13.2.2023: NFL Super Bowl LVII: Philadelphia Eagles – Kansas City Chiefs

NFL-kausi 2022-23 on viimeistä sinettiä vailla valmis, sillä otteluohjelmassa on enää Super Bowl, joka on järjestyksessään historian 57:s. Super Bowl LVII nimeä kantava ottelu alkaa Suomen aikaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kello 01:30. Ottelussa kohtaavat omat konferensinsa runkosarjassa voittaneet Philadephia Eagles (NFC) sekä Kansas City Chiefs (AFC), jotka ovat molemmat esiintyneet tasaisen laadukkaasti läpi kauden. Luvassa onkin todella mielenkiintoinen, tasainen ja takuulla viihdyttävä taistelu himoitusta Vince Lombardi Trophystä.

Finaalissa kohtaavat kaksi NFL-kauden parasta joukkuetta

NFL:n mestaruusottelu eli Super Bowl on yksi koko vuoden suurimmista ja eniten seuratuista tapahtumista globaalisti. Super Bowlissa yhdistyvät upeasti amerikkalainen viihdekoneisto sekä huipputason urheilullisuus, sillä Super Bowlissa ei huonoja joukkueita nähdä. Tapahtuma saa pelkästään pohjois-amerikassa valtavan huomion ja ottelua spekuloidaan sekä hehkutetaan viikkokausia TV-kanavilla ja radioissa ympäri maan.

Tämän vuoden Super Bowlista on luvassa paitsi viihteellisesti, niin myös pelillisesti todella tasokas, sillä ottelussa kohtaavat kaksi kuluvan kauden parasta NFL-joukkuetta. Sekä Philadelphia Eagles, että Kansas City Chiefs voittivat oman konferenssinsa vakuuttavaan tyyliin ja sama laadukas meno on jatkunut pudotuspeleissä.

Konferenssifinaalissa Eagles pääsi selvästi Chiefsiä helpommalla, sillä San Fransisco 49ers kärsi lukuisista loukkaantumisista ja esitys jäi kokonaisuudessaan hieman piippuun. Loppulukemat kirjattiin Eaglesille selvin 31-7 lukemin. Toki voitto oli täysin ansaittu, mutta vastus ei missään nimessä ollut parhaimmillaan ja lopulta paikka kaunein kauneimmassa irtosi kohtalaisen helposti. Ennen konferenssifinaalia Eagles kaatoi puolivälierässä New York Giantsin, joka taipui Pennsylvanialaisille niin ikään selvin 38-7 luvuin.

Kansas City Chiefsiä sen sijaan mitattiin selvästi Eaglesia enemmän, sillä Andy Reidin suojatit joutuivat tekemään täyden päivätyön AFC:n finaalissa. Cincinnati Bengals piinasi punapaitoja koko ottelun ajan, mutta Butkerin kolmen pisteen potkumaali hetki ennen loppua siivitti Chiefsin niukkaan voittoon ja Super Bowliin. Puolivälierässä The Legion of Zoom lempinimeä kantava joukkue kaatoi Jacksonville Jaguarsin 27-20.

Perustasoltaan joukkueet ovat hyvin samantasoisia ja lähtökohdat otteluun ovat varsin tasaiset. Kahden laatujoukkueen kohtaamisessa pelinrakentajien merkitys korostuukin entisestään ja tässä asiassa annamme niukan edun Chief-QB Patrick Mahomesille, jolla on Eagles-QB Jalen Hurtsia enemmän kokemusta isoista painepeleistä ja mestaruudesta. Mahomes johti Chiefsin mestaruuteen Super Bowl LIV:ssä.

Pelinrakentajat paljon vartijoina

Kuten jokainen joskus amerikkalaista jalkapalloa katsonut tietää, niin ylivoimaisesti tärkein yksittäinen pelaaja lajissa on pelinrakentaja. Kummallakin joukkueella on käytössään todella laadukas QB, joten järjestyksessään 57:tä Super Bowlia voi hyvällä syyllä kutsua myös pelinrakentajien väliseksi mestaruusotteluksi.

Kansas City Chiefsin pelinrakentaja toimii jo aiemmin mainittu Patrick Mahomes, jolla on jo vyöllään yksi Super Bowl mestaruus sekä loppuottelun arvokkaimman pelaajan palkinto. Lisäksi 27-vuotias Teksasissa syntynyt pelinrakentaja on kahminut ison tukun muita palkintoja urallaan. Tällä kaudella Mahomes on ollut upeassa iskussa ja syötettytjä jaardeja kertyi runkosarjan aikana huimat 5 250 / 67,1%.

Mahomes on kärsinyt viime aikoina nilkkavammasta, mutta Bengals-ottelussa nähty suoritustaso oli jälleen kerran huippuluokkaa (326 jaardia/ 67,4%) ja puheet puolikuntoisuudesta voidaan jättää omaan arvoon. Kahden viikon huili ennen Super Bowlia suosii myös Mahomesia, joten todennäköisyysarviot perustetaan tähtipelaajan täyteen suorituskuntoon.

Philadelphia Eaglesin pelinrakentaja toimii 24-vuotias Jalen Hurts, jonka syöttötilastot eivät ole Mahomesin tasoa. Jos on Chiefsin pelinrakentaja pitkälti heittokätensä varassa, niin Hurts puolestaan pystyy etenemään itsekin pallon kanssa ja ottamaan tarvittavia lisäyrityksiä myös etenemällä. Hurts on varsin monipuolinen QB, jonka parhaat pelivuodet ovat vielä edessäpäin, mutta Houstonissa syntynyt pelaaja haluaa varmasti kruunun upealle kaudelleen Super Bowlin muodossa.

Mahomes tekee eron – The Legion of Zoomia kupongille!

Kuten todettua, perustasoltaan joukkueiden välinen tasoero on marginaalinen Eaglesin hyväksi. Eaglesin puolustus on yksi sarjan parhaista ellei paras, mutta tässä ottelussa se joutuu kauden kovimpaan testiin, kun Mahomesin tähdittämä Chiefs-hyökkäys pyrkii murtamaan pennsylvanialaisten puolustusksen. Pelinrakentajista pidän Mahomesia pykälän verran virkaveljeään parempana ja lisäksi kokemusetua on laskettava Chiefs-tähdelle. Markkina on arvioinut Eaglesin n. 2,5 pisteen suosikiksi ottelussa, mutta meidän papereissa Chiefs lähtee otteluun niukkana suosikkina.

Koska betsimarkkina arvostaa Eaglesia enemmän, niin tällä kertaa päästään uimaan vastavirtaan ja laittamaan panokset ”altavastaaja” Kansas City Chiefsin puolesta. TonyBetin tarjoama 1X2-voittokerroin 2,12 kelpaa hienosti pelikohteeksi tähän huikeaan jännitysnäytelmään! Huomaathan, että TonyBetin kohteessa on myös tasapelin mahdollisuus. Jos haluat pelata pelkkää moneyline-voittoa, niin Bankonbetin tarjoama 2,05 on mainio pelikohde.

Pelivalinnat:
  • Philadelphia Eagles – Kansas City Chiefs (1X2): Kansas City Chiefs, kerroin 2,12 (Tonybet)