2.7.2021: Välieräpaikkoja jaossa EM-futiksessa

Tiistaina napattiin upeat 3/3 osumaa, kun Ukraina hoiti oman leiviskänsä Ruotsia vastaan ja Englanti-Saksa mentiin odotetusti vähämaalisissa tunnelmissa. EM-kisat jatkuvat perjantaina kahden ottelun voimin ja tällä kertaa panoksena on enempää eikä vähempää kuin paikka EM-turnauksen neljän parhaan joukossa. Perjantain otteluparit ovat kello 19:00 alkava Sveitsi-Espanja sekä 22:00 pelattava huippuottelu Belgia-Italia. Kumpaankiin ottelupariin löytyi jälleen mielenkiintoista pelattavaa, mutta panostasot on syytä pitää matalana, sillä etenkin Belgian mahdolliset kokoonpanomurheet selviävät todennäköisesti vasta juuri ennen ottelua.

Sveitsi – Espanja (19:00)

Daavid vs Goljat asetelmaa on tarjolla heti perjantain ensimmäisessä välierässä, kun sensaatiomaisesti hallitsevan maailmanmestarin Ranskan maanantaina laulukuoroon laittanut Sveitsi haastaa Espanjan. Vuosien 2008 ja 2012 Euroopan mestari Espanja on totta kai ottelussa iso suosikki, mutta kuten Ranska-ottelussa näimme, niin hurjalla taisteluasenteella liikkeellä oleva Sveitsi on kaikkea muuta kuin helppo nakki La Rojalle.

Sveitsi on pelannut toistaiseksi hienon turnauksen. Lohkovaiheen joukkue avasi 1-1 tasapelillä Walesia vastaan, mutta jo siinä ottelussa nähtiin viitteitä joukkueen iskukyvystä. Toisessa ottelussa Italia oli selvästi parempi lukemin 3-0, mutta kolmannessa ottelussa joukkue palasi tasolleen ja kaatoi pakon edessä Turkin lukemin 3-1. Etenkin vaihtomies Steven Zuberin nousu pelaavaan kokoonpanoon osoittautui loistavaksi vedoksi ja mies syötti Turkki-ottelussa kaikki kolme maalia. Zuberin panos oli iso myös Ranska-ottelussa, sillä tuloksena oli jälleen kerran yksi syöttö ja hurja työmäärä molempiin suuntiin.

Sveitsin hyökkäyksen terävin kärki, Benfica-hyökkääjä Haris Seferovic on myös parantanut otteitaan läpi turnauksen ja Ranska-ottelussa tämä kookas kärkimies iski kaksi tärkeää osumaa. Sveitsiltä puuttuu tästä ottelusta varmuudella yksi tärkeä palanen, kun keskikenttämies Granit Xhaka on sivussa korttitilin täyttymisen takia. Muita poissaoloja käkikellomaalla ei pitäisie ennakkotietojen mukaan olla.

Espanja löysi lopulta kadonneet tehonsa

La Rojan turnaus alkoi varsin tahmeasti, kun avausottelussa punaiset jäivät maalittomaan tasapeliin Ruotsia vastaan vaikka joukkue peliä hallitsikin lähes täydet 90 minuuttia. Toisessa ottelussa Puolaa vastaan maalitili aukesi, mutta omiin meni yksi ja pisteet tasattiin 1-1 lukemin. Kolmannessa ottelussa Luis Enriquen miehistö sai ketsuppipullon korkin auki ja heikko Slovakia murskattiin lukemin 5-0.

Sama maalirikas iloittelu jatkui myös ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Kroatiaa vastaan. Espanja johti ottelua 3-1 vielä viisi minuuttia ennen loppua, mutta pahat jäätymiset viime minuuteilla avasi Kroatialle pari paikkaa ja vei pelin jatkoajalle 3-3 lukemissa. Pieni tauko ennen jatkoaikaa rauhoitti kuitenkin Espanjan miehistön ja väsynyt Kroatia kaatui lopulta lukemin 5-3. Espanjan kannalta positiivista on se, että että kahdessa edellisessä ottelussa onnistumisia on tullut tasaisesti usemmalle eri miehelle. Ferran Torres, Pablo Sarabia ja Alvaro Morata ovat kaikki osuneet kahdesti.

