17.5.2023 Jääkiekon MM-kisat: Suomi – Ranska

Leijonat jatkavat MM-kisaurakkaansa keskiviikkoiltana Tampereella, kun vastaan asettuu iltaottelussa lohkon heikoimpiin joukkueisiin alustavissa arvioissa kuulunut Ranska. Suomi vietti eilen ansaittua välipäivää, kun Ranska puolestaan tahkosi täydet minuutit Unkarin kanssa. Suomi lähtee otteluun materiaali- sekä kotiedun turvin selvänä suosikkina ja ennalta heikomman Ranskan kustannuksella Suomi voisi vihdoin avata maalihanat toden teolla. Ottelu alkaa kello 20:20.

Leijonilla ryhtiliikkeen paikka vaisun alun jälkeen

Suomen jääkiekkomaajoukkueen MM-kisat eivät ole toistaiseksi olleet aivan sellaista voittokulkua kuin ennen kisoja moni odotti. Avausottelussa USA näytti Leijonille kaapin paikan ottamalla selvän 1-4 voiton kisaisännistä täysin ansaitusti. Toisessa ottelussa Saksaa vastaan Leijonien peli oli yhä ajoittain todella sekavaa, mutta 3-4 voitto Saksasta varsinaisella peliajalla toi kisojen avauspisteet. Kolmannessa ottelussa Leijonat kohtasi Ruotsin, joka oli lopulta vahvempi rangaistuslaukausten jälkeen lukemin 1-2. Kolmen ottelun jälkeen Suomi on A-lohkossa viidentenä neljällä pisteellä, tasapisteissä tämäniltaisen vastustajan Ranskan kanssa.

Suomen otteluohjelma lohkovaiheen viimeisiin otteluihin on selvästi alkua helpompi, sillä Ranska-ottelun jälkeen luvassa on vielä kohtaamiset Unkarin, Itävallan sekä Tanskan kanssa. Lohkoa johtava USA on kerännyt kolmesta ensimmäisestä ottelusta täydet yhdeksän pistettä, joten Leijonien lohkovoitosta puhuminen voidaan unohtaa ja tällä hetkellä tärkeämpää on saada peli kuntoon ja raivata tie lohkon neljän parhan joukkoon. Kohtalaisen helppo otteluohjelma neljään viimeiseen otteluun tekee suunnitelmasta mahdollisen, mutta virheisiin ei ole enää varaa.

Illan vastustaja Ranska on saanut jalkeille ihan tasokkkaan ryhmän, sillä mukana on useampi laatupelaaja ja lisäksi joukkueen runko on pysynyt samana tuttuna viime vuosilta. Ranskan turnaus alkoi voitolla, kun Itävalta kaatui jatkoajalla lukemin 2-1. Toisessa ottelussa Ranska taisteli hyvin ennalta vahvempaa Tanskaa vastaan, mutta lopulta juutit olivat parempia jatkoajan jälkeen lukemin 3-4. Ranska pelasi turnauksen kolmannen ottelunsa eilen Unkaria vastaan ja aivan kuten vihjeissä ounastelimme, niin Unkari järjesti pikkuyllätyksen kaatamalla Ranskan jatkoajalla 2-3.

Perustasoltaan Suomi on joukkueista useamman pykälän parempi kooste, mutta Leijonien koheesio ei ole tässä turnauksessa ollut vielä parhaalla mahdollisella tasolla. NHL-avut ovat parantaneet otteitaan läpi turnauksen ja ennalta heikompaa Ranskaa vastaan ketsuppipullon sopii odottavan aukeavan toden teolla. Myös muut kärkipelaajat pystyvät parantamaan ja jos Leijonat saavat ylivoimapelin toimimaan, niin luvassa voi olla murskalukemat.

Nokia Arenalla tarjolla maalijuhlat?

Suomen turnaus ei ole sujunut toistaiseksi aivan niin ruusuisesti, kun ennakko-odotuksissa puhuttiin, mutta pelejä on vielä reilusti jäljellä, joten syytä suurempaan paniikkiin leijonaleirissä ei ole. Pelin alkaa täytyä kuitenkin parantua, kun pudotuspelit lähestyvät ja näissä jäljellä olevissa otteluissa Suomella on oiva tilaisuus käynnistää koneet toden teolla. Eilisestä ottelusta kuormittuneen Ranskan selkäranka voisi katketa hyvinkin nopeasti tänään, mikäli Leijonat pääsee runttaamaan heti avauserässä muutaman osuman.

Suomi on ottelussa ansaitusti jättisuosikki, mutta kohteen parasta antia on runsasmaaliset lopputulokset, sillä myös Ranskalla on hyökkäysvoimaa kuten Tanska-ottelu osoitti. Etenkin erikoistilanteissa joukkue on vaarallinen ja mikäli Suomi lepuuttaa ykkösvahtiaan Emil Larmia, niin Ranska saattaa tehdä maaleja. Arviomme mukaan ottelussa nähdään vähintään kuusi maalia yli kuusi kertaa kymmenestä, joten tarjolla oleva kerroin 1,77 on mainio pelikohde keskiviikkoillan kamppailuun.