pelikieltoaan kärsivä laitapuolustaja Marcos Acuna.

AS Roman kausi on ollut Sevillan tapaan ailahteva, mutta aivan espanjalaisten tasoisessa pyörremyrskyssä joukkue ei ole joutunut operoimaan. Kotimaansa Serie A:ssa joukkue on valunut ulos ensi kauden UCL-paikoista, mutta tällä hetkellä kiinnitys on kutospaikassa, joka tietäisi uusintaa ensi kauden Eurooppa-liigaan. Seitsemäntenä oleva Juventus on tosin vain pisteen perässä, joten viikonloppuna pelattava viimeinen kierros voi muuttaa vielä marssijärjestystä.

Jose Mourinhon joukkueissa on totuttu kuitenkin arvostamaan enemmän pokaalia kuin sarjan nelospaikkaa, joten viime aikoina sarjassa nähtyjen heikkojen otteiden takana voi olla valmistautumista tähän tärkeään kamppailuun. Roman avauskokoonpano finaaliin on vielä pieni arvoitus, sillä huipputärkeä Paulo Dybala on kärsinyt nilkkavammasta ja hänen pelaamisensa on epävarmaa. Sivussa on myös albanialaispuolustaja Marash Kumbulla, joka on ollut loukkaantuneena koko toukokuun.

Tasaista ja vähämaalista vääntöä luvassa Puskás Arenalla?

Perustasoltaan joukkueiden välinen tasoero on hyvin pieni ja neutraalilla pelikentällä lähtökohdat otteluun ovat todella tasaiset. Sevillan otteet viime aikoina ovat olleet selvästi italialaisia laadukkaampia, joten pikkusuosikkina espanjalaiset tähän otteluun lähtevät. Kyseessä on jättimäisten panosten ottelu ja kun viivalla on kaksi todella tasaista joukkuetta, niin maalimääriltään luvassa voi olla vähämaalinen ja tylsä ottelu, sillä defensiivistä pelaamista on luvassa puolin ja toisin. Alle 2,5 maalia toteutuu noin 65 kertaa sadasta, mutta totaleista pelattavaa ei ole tällä kertaa tarjolla.

Pelimarkkinassa AS Roma on arvioitu suosikiksi vaikka meidän papereissa Sevilla on kamppailussa pikkusuosikki tuoreiden näyttöjen perusteella. Todennäköisyysarviomme otteluun on 36-32-32 ja kun Sevillan voitosta on XLBetillä tarjolla kerroin 2,90 niin isäntien pelattavuuden raja (kerroinraja 2,78) ylittyy ja pääsemme iskemään finaaliin pikkupanostuksen Los Nervionenses:n hyväksi.