Espanja pääsee otteluun näillä näkymin parhaalla kokoonpanollaan. Ainut epävarma osallistuja on puolustaja Jose Gaya, joka teki turnausdebyyttinsä Kroatia-ottelussa, mutta vaihdettiin lihasvamman takia kentältä 76. peliminuutilla. Gayan pelaaminen ei juurikaan vaikuta Espanjan iskukykyyn, mutta leveyttä ja juoksuvoimaa Valencia-puolustaja pystyisi kentälle omalla panoksellaan tuomaan.

Maaleja, maaleja, maaleja.

Espanja lähtee otteluun materiaaliedun turvin selvänä suosikkina, mutta 1X2-kerroinmarkkina ei ainakaan tällä hetkellä houkuta peleihin. Sveitsi turvautunee ottelussa passiiviseen pelityyliin ja pyrkii iskemään Seferovicin johdolla nopeilla vastaiskuilla. Espanja pitänee palloa ottelussa enemmän, mutta sen puolustus ei ole vielä tässä turnauksessa täysin vakuuttanut.

Aikainen avausmaali ottelussa kummalle tahansa joukkueelle avaisi varmasti ottelua ja kenttätapahtumat saisivat täysin uutta puhtia. Sveitsillä löytyy riveistään Xhakan poissaolosta huolimatta tulivoimaa ja se pystyy tekemään huippuiltana yhden tai useamman osuman myös Espanjan verkkoon. Espanja on saanut viime otteluissa hanat leveällä rintamalla auki ja punaiset tuskin jäävät nollille. Maalijuhlat on siis tilattu ja arviomme yli 2,5 maalille on tässä tiedonvalossa lähes kuusi kertaa kymmenestä, 58%. Kerroinrajamme yli 2,5 maalille on 1,72.

Eri vedonlyöntiyhtiöt kohteeseen tällä hetkellä tasan 2,00 kerrointa ja otetaan nämä earlybirdinä nyt jo kiinni hymyssä suin. Päivitetään vihjettä ja pelivalintoja tarvittaessa jos 1X2-asetelmissa nähdään räikeitä kerroinmuutoksia ja muuta pelattavaa kohteesta ilmaantuu.

Pelivalinta:

  • Sveitsi – Espanja: Yli 2,5 maalia, 2,00

Belgia – Italia (22:00)

Jos oli kinkkinen pala purtavaksi ensimmäinen puolivälierä, niin ainakaan yhtään helpompi analysoitava ei ole tämä toinen ottelukaan. Vakuuttavasti alkulohkovaiheessa esiintynyt Italia ei ollut parhaalla tasolla ensimmäisellä pudotuspelikierroksella ja vastassa oleva Belgia kärsii loukkaantumisista eikä sekään ole pelannut huipputasollaan vielä kertaakaan koko turnauksessa. Ottelu pelataan Münchenissä, joten varsinaista kotietua ei kummallakaan joukkueella ole, mutta oletettavasti ainakin Belgia-faneja on paikalla kohtalaisen runsaasti.

Belgia suoritti rutiininomaisesti alkulohkon kolme ottelua ja tuloksena oli kolme solidia voittoa (Venäjä 3-0, Tanska 1-2, Suomi 0-2) ja vain yksi päästetty maali. Aivan parhaalle tasolleen Belgia ei tuntunut alkulohkovaiheessa pääsevän missään kohtaa, mutta aivan äärimmäisen kova rutiini ja laatupelaajat harjasivat perussuorituksella lohkon kolme ottelua. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Belgia kohtasi Portugalin ja vaikka joukkue oli ajoittain isoissakin vaikeuksissa Portugalin kanssa, niin Thorgan Hazardin 1. puoliajan osumalla joukkue onnistui kääntämään tiukan ottelun lopulta nimiinsä.

