16.5.2023 Jääkiekon MM-kisat: Ranska – Unkari

Tiistaina MM-kiekossa on tarjolla neljä ottelua, mutta mitään varsinaisia klassikoita MM-jäillä ei tiistai-iltana ole tarjolla. Yksi niukasti pelattavuuden rajan ylittävä pelikohde kuitenkin on tarjolla iltaotteluun, jossa Ranska kohtaa tälle kaudelle A-sarjaan nousseen Unkarin. Ranska on joukkueista niukasti parempi kokonaisuus, mutta kahden jääkiekon lilliputtimaan kohtaamisessa saatetaan mennä tasaväkisissä merkeissä.

Unkari vielä ilman pisteitä A-lohkossa

Kotijoukkue Ranska on tuttu näky MM-kiekon korkeimmalla tasolla vaikka ranskalaisten osalta pelit ovat vuosi toisensa jälkeen päättyneet lohkovaiheeseen. Ranskalla on tässä turnauksessa kasassa ihan kelpo joukkue, jonka runkomiehinä nähdään aiemmilta vuosilta tutut nimet. Joukkueen tärkeimpiä pelaajia turnauksessa on ykkösvahdiksi noussut Julian Junca, KalPa-puolustaja Hugo Gallet sekä NHL-tähtiloistoakin viime vuosina maistanut Alexandre Texier.

Vuoden 2023 MM-kisat Ranska aloitti tiukalla 2-1 voitolla Itävallasta. Lukemat olivat varsinaisen peliajan jälkeen tasan 1-1, mutta Sacha Treillen jatkoaikaosumalla Ranska nappasi ottelussa kaksi pistettä. Toisessa ottelussa Ranska taisteli vahvempaa Tanskaa vastaan ihan mallikkaasti ja myös tämän ottelun ratkaisua haettiin jatkoajalta, sillä varsinaisen peliajan jälkeen lukemat olivat 3-3. Lopulta Tanska kirjasi ottelusta voiton Patrick Russellin maalilla.

Unkari nousi viime kauden päätteeksi 1. divisioosasta korkeimmalle MM-tasolle ansaitusti. Kolme voittoa ja yksi tappio riitti nousuun, mutta mitään varsinaista voittomarssia nousu ei silti ollut. Unkarin joukkue on laadultaan kiistatta koko turnauksen heikointa antia, mutta yrittämisen puutteesta ja taistelutahdosta joukkuetta ei voi moittia. Joukkueen tärkeimpiä pelaajia ovat maalivahti Miklos Rajna, kokenut puolustaja Bence Sziranyi sekä Suomessakin ammattilaisurallaan pyörähtänyt, mutta tällä hetkellä ECEHL:ssä nyt pelaava hyökkääjä Janos Hari.

Unkarin kisat alkoivat 1-3 tappiolla Tanskalle, mutta etenkin tuossa ottelussa joukkue taisteli mainiosti ja väläytteli osaamistaan myös hyökkäyspäässä. Lopulta tappio oli ansaittu, mutta mitään murskajaisia Tanska ei pystynyt Unkarin kustannuksella järjestämään. Toisessa ottelussa USA:ta vastaan iso tasoero tuli selvästi esiin ja Unkaria löylytettiin lukemin 7-0. Tampereella on pistänyt silmään unkarilaisten vahva edustus katsomossa ja oletettavasti joukkue nauttii samaa vahvaa kannustusta myös tiistai-iltana, josta se ammentaa voimaa.

Ranska niukka suosikki, mutta venyykö Unkari jatkoille?

Perustasoltaan ja materiaaliltaan Ranska joukkueista noin pykälän verran parempi kokonaisuus. Se on pelannut varsin tiukkoja ja tasaväkisiä otteluita kahdessa ensimmäisessä kohtaamisessa ja samanlaista saattaa hyvinkin olla luvassa tässä ottelussa. Meidän papereissa Ranska ei ole aivan kerroinasetelman suuruinen suosikki ottelussa ja pelimielessä kiehtovinta antia on Unkarin aasialaiset tasoituskertoimet.

Unkarin suorasta voitosta tarjotut kertoimet ovat ylikertoimia, mutta kohteen parasta antia on Unkari +1,5 AH tasoituskohde kertoimella 2,04, jolle arvio on 51% ja kerroinraja 1,96. Panostaso on syytä pitää maltillisena tässä kohteessa, sillä Unkarin pelivoiman arvioiminen on hankalaa.