Italian lohkovaihe oli Belgian tapaan silkkaa voitosta voittoon kulkemista ja Azzurrin jyrän alle jäivät lohkovaiheessa Turkki (3-0), Sveitsi (0-3) kuin Waleskin (1-0). Italian puolustus sekä hyökkäys osoitti laatunsa lohkovaiheessa, mutta ensimmäinen pudotuspelikierros meinasi aiheuttaa harmaita hiuksia Italialle, kun Itävalta onnistui venymään jatkoajalle. Lopulta Chiesan ja Pessinan osumilla Italia onnistui kairaamaan ottelusa 2-1 voiton. Italian ehdottomana vahvuutena on tässä turnauksessa ollut työteliäs ja kurinalainen joukkuepelaaminen, jossa kaikki pelaajat hoitavat oman ruutunsa hyvällä motivaatiolla.

Isoimmat kysymysmerkit tästä ottelusta muodostavat kokoonpanotiedot, sillä etenkin Belgian aloittava kymmenikkö on tällä hetkellä vielä iso kysymysmerkki. Varmuudella sivussa ovat Castagne, Chadli sekä Mignolet, mutta myös supertähtien De Bruynen ja Eden Hazardin pelaaminen on epävarmaa. Etenkin De Bruynen poissaolo olisi valtava takaisku Belgialle, mutta toki useamman runkomiehen poissaolo syö väkisin tehoja rosterista. Italialta puuttuu ottelusta varmuudella Alessandro Florenzi ja romuluisen puolustajan Giorgio Chiellinin pelaaminen on epävarmaa.

Tasaista ja vähämaalista

Italian rosteri on selvästi Belgiaa tasaisempi ja laadukkaita paikkaajia mahdollisiin poissaoloihin on tarjolla. Kahden huippulaadukkaan ja kohtalaisen tasaisen joukkueen kohtaamisessa Italia on näistä lähtökohdista niukka suosikki olettaen, että pahannäköisestä nilkkavamman kärsinyt De Bruyne ei ole pelaavassa kokoonpanossa. Belgia lähtee otteluun varmasti defensiivisellä taktiikalla ja odotettavissa voi olla Portugali-ottelun tapaan varsin vähämaalinen ja tasainen koitos.

Belgialla on loistava kyky välttää tappiot ja kääntää tiukatkin pelit edukseen ja altavastaajan asema saattaa sopia, sillä valmentaja Martinez pystyy muuttamaan taktiikkaa tarvittaessa kokoonpanon ja vastustajan mukaan. Pidän ottelun lähtökohtia varsin tasaisena ja pelivalinta kohdistuu tällä kertaa Belgian menestykseen. Kokoonpanotiedoista johtuen pidetään panostaso maltillisena. Käytetään peleissä Belgian jatkoonmenoa, sillä joukkue pyrkii varmasti pitämään nollan omassa päässä ja käyttää Lukakun henkilökohtaista tulivoimaa ratkaisupaikoissa. Lukaku on tottunut painimaan italialaispuolustajien kanssa ja hän on Belgian ehdottomasti suurin pyssy tässä kamppailussa. Jos tarjoilu toimii, niin Lukaku tuskin missaa paikkoja.

Eri peliyhtiöiden tarjoamat kertoimet 2,28 Belgian jatkoonmenosta kelpaa tämän hetken kokoonpanotiedoilla peleihin. Seurataan tämänkin kohteen kertoimien elämistä ja reagoidaan tarvittaessa jos kokoonpanotietoihin saadaan faktaa.

Pelivalinta:

  • Belgia-Italia: Jatkoon menevä: Belgia, 2,28